Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 16:24

Στον Πύργο το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Γράφτηκε από την
Στον Πύργο το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Ξεκινά αύριο Σάββατο 30 Νοεμβρίου ένα από τα σημαντικότερα παιδικά και εφηβικά φεστιβάλ στον κόσμο: το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio.

Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει ως τις 7 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιείται σε Πύργο και Αμαλιάδα, εξακτινώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου (Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά), ενώ για πρώτη φορά φέτος θα προβληθούν ταινίες και σε τέσσερα μεγάλα νησιά της χώρας μας: Κω, Λέσβο (Πλωμάρι), Σαντορίνη και Ζάκυνθο.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει αύριο Σάββατο στις 8.30 μ.μ., στον κινηματογράφο Απόλλων, στον Πύργο, την καρδιά του Φεστιβάλ. Στην τελετή θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία animation του Αντώνη Νούσια «Βίαιη Εξίσωση» (2019), καθώς και η πρώτη ταινία του Κώστα Φέρρη, τιμώμενου σκηνοθέτη του φεστιβάλ, με τίτλο «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν». Οι εναρκτήριες προβολές του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1/12, στις 11 π.μ.: Στον κινηματογράφο Απόλλων, στον Πύργο, θα προβληθεί η ταινία «Supa Modo», περσινός μεγάλος νικητής της διοργάνωσης, που έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία, και στο cine Cinema της Αμαλιάδας το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, η ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2020.

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 86 ταινίες από 59 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους μυθοπλασίας (12), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (20), Μικρού Μήκους Animation (25) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs, μικρού και μεγάλου μήκους (29). Όπως κάθε χρόνο, εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων, θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία. Η συμμετοχή στις επιτροπές αυτές λειτουργεί σαν ένα εργαστήρι θεωρίας και κριτικής κινηματογράφου για τα παιδιά. Το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή κριτική επιτροπή παιδιών), φιλοξενείται στο cine Cinema της Αμαλιάδας. Ουσιαστικά, λοιπόν, το Φεστιβάλ Ολυμπίας απαρτίζεται από τρία φεστιβάλ: το φεστιβάλ στον Πύργο (που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation), τη γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και την Camera Zizanio, τη δημοφιλή Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, στην οποία συμμετέχουν ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές είτε ομαδικά, στο πλαίσιο του σχολείου, είτε ατομικά.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER