Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 21:54

«Dan Georgakas: Επαναστάτης της διασποράς»

Γράφτηκε από την

Μια διαφορετική ματιά πάνω στην ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, φιλοδοξεί να αναδείξει η ταινία-ντοκουμέντο του Κώστα Βάκκα «Dan Georgakas: Επαναστάτης της διασποράς», η οποία προβάλλεται στους κινηματογράφους από σήμερα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.

Ο Ελληνοαμερικανός διανοούμενος ακτιβιστής Νταν Γεωργακάς αφηγείται μπροστά στην κάμερα την προσωπική του ιστορία: Το ταξίδι των γονιών και των παπούδων του στην Αμερική, τις σπουδές του, το πώς ανδρώθηκε στην αυτοκινητοπούλη του Ντιτρόιτ και πώς ευαισθητοποιήθηκε για μια πολυετή σειρά ακτιβιστικών δραστηριοτήτων κατά του ρατσισμού, του πολέμου του Βιετνάμ και όχι μόνον.

Η ιστορία των μεταναστών προλετάριων στην Αμερική, οι συνθήκες εργασίας τους και οι αγώνες τους απασχολούν το συγγραφικό έργο του μεγαλωμένου στα χρόνια του '40, Γεωργακά. Με έργα του όπως το «Greek Αmericans at work», εξετάζει τις συνθήκες εργασίας και τους απεργιακούς αγώνες των Ελλήνων, ενώ υποστηρίζει ότι, αν και οι Έλληνες είναι μικρή μειοψηφία στις ΗΠΑ, σε καίριες ιστορικές στιγμές, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για να κερδηθούν κατακτήσεις συνολικά για τους εργαζόμενους.

«Μέχρι την εποχή τη δική του, είχαν γραφτεί συγγράμματα, βιβλία ιστορικά για τους Ελληνοαμερικανούς και τους Έλληνες μετανάστες που κατάφεραν να προοδεύσουν, να κάνουν χρήματα, το κριτήριο δυστυχώς είναι το οικονομικό: κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τους εργαζόμενους, που ήταν η τεράστια πλειοψηφία», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης.

Στον «Επαναστάτη της διασποράς», ο Γεωργακάς μιλά επίσης για τις μαρξιστικές επιρροές και την ακτιβιστική του δράση ενάντια στο ρατσισμό, τον πόλεμο του Βιετνάμ και τη δικτατορία στην Ελλάδα. Από την πρώτη μέρα, όπως λέει, έδωσε το «παρών» στο αντιδικτατορικό κίνημα, γιατί θεωρούσε απίστευτο «να επιστρέψει ο φασισμός στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα». Όταν εκείνη την περίοδο έκανε απεργία πείνας μπροστά στο κτίριο του ΟΗΕ, τα αμερικανικά ΜΜΕ πρόβαλλαν ιδιαίτερα αυτή του την πράξη. Μάλιστα, για την αντιδικτατορική του δράση βρήκε ιδιαίτερη κατανόηση και συμπαράσταση βρήκε από την πλευρά των Αμερικανών.

Ο Κώστας Βάκκας γνώρισε τον κ. Γεωργακά, όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Ταξισυνειδησία» και, όπως δηλώνει, εκτίμησε το ανοιχτό του μυαλό, την ευρεία του μόρφωση και τις αντιλήψεις του για τη ζωή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ