Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015 21:19

Στο «Ντεγκραντέ» η «Χρυσή Αθηνά» των «Νυχτών Πρεμιέρας»

Γράφτηκε από την
Στο «Ντεγκραντέ» η «Χρυσή Αθηνά» των «Νυχτών Πρεμιέρας»

Το «Ντεγκραντέ» των Αραμπ και Τάρζαν Νάσερ κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά, το μεγάλο βραβείο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», στην τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στον Κινηματογράφο Ιντεάλ στην Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για μια «γυναικεία» ιλαροτραγωδία από τη Γάζα, γεμάτη απολαυστικούς ελιγμούς και εκπλήξεις. Η ταινία -που συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και κουβαλάει στις αποσκευές της εξαιρετικές κριτικές από όπου κι αν παίχτηκε- μάς μεταφέρει στην Παλαιστίνη, όπου 13  εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες ανταλλάσουν κωμικούς διαλόγους και κουτσομπολιά αλλά και μερικούς από τους βαθύτερους φόβους τους, όταν εγκλωβίζονται σε ένα ινστιτούτο ομορφιάς μετά την έκρηξη βίας που ξεσπά στο δρόμο. Το βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκε στην Αλαντέ Καβαϊτέ για την ταινία «Το Καλοκαίρι του Ερωτά μου» και το βραβείο Σεναρίου στον σκηνοθέτη Μαρκ Νούναν  για την ταινία του «Είσαι και Άσχημος». Το κοινό του φεστιβάλ ανέδειξε ως αγαπημένη του και έδωσε το βραβείο του στην ταινία «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής», του Τζούλιο Ρικιαρέλι. Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρικιαρέλι η μεταπολεμική Γερμανία δικάζει για πρώτη φορά το ναζιστικό παρελθόν της, ξετυλίγοντας τον μίτο της αλήθειας για την αποκατάσταση της Ιστορίας, με μία ταινία που αποτελεί την πρόταση της Γερμανίας για το ξενόγλωσσο Οσκαρ.

Φέτος η κριτική επιτροπή -που αποτελείται όπως κάθε χρόνο από σπουδαστές κινηματογραφικών Σχολών-  απένειμε και μία ειδική μνεία στη  Βερόνικα Λίνας για την ερμηνεία της στην ταινία  «Η Κυρία των Σκύλων» (σκηνοθεσία-Λάουρα Σιταρέλα και Βερόνικα Λίνας).

Το μεγάλο βραβείο στο τμήμα «Μουσική & Φιλμ» απέσπασε το ντοκιμαντέρ των Πολ Μάρσαντ και Στίβεν Κιζάκ για τον θρύλο της μουσικής Τζάκο Παστόριους που άλλαξε την πορεία της μοντέρνας μουσικής επαναπροσδιορίζοντας τον ήχο και τον ρόλο του ηλεκτρικού μπάσου. Μετά την απονομή των βραβείων ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

Χθες, σε μια βραδιά γιορτινή για το μέλλον του ελληνικού σινεμά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» απένειμε τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών μικρού μήκους ταινιών, καθώς και εκείνα των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών.

Η ευρηματική «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, τα συγκινητικά αδέλφια του «Χenia» του Πάνου Χ. Κούτρα και μία διαπεραστική ερμηνεία στην «Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα, αποτέλεσαν την ομόφωνη επιλογή της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών Ελληνικών Ταινιών του Φεστιβάλ.

H Κριτική Επιτροπή που αποτελείται από τον Παντελή Βούλγαρη (σκηνοθέτης - πρόεδρος της επιτροπής) και τους Λένα Παπαληγούρα (ηθοποιός), Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο (κριτικός κινηματογράφου), Ηλία Γεωργιόπουλου (διανομέας) και Αντώνη Κοτζιά (ειδικός οπτικών εφέ) αποφάσισαν ομόφωνα να απονείμουν το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στον Γιάννη Βεσλεμέ για την ταινία «Νορβηγία», γιατί «στάθηκε τολμηρός και εφευρετικός, με κοσμοπολίτικη σινεφιλία που προσάρμοσε σε ελληνικά θέματα». Ο Γιάννης Βεσλεμές ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και το Φεστιβάλ που παρακολουθεί άλλωστε από την πρώτη χρονιά.

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού δόθηκε στους Κώστα Νικούλι και Νίκο Γκέλια, τους νεαρούς πρωταγωνιστές του «Xenia», για «τις συναρπαστικές ερμηνείες τους σε δύσκολους ρόλους, που ανέδειξαν τη βαθιά ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας, αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο». Οι δύο πρωταγωνιστές ανέβηκαν στη σκηνή για την παραλαβή των βραβείων τους, ευχαρίστησαν τον σκηνοθέτη τους, Πάνο Κούτρα, για την ευκαιρία και δήλωσαν με συγκίνηση πως ο ένας βρήκε στον άλλον έναν πραγματικό αδερφό.

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού δόθηκε στη Μαρία Φιλίνη για την ερμηνεία της στην «Έκρηξη». Ειδικότερα, η επιτροπή τής έδωσε το βραβείο για το «εξαιρετικά ρεαλιστικό πορτρέτο που προσέδωσε προσωπικότητα στο χαρακτήρα με μία ξεχωριστή ερμηνευτική ποιότητα».

Η Μαρία Φιλίνη ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα για την «εμπιστοσύνη και τη φιλία» και το Φεστιβάλ, ενώ δήλωσε χαριτολογώντας πως το προηγούμενο βραβείο της ήταν για μία έκθεση στο Γυμνάσιο με θέμα τις «αρετές της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Τέλος, ο Παντελής Βούλγαρης ευχαρίστησε το φεστιβάλ και έκανε λόγο για το κοινό που «χόρτασε ταινίες», ενώ ευχήθηκε στους πρωτοεμφανιζόμενους υγεία, τύχη και όρεξη για ταινίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER