Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 10:30

Αυτοψία στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης από την υπ. Πολιτισμού και τον περιφερειάρχη Αττικής

Γράφτηκε από την
Αυτοψία στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης από την υπ. Πολιτισμού και τον περιφερειάρχη Αττικής

Το εργοτάξιο του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης επισκέφθηκαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και οπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Κοινό σημείο αναφοράς ήταν ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο και τα εγκαίνια τόσο των μόνιμων εκθέσεών, όσο και αυτής  που θα σχετίζεται με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, να γίνουν στις 25 Μαρτίου 2021.

Η υπουργός, με πρωτοβουλία της οποίας πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη, χαρακτήρισε «εμβληματικό έργο για την Αθήνα» την Πινακοθήκη  και υπογράμμισε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών, λέγοντας:  «Σήμερα είμαστε εδώ όλοι για να δείξουμε ακριβώς την τεράστια σημασία που έχει το έργο αυτό για την Αθήνα και για την Ελλάδα.

Η  Εθνική πινακοθήκη αποκτά πλέον τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί με ίσους όρους τις μεγάλες πινακοθήκες των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών».

 Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε ότι «η νέα Εθνική Πινακοθήκη, της οποίας την ανακατασκευή χρηματοδοτεί κυρίως η  Περιφέρεια, θα ενισχύσει σημαντικά το brand name της Αττικής».

«Για εμάς, ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα. Είναι πολλαπλασιαστής ισχύος και αποτελεί  αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της Αττικής» σημείωσε ο κ. Πατούλης προσθέτοντας ότι ως Περιφέρεια «σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά και τους ιδιώτες που συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ολοκληρωθεί  ένα σημαντικό έργο,  που φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πατρίδα και το Λεκανοπέδιο, προσελκύοντας καθημερινά χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες». 

Ο περιφερειάρχης συνεχάρη τους εμπλεκόμενους στην αποκατάσταση φορείς  και κυρίως την υπουργό  η οποία όπως είπε «από την πρώτη στιγμή έβαλε τα χρονοδιαγράμματα για την επίσπευση των εργασιών» ώστε να συμμετέχει η Πινακοθήκη στον εορτασμό για τα 200 χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας. 

Το έργο προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ 2007-2013 με 12,5 εκατ. ευρώ και  από το ΠΕΠ 2014-2020 με 4  εκατ. ευρώ ενώ τον συντονισμό των εμπλεκόμενων στην αποκατάσταση υπηρεσιών (υπουργείο Πολιτισμού, Πινακοθήκη και Ίδρυμα Στ. Νιάρχος) έχει ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Στην επίσκεψη παρέστησαν επίσης οι γ.γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και   Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η ειδική σύμβουλος του ΥΠΠΟΑ Άννα Παναγιωταρέα, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και της Εθνικής Πινακοθήκης.   

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER