Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 18:11

Ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση: Πρόγραμμα εβδομάδας 24-30/4

Γράφτηκε από την
Ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση: Πρόγραμμα εβδομάδας 24-30/4

 

Από τις 24 Απριλίου προστίθενται και άλλες παραγωγές στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube, που ήδη φιλοξενεί έργα σπουδαίων δημιουργών και στοχαστών, όπως οι Akram Khan, Werner Herzog, Guerilla Girls, Paul Giamatti, Δημήτρης Νανόπουλος, Maira Kalman, Paul Holdengräber, Simon Critchley, Λένα Κιτσοπούλου, Δημήτρης Καραντζάς, Αργυρώ Χιώτη και Vasistas, Άρης Μπινιάρης, RootlessRoot, Πατρίσια Απέργη, Blaine Reininger.

Έως την Κυριακή 26 Απριλίου, πιάνουμε την καλύτερη θέση στον καναπέ και ονειρευόμαστε ότι είμαστε στην Επίδαυρο με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. Το ίδιο βράδυ, την Κυριακή 26 Απριλίου στις 21:00, το Ίδρυμα Ωνάση μάς ταξιδεύει σε έναν άλλο υποβλητικό και συμβολικό τόπο, το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, όπου θα παρακολουθήσουμε σε YouTube live πρεμιέρα τις διαπολιτισμικές «Τρωάδες» του Ευριπίδη, με τη ματιά του Θεόδωρου Τερζόπουλου (η παράσταση θα παραμείνει στο κανάλι έως τις 6 Μαΐου).

Το Σάββατο 25 Απριλίου, στις 21:00, μπορείτε να απολαύσετε μια σπάνια συνεργασία: τη «Συγκατοίκηση» του Κωνσταντίνου Βήτα με το ARTéfacts ensemble το 2013, όταν η σύγχρονη μουσική και η pop-electronica «συγκατοίκησαν» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Στο κανάλι, από την Παρασκευή 24 Απριλίου, η Λενιώ Κακλέα με την τελευταία της δουλειά, «Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια, Αποκλίσεις», ανιχνεύει, μέσα από το σώμα, το κοινωνικό τοπίο της Ευρώπης, όπως ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ο Άρης Λάσκος και η Αναστασία Γιαννάκη ανεβάζουν έφηβους μαθητές στη σκηνή, στην παράσταση «Λίγα Τετραγωνικά» που παρουσιάστηκε στο Onassis Youth Festival 2019 και η οποία διαρκεί όσο περίπου μία σχολική ώρα, κατά την οποία το σώμα των εφήβων μπορεί να περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά, αλλά το μυαλό τους διανύει τεράστιες αποστάσεις.

Και επειδή το άγνωστο έλκυε πάντα τον άνθρωπο, επιλεγμένα παλαίτυπα βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης γίνονται αφορμή για μια ιστορική ανάλυση των προσπαθειών εξερεύνησής του -από την αυγή των νεότερων χρόνων και με τελευταίο όριο τη μεγάλη πρόκληση του Διαστήματος- από καθηγητές Διαστημικής Φυσικής και Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εκδήλωση με τίτλο «Η Έλξη του Αγνώστου».

Τέλος, αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό μας ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη, καθώς στις 29 Απριλίου είναι η επέτειος γέννησης και θανάτου του. Βλέπουμε πώς έχουν προσεγγίσει τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη πανεπιστημιακοί ερευνητές, μαθητές και καλλιτέχνες, μέσα από προγράμματα και δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση και ανακαλύπτουμε στιγμές της ζωής του.

Από την Παρασκευή 24 Απριλίου μπορείτε να παρακολουθήσετε μεταξύ άλλων, τον Daniel Mendelsohn σε μια συναρπαστική συζήτηση γύρω από τον Αλεξανδρινό ποιητή με τον Δημήτρη Παπανικολάου, να δείτε πώς συνδέεται το καβαφικό αρχείο με αρχεία άλλων λογοτεχνών του Μεσοπολέμου στο σεμινάριο «Από το Καβαφικό Αρχείο στο Λογοτεχνικό Πεδίο του Μεσοπολέμου», να ανακαλύψετε πρωτότυπα εικαστικά έργα από τους Joana Hadjithomas, Khalil Joreige, Μαρία Βαρελά, Γιώργο Ταξιαρχόπουλο, Βασίλη Ψαρρά, εμπνευσμένα από το έργο του Καβάφη στους «Εικαστικούς Διαλόγους 2013», και να εμπνευστείτε από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο».


NEWSLETTER