Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 17:04

Θεσσαλονίκη: «Ένδοξες» μέρες του ελληνικού κινηματογράφου «ζωντανεύουν» στην Καλαμαριά

Γράφτηκε από την
Θεσσαλονίκη: «Ένδοξες» μέρες του ελληνικού κινηματογράφου «ζωντανεύουν» στην Καλαμαριά

Η Επανάσταση του 1821, ο Μακεδονικός Αγώνας, το Έπος του 1940, ο Εμφύλιος, ο αγώνας της ΕΟΚΑ στην Κύπρο "μεταφέρθηκαν" στον ελληνικό κινηματογράφο και γενιές ολόκληρες μέσα από τις ταινίες, κάποιες από τις οποίες παραμένουν και σήμερα δημοφιλείς, έμαθαν την ιστορία και έξω από τα σχολικά βιβλία, με τη ματιά του σκηνοθέτη.   Από την προπαγάνδα και την εξυπηρέτηση πρόσκαιρων πολιτικών επιδιώξεων, μέχρι την ανάγκη για εθνική ανάταση ή τους ευσεβείς πόθους για πόλεμο με ...happy end, όπου κερδίζει η αγάπη, οι ταινίες που αναφέρονται στις πολεμικές περιόδους, αποτελούν ένα μείγμα μυθοπλασίας και απόπειρας τεκμηρίωσης, συνιστούν όμως και οι ίδιες ένα ξεχωριστό κομμάτι ελληνικής "ιστορίας".

   Τη διάσταση αυτή επιδιώκει να αναδείξει η έκθεση Κινηματογραφικών Αφισών από πολεμικές ταινίες, με τίτλο «Ο Κινηματογράφος πάει στον Πόλεμο», που εγκαινιάζεται αύριο στην Gallery Remezzo, στην Καλαμαριά (στις 19:30, Ν. Πλαστήρα 1). Πρόκειται για κινηματογραφικές αφίσες από την προσωπική συλλογή του βουλευτή Θεσσαλονίκης και δημοσιογράφου, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, που θέλησαν να εκθέσουν στο κοινό ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

   "Είναι ένα πανόραμα αφισών από πολεμικές ταινίες. Μας ενδιαφέρει να δούμε, πώς ολόκληρες γενιές Ελλήνων, γαλουχήθηκαν μαθαίνοντας παράλληλα με τα βιβλία την Ιστορία, όπως την απέδιδαν οι ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ανάλογα με την πλευρά, που εκπροσωπούσαν, ανάλογα αν ήθελαν να εξωραΐσουν την κατάσταση ή να παρουσιάσουν τη δοξασμένη πλευρά της ιστορίας" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος, εκτός από τη συλλογή των κινηματογραφικών αφισών, έχει συγκεντρώσει αξιόλογο αρχειακό υλικό, που αναφέρεται στις πολεμικές περιόδους και περιλαμβάνει χιλιάδες εφημερίδες, φωτογραφίες και άλλα σπάνια ντοκουμέντα, όπως ένα ημερολόγιο χειρουργείου από τον πόλεμο του '40.

   "Είναι για μένα έργο ζωής να συγκεντρώνω τα κειμήλια αυτά, να διασώζονται και να βρίσκουν τον φυσικό τους χώρο στα πολεμικά μουσεία, να μην καταλήγουν σε υπαίθριες αγορές ή και στα σκουπίδια" ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας, προσθέτοντας ότι "ένας άνθρωπος που ασχολείται με κοινά, πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του τόπου του, αλλά δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί, που είναι ανιστόρητοι".

   Στα εγκαίνια της έκθεσης "ο Κινηματογράφος πάει στον Πόλεμο", αύριο, για τις ταινίες και τον κινηματογράφο της εποχής θα μιλήσουν οι γνωστοί πρωταγωνιστές Γιάννης Μαλούχος και Νίκος Κολοβός, ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER