Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 19:45

Ο "Αστακός" του Γιώργου Λάνθιμου από αύριο στις ελληνικές αίθουσες (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Στις ελληνικές αίθουσες βγαίνει αύριο, Πέμπτη, η πολυαναμενόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ο Αστακός» («The Lobster») μία αλληγορική, ρομαντική ιστορία, που τον περασμένο Μάιο κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

 

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Δαναό, παρουσία του σκηνοθέτη και των Ελλήνων συντελεστών, καθώς και εκπροσώπων από τους χώρους των τεχνών και των γραμμάτων.Την προηγούμενη εβδομάδα ο «Αστακός» έκανε πρεμιέρα και στο 59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. Μάλιστα, η έξοδος της ταινίας στις βρετανικές αίθουσες συνοδεύτηκε από μία ιδιαίτερη διαφημιστική καμπάνια, με αφίσες να κοσμούν τα σινεμά της πόλης αλλά και ένα έξυπνο κουίζ που καλούσε τους θεατές να «βρουν… το ζώο το οποίο κρύβουν μέσα τους».

Για την αρχική ιδέα του «The Lobster», ο Γιώργος Λάνθιμος είχε δηλώσει στις Κάννες ότι μαζί με τον μόνιμο συνεργάτη του Ευθύμη Φιλίππου ξεκίνησαν συζητώντας ό,τι τους ερχόταν στο μυαλό, «καταστάσεις, θέματα που θέλαμε να εξερευνήσουμε, μικρές ιστορίες. Κι είπαμε ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι για τις ανθρώπινες σχέσεις, μ’ έναν πιο ρομαντικό τρόπο. Αποφασίσαμε να κάνουμε την ταινία στα αγγλικά, γιατί μετά από 2-3 ταινίες στην Ελλάδα ήθελα να κάνω κάτι μεγαλύτερο και στην Ελλάδα είναι κάπως περιορισμένος ο τρόπος που μπορούν να γίνουν οι ταινίες».

«Μοναδική κι ιδιαίτερη» είχε χαρακτηρίσει από την πλευρά του την ταινία ο Κόλιν Φάρελ στις Κάννες: «Είχα δει τον «Κυνόδοντα» και μου είχε φανεί το ίδιο ανησυχητική και συγκινητική ταινία. Δεν κατάλαβα ούτε εκείνη την ταινία, ούτε αυτήν εδώ, αλλά είναι η πιο ανοιχτή σε ερμηνείες που έχω κάνει» είχε σχολιάσει ο διάσημος πρωταγωνιστής.

Το σενάριο συνυπογράφει ο Γιώργος Λάνθιμος με τον Ευθύμη Φιλίππου με τον οποίο έγραψε τον «Κυνόδοντα» και τις «Άλπεις». Η βασική χώρα παραγωγής της ταινίας ήταν η Ιρλανδία- όπου ο «Αστακός» γυρίστηκε- με συμπαραγωγές χώρες το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα (Faliro House και Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).

Το «Lobster», είναι η πρώτη αγγλόφωνη ταινία και η τέταρτη μεγάλου μήκους του 42χρονου σκηνοθέτη («Κινέτα», «Κυνόδοντας» και «Αλπεις»), η οποία συγκεντρώνει ένα διεθνές καστ που αποτελείται από τους Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Λέα Σεντού, Τζον Σ. Ράιλι , Ολίβια Κόλμαν, Αγγελική Παπούλια και την Αριάν Λαμπέντ.

Όσο για το θέμα, πρόκειται για μία μη συμβατική ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι – σε διάστημα 45 ημερών - να βρουν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ενας άντρας, μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί και ερωτεύεται μια γυναίκα, παρ’όλο που κάτι τέτοιο είναι ενάντια στους κανόνες τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ