Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 22:14

Περπατώντας σήμερα την Αθήνα του περασμένου Αιώνα

Γράφτηκε από την
Περπατώντας σήμερα την Αθήνα του περασμένου Αιώνα

Με καλό καιρό και ανέμους που ευνόησαν το πέταγμα του αετού γιόρτασαν οι Αθηναίοι παραδοσιακά τα Κούλουμα. Γυρνώντας το χρόνο πίσω, στις αρχές του περασμένου αιώνα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Μίλτος Λιδωρίκης: Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ», που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Polaris, ζωντανεύουν εικόνες της Αθήνα της εποχής εκείνης.

Μεταφέρουμε χαρακτηριστικά ένα μικρό απόσπασμα: «Από πολύ πρωί την Καθαρά Δευτέρα η αθηναϊκή οικογένεια ξεκινούσε για να πάει να γιορτάσει τα Κούλουμα. «Πού θα πάμε, μητέρα;» ρωτούσαν τα παιδιά ροκανίζοντας το πρωινό εφτάζυμο παξιμάδι. «Κάτω από την Ακρόπολη...» «Όχι, πατέρα. να πάμε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός να δούμε τους Λιδωρικιώτες που χορεύουν!»

Ο χορός των ευσταλών συμπολιτών μου, φερόντων την κατάλευκη φουστανέλα των, ήταν γραφικότατος την ημέραν εκείνην. Δυστυχώς, πάνε και οι γαλατάδες με τη φουστανέλα, πάει και ο γραφικός χορός των, πάνε και τα Κούλουμα του παλιού καιρού. Οι συμπολίται γαλακτοπώλαι ελησμόνησαν τα πάτρια. Η κρέμα σαντιγί και το γιαούρτι της Σηλυβρίας τούς φόρεσαν κοστούμι κομπλέ και σπορ. Από της αγγλικής Εκκλησίας μέχρι του Θησείου, από την δεξιάν πλευράν, και μέχρι του Θων από την αριστεράν διά του γύρου, οι χαλβατζήδες και στραγαλατζήδες των Αθηνών είχαν στήσει κρεβάτια-στρίποδα, σκεπασμένα με καθαρά λευκά σενδόνια, επί των οποίων είχαν τοποθετήσει προς πώλησην άσπρα και ξεφλουδισμένα κίτρινα στραγάλια.

«Στραγαλάκια φρέσκα, φρέσκα» εφώναζαν ανακατεύοντας διαρκώς με τις φούχτες το εμπόρευμά τους. «Μπαμπάκα, στραγάλια...» «Μάνα, στραγάλια...» Οι γονείς στην αρχή έκαναν τους κουφούς. Η επιμονή όμως των παιδιών τους και η καθήλωσίς των παρά την στραγαλοφόρον κλίνην του Τρικαλινού πωλητού τους ηνάγκαζαν να θυσιάσουν τρεις δεκάρες και να υπερπληρώσουν τις τσέπες των βασάνων, κοινώς λεγομένων τέκνων. Όλη η Αθήνα γλεντούσε την Καθαρά Δευτέρα. Πολλοί, κατ' έθιμον της παλαιάς εποχής, κυκλοφορούσαν και διασκέδαζαν φέροντες τη μουτσούνα εις το πίσω μέρος της κεφαλής.

Τα Ρόπαλα και το Γαϊτανάκι, χωρίς όμως προσωπίδα, έπαιζαν εις την πλατείαν του Θησείου, των Στύλων και κάτωθι της ακροπόλεως, ενώ γύρω τους ο κόσμος εχάζευε. Εις τας συγκεντρώσεις αυτάς του πλήθους, την μεγαλυτέραν κατανάλωσην έκανεν ο πωλητής του λουκουμίου, ο οποίος περιφερόμενος δεν έπαυε να φωνάζει: «Λουκούμι και νερό, μια δεκαρίτσα και τα δυο». «Εδώ το συριανό, με νερό».

Περπατώντας σήμερα την Αθήνα του περασμένου Αιώνα-Μουσείο Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης

Αυτές τις ιστορίες και πολλές ακόμη από την εποχή της Μπελ Επόκ έχουν την ευκαιρία να μάθουν όσοι παρακολουθήσουν το μεγάλο κύκλο εκδηλώσεων, διαλέξεων και περιπάτων, αφιερωμένων στην Αθήνα της Μπέλ Επόκ που ήδη ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με έμπνευση και οδηγό το βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» (Εκδόσεις Polaris).

Διαλέξεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου, από ξεχωριστούς και ειδικούς ερευνητές διανθισμένες με θεατρικά και μουσικά δρώμενα αλλά και δραματοποιημένοι περίπατοι, θα προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στους συμμετέχοντες. Για τη συμμετοχή στον κύκλο αυτό αποφασίστηκε να υπάρχει ένα τίμημα με την έννοια της στήριξης των δράσεων του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στους δικούς του πόρους, ενώ σε όσους συμμετέχουν στη διάλεξη και τον περίπατο του μήνα θα δίνεται και το βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ», (Εκδόσεις Polaris, σελίδες 470).

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://www.ekedisy.gr/category/drasis/vivlioparoysiasis/ ή να επικοινωνήσουν με το 2103250341.

Συνοπτικό πρόγραμμα του αφιερώματος

Τετάρτη 11 Μαρτίου 19:00, Διάλεξη: «Από την Επανάσταση του 1821 στην Αθήνα, πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους: Βασιλεία και πολιτική στην εποχή της Μπελ Επόκ»

Κυριακή 15 Μαρτίου 11:00, Επετειακός Περίπατος: Η Αθήνα στην Επανάσταση του 1821 (11 πμ)

Τετάρτη 1 Απριλίου 19:00, Διάλεξη: «Παλιές Αθηναϊκές οικογένειες και η κοσμική ζωή στα χρόνια της Μπελ Επόκ»

Κυριακή 5 Απριλίου 11:00, Περίπατος και Ξενάγηση στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών

Τετάρτη 6 Μαΐου 19:00, Διάλεξη: «Ο Έρωτας στα χρόνια της Μπελ Επόκ»

Κυριακή 10 Μαΐου 11:00, Περίπατος: «Στο Ζάππειο μια μέρα»

Τετάρτη 10 Ιουνίου 19:00, Διάλεξη: «Τα δύο Φάληρα στην εποχή της Μπελ Επόκ»

Τετάρτη 14 Ιουνίου 11:00, Περίπατος: «Περίπατος στο Παλαιό Φάληρο»

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER