Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 23:03

Παρουσιάστηκε το ιστορικό λεύκωμα της Alpha Bank

Γράφτηκε από την
Παρουσιάστηκε το ιστορικό λεύκωμα της Alpha Bank

«Είμαστε εδώ, παραμένουμε Ελλάδα και συνεχίζουμε το έργο που άρχισε ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος πριν ενάμιση περίπου αιώνα με λογισμό και μ' όνειρο», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης, κλείνοντας το χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την παρουσίαση λευκώματος για την ιστορική διαδρομή της τράπεζας, «Με λογισμό και μ'όνειρο- Alpha Bank,19ος -21ος αιώνας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου.

Ο κ.Μαντζούνης και αργότερα ο καθηγητής Κώστας Κωστής, έκαναν μια ιστορική επισκόπηση της διαδρομής της Alpha Bank, οι ρίζες της οποίας ευρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της ετερόρρυθμης εταιρίας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία και φθάνει μέχρι της μέρας ως Alpha Bank, έχοντας συμμετοχή στην οικονομική ιστορία του τόπου.

Συχνές ήταν οι αναφορές στον παριστάμενο επίτιμο πρόεδρος της Τράπεζας Γιάννη Κωστόπουλο, που εντάχθηκε στην τράπεζα το 1963 και ανέλαβε την θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 1973 οδηγώντας την τράπεζα στην σύγχρονη εποχή, στην εξωστρέφεια και στη δυναμική επέκτασή της στα Βαλκάνια και σε καινοτόμες και πρωτοποριακές για την χώρα μας εφαρμογές. Για την παρουσία της Alpha Bank στα Βαλκάνια, ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης επεσήμανε ότι θα δοθεί αγώνας για να κρατηθεί η παρουσία της στις χώρες της περιοχής, παρά τις τρέχουσες συνθήκες που έχει οδηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην μείωση της παρουσίας του στις γειτονικές χώρες.

Στο άνθρωπο Γιάννη Κωστόπουλο αναφέρθηκε και ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς, εξιστορώντας συνομιλίες που είχε με το επίτιμο πρόεδρο της Τράπεζας.

Η παρουσίαση του λευκώματος έγινε στο κτίριο της Ιονικής Τράπεζας, στην οδό Πεσμαζόγλου, μια από τις τράπεζες που ενσωμάτωσε στην ιστορική της διαδρομή η Alpha Bank.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER