Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2019 13:02

Εκθεση σχεδίων «Οδαλίσκη» του Γιώργη Βραχνού

Γράφτηκε από την
Εκθεση σχεδίων «Οδαλίσκη» του Γιώργη Βραχνού

Στη νέα εικαστική έκθεση που διοργανώνεται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οδαλίσκη (γυναίκα του χαρεμιού) δίνει την αφορμή για την προσέγγιση του γυμνού γυναικείου σώματος ως φορέα ενός αρχετυπικού, ιερού αισθησιασμού.

Προσφιλές θέμα για τους ζωγράφους από την εποχή του 18ου αιώνα, το θέμα της οδαλίσκης αποτύπωσε το θάμβος μπροστά στη χάρη του γυμνού, αναζητώντας στους νεότερους χρόνους κάτι από τη δυναμική γλυκύτητα και μεγαλοπρέπεια του γυμνού σώματος της Αφροδίτης, όπως εκθειάστηκε στην αρχαία τέχνη.

Ο Γιώργης Βραχνός στη σειρά σχεδίων με θέμα την «Οδαλίσκη» επαναδιαπραγματεύεται το γυναικείο σώμα, που στην εποχή μας συχνά αντιμετωπίζεται με κυνικό φετιχισμό. Εξερευνά τις απροσμέτρητες πτυχές μιας και μόνο αφετηριακής εικόνας, και φιλοδοξεί να προσδώσει μια νέα δυναμική στο εγχείρημα, αξιοποιώντας με διαφορετική διάθεση κάθε φορά τις πλούσιες εικονιστικές δυνατότητες της σύνθεσης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε μονοτυπίες ίσων διαστάσεων 30 αντιπροσωπευτικά δείγματα από 140 παραλλαγές του ιδίου θέματος (γυναικείο γυμνό εσωτερικού χώρου σε κυκλικό πλαίσιο) που φιλοτέχνησε ο Γιώργης Βραχνός το 2012 στη Νέα Υόρκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα/

Διάρκεια έκθεσης: 3-30 Σεπτεμβρίου. Η είσοδος στο Καφέ είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: www.namuseum.gr

Θυμίζουμε ότι στο Μουσείο φιλοξενείται η περιοδική έκθεση “Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου” (έως 31/12), όπως και ένα πλήθος μόνιμων εκθέσεων στο Ισόγειο και τον 1ο Οροφο.


NEWSLETTER