Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 22:23

Ξεκινάει από αύριο ο προπομπός του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2016

Γράφτηκε από την
Ξεκινάει από αύριο ο προπομπός του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2016

Ζω, Δρω, Δημιουργώ, είναι το σύνθημα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2016 στέλνοντας σε όλους το μήνυμα της συμμετοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανάγκης να διατηρηθεί η αισιοδοξία και το χαμόγελο.

Από αύριο Σάββατο ξεκινάει ο προπομπός του καρναβαλιού που θα επισκεφθεί μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου τα περισσότερα χωριά του νομού για να επιβεβαιώσει μέσα και από την ενημέρωση, το στοίχημα της συμμετοχής σε όλα όσα συμβαίνουν στο Ρέθυμνο όλα αυτά τα χρόνια. Από μουσικές, θεατρικές ομάδες, ομάδες αλληλεγγύης και προσφοράς, κοινότητες ανθρώπων που στόχο έχουν να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να γιγαντωθεί το αίσθημα της ασφάλειας μέσα από τα πρότυπα μιας υγιούς κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα μέλη των ομάδων αυτών είναι και τα μέλη των καρναβαλικών ομάδων, που εργάζονται αδιαλείπτως όλο το χρόνο για το ίδιο σκοπό, αυτόν της προσφοράς.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, που έχει βραβευθεί διεθνώς, είναι πλέον ένας αναγνωρίσιμος θεσμός με διεθνείς διαστάσεις και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αυτές τις μέρες φιλοξενείται στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για το Καρναβάλι που πραγματοποιείται στη Φλωρεντία και στο Βιαρέτζιο της Ιταλίας. Παράλληλα υπάρχει συνάντηση στη Βενετία με ομάδες του εκεί Καρναβαλιού για την ανταλλαγή απόψεων και οργανωτικών θεμάτων γεγονός που ανεβάζει το κύρος του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο. Εκπρόσωποι φορέων, από την πανεπιστημιακή κοινότητα, την αυτοδιοίκηση, των Ευρωπαϊκών Μουσείων αλλά και σχετικών με το θέμα διεθνών ενώσεων, άκουσαν από την αντιδήμαρχο Ρεθύμνης Πέπη Μπιρλιράκη, τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα και την ταυτότητα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού μέσω της οποίας όπως και η ίδια η κα Μπιρλιράκη αναφέρει: «Πρόκειται για μία διαρκή φλόγα που αγκαλιάζει και ζεσταίνει την κοινωνία».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού έχουν δημιουργηθεί κοινωνικές ομάδες που μεταλαμπαδεύουν το μήνυμα της συμμετοχής και της δημιουργίας από γενιά σε γενιά με στόχο να μη χαθεί το δώρο και η αξία που χαρίζει αυτή καθ΄ αυτή η συμμετοχή. Ένας αιώνας Καρναβάλι με τους παλαιότερους να συνεχίζουν να αισθάνονται, όπως δηλώνουν και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σκέψη και στη συμμετοχή στο Καρναβάλι, σαν παιδιά, αποδεικνύοντας πως η ηλικία μπορεί να σχετιστεί μόνο με την εμπειρία όχι όμως με το πώς αισθάνεται ένας Ρεθεμνιώτης που δεν έλειψε ποτέ ούτε από τις μέρες προετοιμασίας, ούτε από τις δράσεις κατά τη διάρκεια του έτους, ούτε από τη συμμετοχή τις ημέρες κορύφωσης του Καρναβαλιού.

Μιλώντας η κα Μπιρλιράκη από την Κεντρική Πλατεία της Βενετίας όπου βρίσκεται αυτή την ώρα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και παρουσιάζεται στη Ρεθεμνιώτικη εκπροσώπηση ο τρόπος διοργάνωσης και βίωσης του Καρναβαλιού της Βενετίας, δήλωσε πως: «Ο Φετινός τίτλος του Καρναβαλιού, Ζω, Δρω, Δημιουργώ, είναι το αποκορύφωμα της φιλοσοφίας ύπαρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Από το 1898 έως και σήμερα έχει αποδειχθεί μέσα από μαρτυρίες, καταγραφές και κάθε είδους αποτυπώσεις, πως ο Ρεθεμνιώτης μέσα από όλα τα δεινά που έχει περάσει, κατοχές, πολέμους, και κάθε δύσκολη ιστορικά στιγμή, έχει συλλέξει στοιχεία που τον έχουν βοηθήσει να συμμετάσχει στην όσμωση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην τοπική κοινωνία και αφορά στη προσφορά από άνθρωπο προς άνθρωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος πέρα των άλλων, στέλνουμε το μήνυμα για τη σπουδαιότητα της προσφοράς Μυελού των Οστών η οποία είναι πολύ σημαντική για τη στήριξη του πυλώνα ανθρωπιάς που έχει υψωθεί στο Ρέθυμνο».

Ο διευθυντής της ΚΕΔΗΡ Γιώργος Γύπαρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε την ανάγκη αλλά και την προσπάθεια που γίνεται από τους συντελεστές του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού να αυξηθεί ο αριθμός ακόμη περισσότερο όλων όσων πριν και μετά το πέρας της Καρναβαλικής περιόδου, ασχολούνται με την προετοιμασία του και τις συσχετιζόμενες με αυτό δράσεις. Μία προετοιμασία, στην οποία εντάσσονται ακόμη και οι κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης. «…έχει αποδειχθεί η δύναμη της συλλογικής προσπάθειας μέσω της ύπαρξης του Καρναβαλιού που πάνω από 100 χρόνια έχει αγκαλιαστεί από όλους ανεξάρτητα από ηλικία, μόρφωση, εργασία. Βέβαια το αποτέλεσμα που είναι γνωστό και αναγνωρίσιμο, έρχεται από έναν αριθμό ατόμων ο οποίος πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο και κάθε χρόνο ακόμα περισσότερο, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο, όλοι όσοι συμμετέχουν στο Καρναβάλι, να συμμετέχουν όλοι και στις κοινωνικές δράσεις και στην προετοιμασία του. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μία κοινωνία με θετικούς πολίτες που Ζουν Δρουν Δημιουργούν για το καλύτερο μιας τοπικής κοινωνίας όπως αυτής του Ρεθύμνου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER