Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 20:38

Η «Προσωπική Συμφωνία» επιστρέφει στο Από Μηχανής Θέατρο

Γράφτηκε από την
Η «Προσωπική Συμφωνία» επιστρέφει στο Από Μηχανής Θέατρο

Η sold out επιτυχία της χρονιάς επιστρέφει στο Από Μηχανής Θέατρο για τη νέα θεατρική σεζόν, με ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από το Νικήτα Τσακίρογλου, το Χρήστο Βαλαβανίδη, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη, την Αννα Ελεφάντη και τη Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου.

Το βραβευμένο αριστούργημα «Προσωπική Συμφωνία» (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, είναι ένα πολιτικό θρίλερ με έντονες συγκινήσεις και ανατροπές: μια αληθινή ιστορία από το παρελθόν, για τη σημασία και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρονικής συγκυρίας, παίρνει θέση στις μικρές και μεγάλες μάχες του χθες, του σήμερα, του αύριο.

Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος διευθυντής Ορχήστρας γι’ αυτό χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς. Την ανάκριση του μαέστρου αναλαμβάνει ο ταγματάρχης Αρνολντ, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να αποδείξει πως ο μουσικός υπήρξε στέλεχος των Ναζί κι εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια που του προσέφερε το Κόμμα. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μηδαμινά, μολαταύτα, τα επιχειρήματα του Φουρτβένγκλερ σχετικά με τη «διατήρηση της γερμανικής μουσικής παράδοσης και των υψηλών αξιών» συγκρούονται με τις ανεξίτηλες μνήμες του ταγματάρχη από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους αμέτρητους νεκρούς.

O μάρτυρας που θα αλλάξει την τροπή της ανάκρισης είναι ο Ρόντε, δεύτερο βιολί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ο οποίος με αντάλλαγμα την προσωπική του απαλλαγή, προδίδει κρυφές πτυχές του μαέστρου.

Σε μία σύμπραξη πρωταγωνιστών διαφορετικών γενεών, η παράσταση κατακτά κοινό και κριτικούς δίνοντας στον Νικήτα Τσακίρογλου μια από τις δυνατότερες ερμηνείες της καριέρας του, στον Χρήστο Βαλαβανίδη μια σπουδαία θεατρική στιγμή και στον Αλέξανδρο Μπουρδούμη ένα ρόλο-σταθμό στη σκηνική του διαδρομή.

 

Από Μηχανής Θέατρο – Κάτω Σκηνή

Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, Αθήνα

Τηλ. 210 523 2097

Τετάρτη και Κυριακή 6 μ.μ.

Παρασκευή και Σάββατο 9 μ.μ.

 


NEWSLETTER