Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 07:36

«Μια βραδιά στον Γιάννη Λεμπέση live» - Κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά του γνωστού τραγουδιστή

Γράφτηκε από την
«Μια βραδιά στον Γιάννη Λεμπέση live» - Κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά του γνωστού τραγουδιστή

Κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group η νέα δισκογραφική δουλειά του τραγουδοποιού και τραγουδιστή Γιάννη Λεμπέση.

Πρόκειται για ένα cd που περιέχει 21 τραγούδια. Το πρώτο τραγούδι του cd είναι ολοκαίνουργιο με τίτλο: «Μήπως;» και έχει ηχογραφηθεί στο studio.

Τα υπόλοιπα 20 είναι απείραχτες ζωντανές ηχογραφήσεις από τα μουσικά στέκια που εμφανίζεται ο καλλιτέχνης με την ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα».

Πέντε από αυτά προέρχονται από τους αστείρευτους θησαυρούς του ρεμπέτικου και παραδοσιακού μας τραγουδιού και τα υπόλοιπα 15 είναι δημιουργίες του τραγουδοποιού που έχουν αποτυπωθεί στην πλούσια και σημαντική δισκογραφία του, έχουν αγαπηθεί από τους φίλους του και τις τραγουδά κάθε βράδυ στις ζωντανές εμφανίσεις του (Αφήστε όλα τα ψεύτικα, Τα κορόιδα σε άλλη πιάτσα, Σούγραψα ένα τραγούδι, Καρδιοφτερουγίσματα, Παραμύθι δίχως δράκο κ.ά ).

Η ποιοτική και καλαίσθητη έκδοση του εν λόγω CD συνοδεύεται από ένα χρηστικό ένθετο στο οποίο περιέχονται:

Ένα σημαντικό και ουσιαστικό σημείωμα του κορυφαίου μελετητή του Ρεμπέτικου Παναγιώτη Κουνάδη, πληροφορίες για τα τραγούδια και τους μουσικούς που συμμετέχουν και ένα σύντομο σημείωμα του Γιάννη Λεμπέση.

Σε μια εποχή που η δισκογραφία έχει υποστεί τεράστια πλήγματα τα cd του τυγχάνουν θερμής υποδοχής από τους πολυάριθμους φίλους του (ειδικά οι ζωντανές ηχογραφήσεις που μεταφέρουν το κλίμα και την ατμόσφαιρα των χώρων που εμφανίζεται) και οι πωλήσεις τους είναι αξιοπρόσεχτα υψηλές χωρίς ιδιαίτερες διαφημίσεις θορύβους και τυμπανοκρουσίες.

Άλλωστε ο ίδιος σεμνός, αυθεντικός και αληθινός, αλλά παράλληλα ουσιαστικός και ρεαλιστής αφού είναι πτυχιούχος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνεχίζει τη πορεία του (37 χρόνια στο πάλκο και 34 στη δισκογραφία) με εφηβική διάθεση και όρεξη σαν να ξεκίνησε μόλις χθες.

O Γιάννης Λεμπέσης διατηρεί ζωντανή τη φλόγα του λαϊκού μας τραγουδιού, πρώτα στην ψυχή του και ακόλουθα στα τραγούδια του, που αποτελούν κιβωτό διάσωσης του ήχου αλλά και του ήθους των μεγάλων βιρτουόζων δασκάλων του.

Υπηρετεί το είδος με ευγένεια και ωριμότητα, αντλώντας την έμπνευσή και τη θεματολογία του από τη ζωή και τις δυσκολίες του καθημερινού λαϊκού ανθρώπου που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο, σ΄έναν κόσμο που τον αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμο υλικό. Το λαϊκό τραγούδι εξακολουθεί να αποτελεί την απαντοχή αυτού του ανώνυμου ήρωα.

Η ωριμότητα όμως του Γιάννη Λεμπέση, σαν αποτέλεσμα της πολύχρονης πορείας του και της ζωντανής του σχέσης με την κοινωνία είναι εμφανής στο εν λόγω cd, ειδικά στο καινούργιο του κοινωνικό Λαϊκό τραγούδι: «Μήπως;» που είναι και η πιο πρόσφατη δημιουργία του και θέτει καίριες ερωτήσεις για την τρέχουσα πραγματικότητα.

Μήπως τελικά το γνήσιο Λαϊκό τραγούδι είναι εδώ, παρών, επίκαιρο, διαχρονικό και δυναμικό και κάποιοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το δουν;

Μήπως εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού είναι η αληθινή έκφραση ψυχής και η εξαφάνιση του δήθεν και του ψεύτικου;

Τα τραγούδια αυτού του CD ίσως βοηθήσουν στην απάντηση.


NEWSLETTER