Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 16:37

Η χορογραφία "Jewels" από τα Μπαλέτα Μπολσόι, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γράφτηκε από την

Mε τα "Jewels" («κοσμήματα»), τη γοητευτική τρίπρακτη χορογραφία του Ζωρζ Μπαλανσίν, σε μουσική των Στραβίνσκι, Φορέ και Τσαϊκόφσκι, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει, το Νοέμβριο τις μεταδόσεις παραστάσεων των Μπαλέτων Μπολσόι.

Η παράσταση, η οποία περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα του διάσημου ρωσικού μπαλέτου, με παγκόσμια ακτινοβολία, όπως η Όλγκα Σμιρνόβα, ο Σεμιόν Τσούντιν, ο Βλαντισλάβ Λαντράτοφ, η Άννα Τιχομίροβα και η Εκατερίνα Κρυσάνοβα, θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση στην Αίθουσα Βanquet, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, στις 17:00.

Η μετάδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το ιστορικό ρωσικό θέατρο και την Pathé Live, η οποία από το 2009 έχει καλύψει ζωντανά και έχει διανείμει παραστάσεις των Μπολσόι σε περισσότερες από 1.200 κινηματογραφικές αίθουσες σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μία συνεργασία που προσφέρει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει κορυφαία κλασικά έργα και σπουδαία αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Μέσα από αυτήν τη μετάδοση, οι θεατές έχουν τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν το υπέροχο τρίπτυχο του Μπαλανσίν, καθώς τα Μπαλέτα Μπολσόι είναι τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο στα οποία έχει παραχωρηθεί επίσημη άδεια κινηματογράφησης και μετάδοσης του συγκεκριμένου έργου από το Ίδρυμα Μπαλανσίν (Balanchine Trust). Το έργο χορογραφήθηκε από τον Ζ. Μπαλανσίν για το Μπαλέτο της Πόλης της Νέας Υόρκης (New York City Ballet) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο New York State Theatre, στις 13 Απριλίου 1967.

Καθεμία από τις τρεις πράξεις των "Jewels" φέρει το όνομα ενός πολύτιμου λίθου. Η πρώτη τιτλοφορείται «Σμαράγδια», είναι αφιερωμένη στη Γαλλική Σχολή Μπαλέτου και τη μουσική υπογράφει ο Γκαμπριέλ Φορέ (αποσπάσματα από τα έργα «Πελλέας και Μελισσάνθη» και «Σάυλοκ»). Η δεύτερη φέρει τον τίτλο «Ρουμπίνια», αποτελεί φόρο τιμής στην Αμερικανική Σχολή και βασίζεται μουσικά στο Καπρίτσιο για πιάνο και ορχήστρα του Ίγκορ Στραβίνσκι, ενώ η τρίτη και τελευταία πράξη, τα «Διαμάντια», είναι εμπνευσμένη από την Τρίτη Συμφωνία του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και τιμά τη Ρωσική Σχολή.

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους συντελεστές της παραγωγής και, με τη βοήθεια της κάμερας, να περιηγείται στα παρασκήνια του Θεάτρου Μπολσόι.

Τον προσεχή Δεκέμβριο, οι φίλοι του χορού θα μπορούν να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση από τη Μόσχα την «Κυρία με τις καμέλιες», σε χορογραφία του Τζον Νοϋμάγερ (6/12, νέα παραγωγή).

Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (φοιτητικά) και 15 ευρώ (γενική είσοδος).

ΑΠΕ-ΜΠΕ