Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 17:50

«Ψηφιακή επανάσταση» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 20 Οκτωβρίου

Γράφτηκε από την
«Ψηφιακή επανάσταση» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 20 Οκτωβρίου

Από το Pac-Man, το Super Mario και το Tetris μέχρι το «Gravity» και το «Inception», από την Björk μέχρι τον will.i.am των Black Eyed Peas, από τον Στιβ Τζομπς και τον Στιβ Βόζνιακ μέχρι την Επαυξημένη Πραγματικότητα και τη βιομηχανική επανάσταση του 3D printing, η πρωτοποριακή έκθεση «Digital Revolution» («Ψηφιακή Επανάσταση») παρουσιάζει την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εξέλιξη των Τεχνών, του ντιζάιν, της μουσικής, της μόδας, του κινηματογράφου και των videogames.

 

Μετά το Κέντρο Τεχνών Barbican του Λονδίνου και το Μουσείο Tekniska της Στοκχόλμης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου μία επαναστατική και άκρως διαδραστική έκθεση ψηφιακών τεχνών, που συνίσταται για όλη την οικογένεια.

Είκοσι έξι χρόνια μετά την επινόηση του World Wide Web από τον Σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι, που έβαλε το πρώτο τουβλάκι στο τζένγκα του σημερινού Ίντερνετ, η έκθεση «Digital Revolution» αποτυπώνει την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο ένα πολυσυλλεκτικό φάσμα από εικαστικούς καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες, ντιζάινερς, μουσικούς και προγραμματιστές παιχνιδιών, που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα για να διευρύνουν τα δημιουργικά όριά τους.

Από την arcade εποχή τoυ παιχνιδιού Pong και τον εθισμό με τα ζουμερά φρουτάκια επιβράβευσης του λαίμαργου Pac-Man, στα ψηφιακά εφέ του οσκαρικού sci-fi φιλμ «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν ή του διαστημικού έπους «Star Wars» με τους Τζεντάι και τα φωτόσπαθα, αλλά και στην τρισδιάστατη εγκατάσταση θεάτρου σκιών του Αμερικανού σκηνοθέτη και digital artist Κρις Μιλκ (η οποία ψηφιοποιεί τη φιγούρα σου, μεταλλάσσοντάς την σε έναν υβριδικό, νέας γενιάς Ίκαρο), η έκθεση «Digital Revolution» μας προσκαλεί να αποκρυπτογραφήσουμε στα σοβαρά τη σχέση μας με τον hi-tech κόσμο.

Μια έκθεση-φεστιβάλ του digital, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην έχει τα μάτια της στραμμένα στο μέλλον, καθώς είναι άμεσα συνυφασμένη μαζί του. Σε αυτό τον άξονα καταγράφονται οι διαδοχικές διαδρομές του ψηφιακού υπερεγώ μας με όλες τις ορατές αντανακλάσεις και τα παραφερνάλιά του: ο δημιουργικός προγραμματισμός, η DIY κουλτούρα μέσω των εξατομικευμένων παραγωγών, οι ψηφιακές κοινότητες και, τέλος, οι δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρουν η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality), η τεχνητή νοημοσύνη, οι φορέσιμες τεχνολογίες (wearable technologies) και η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing).

Η έκθεση αποτελείται από 8 ενότητες («Digital Archaeology / Ψηφιακή Αρχαιολογία», «We Create / Εμείς Δημιουργούμε», «Creative Spaces / Δημιουργικοί Χώροι», «Sound and Vision / Ήχος και Εικόνα», «State of Play / Κατάσταση Παιχνιδιού», «DevArt», «Our Digital Futures / Τα Ψηφιακά μας Μέλλοντα», «Indie Games Space / Χώρος Ανεξάρτητων Βιντεοπαιχνιδιών»), στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί με το ίδιο εισιτήριο έως 4 ώρες.

Έτσι, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μεταξύ άλλων, μέσα από την ενότητα «Our Digital Futures» ορισμένους από τους πιο πειραματικούς και εστιασμένους στο μέλλον καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και ντιζάινερς, στην ενότητα «Digital Archaeology» τις στιγμές που αποτέλεσαν ορόσημα για την ψηφιακή δημιουργικότητα στους χώρους των εικαστικών τεχνών, του ντιζάιν, του κινηματογράφου, της μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών και στην ενότητα «Sound and Vision» να διερευνήσουν την οπτικοποίηση της μουσικής, μέσα από τη ματιά μουσικών, εικαστικών καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών και σκηνογράφων.

Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ - ΠΕ και ΚΥΡ 12:00-21:00 (τελευταία είσοδος στις 20:00)

ΠΑΡ και ΣΑ 12:00-22:00 (τελευταία είσοδος στις 21:00).

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 5ευρώ προπώληση - 7 ευρώπόρτα , Μειωμένο: 3ευρώ προπώληση - 4ευρώ πόρτα , Δωρεάν: Παιδιά έως 5 ετών, 'Ανεργοι: 2ευρώ (μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης με την επίδειξη της κάρτας).

Οικογενειακό ή μικρή ομάδα 4-6 ατόμων (με 1 ή 2 ενήλικες και παιδιά): 12Euro προπώληση - 17 ευρώ πόρτα. Ομαδικό 7+ άτομα κάθε ηλικίας: 3 ευρώ προπώληση - 4ευρώ πόρτα

ΑΜΕΑ & συνοδός: 3 ευρώ έκαστος (μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης με την επίδειξη της κάρτας). 2η επίσκεψη: 4ευρώ πόρτα (μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης με την επίδειξη του παλιού εισιτηρίου).

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER