Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 18:23

Προτείνει την ιστορική ταινία “Το εργαστήρι του δρ. Καλιγκάρι” η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Προτείνει την ιστορική ταινία “Το εργαστήρι του δρ. Καλιγκάρι” η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Μια ιστορική ταινία, “Το εργαστήρι του δρ. Καλιγκάρι” είναι η νέα πρόταση της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας για θέαση στο σπίτι.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Λέσχης: “Μοιάζει αδιανόητο, πώς μια ταινία που γυρίστηκε πριν από ακριβώς 100 χρόνια, μπορεί να παραμένει τόσο φρέσκια και εντυπωσιακή. “Το εργαστήρι του δρ. Καλιγκάρι” είναι έργο -ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου και ειδικότερα του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού αφού αποτελεί την πρώτη ταινία του κινήματος και το μοντέλο αμέτρητων ταινιών τρόμου και φαντασίας, σκηνοθετημένο από τον Ρόμπερτ Βίνε (Robert Wiene)”.
Στο τοπικό πανηγύρι μιας μικρής γερμανικής πόλης, ο υπνωτιστής δρ. Καλιγκάρι παρουσιάζει στους περαστικούς τον υπνοβάτη Τσέζαρε, ο οποίος μπορεί δήθεν να προφητεύει το μέλλον κάθε ανθρώπου που τολμάει να τον ρωτήσει. Το βράδυ, ωστόσο, ο δόκτωρ ξυπνάει τον Τσέζαρε για να εκτελέσει τις διαβολικές εντολές του…
Ατμοσφαιρικό, τρομακτικό, στυλιζαρισμένο, εντυπωσιακή χρήση του φωτός (με ισχυρά κοντράστ), αλλόκοτες γωνίες λήψης, παραμορφωμένα και υπερεαλιστικά σκηνικά, στυλιζαρισμένες ερμηνείες που υπογραμμίζουν τα βασικά θέματα της παράνοιας, του χάους και της ψύχωσης.
Η επιρροή της ταινίας στη μετέπειτα καλλιτεχνική δημιουργία είναι ανυπολόγιστη. Παρότι, ωστόσο, τα εφιαλτικά της σκηνικά και η βαριά δυσοίωνη ατμόσφαιρα ενέπνευσαν άμεσα άλλους δημιουργούς και κεντρικά ρεύματα του σινεμά (ταινίες τρόμου, νουάρ, γκόθικ κτλ.), η σκοτεινή αυτή ιστορία παραμένει ανατριχιαστική όσο λίγες.
Σενάριο: Carl Mayer, Hans Janowitz. Παίζουν: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher. Διαθέσιμη στο youtube.


NEWSLETTER