Κυριακή, 06 Μαρτίου 2016 13:55

Κέρκυρα: Ανοιξε η αυλαία του βενετσιανικου καρναβαλιού

Γράφτηκε από την

Σε μία άλλη εποχή έχει μεταμφιεστεί η πόλη της Κέρκυρας στην οποία από χθες το μεσημέρι κόμισες, κόντες, πρίγκιπες και πρίγκιπες, έκαναν την εμφάνισή τους στα καντούνια και στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, με κορύφωση την μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση που άνοιξε και την αυλαία του κορφιάτικου βενετσιάνικου καρναβαλιού.

Πρωταγωνιστές της πρώτης καρναβαλιστικής παρέλασης, που συνεχίζεται και σήμερα το μεσημέρι, το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας με καλεσμένους από τη Giostra di Zante της Ζακύνθου και τη Giostra Cavalleresca di Sulmona, από τη Σουλμόνα της Ιταλίας. Την πομπή, που επισήμως ξεκίνησε από το δημαρχείο της πόλης, με κατεύθυνση στην πλατεία Λιστόν, συνόδευαν τυμπανιστές, υπό τους ρυθμούς θριαμβευτικού διαβήματος.

Η ατμόσφαιρα μεταμορφώθηκε. Τα πανάκριβα κουστούμια, υψηλής ραπτικής, εποχής του 18ου αιώνα, της βενετσιάνικης κουλτούρας που έζησαν οι Κερκυραίοι, αναζωπύρωσαν τις σελίδες της ιστορίας του τόπου, ενώ προκάλεσαν ενθουσιασμό στους μικρότερους.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα ιπποτικά τάγματα, οι «γκιόστρες», ένα έθιμο που η Κέρκυρα υιοθέτησε από τους Βενετούς και σύμφωνα με αυτό οργανώνονταν κονταρομαχίες, πέρα από τα πεδία των μαχών, στα κέντρα των πόλεων και πολλές φορές μέσα στα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα των παλατιών.

Η πρώτη μεγάλη χθεσινή βενετσιάνικη παρέλαση, ολοκληρώθηκε με ιπποτικούς χορούς της εποχής, στο κέντρο της πλατείας της Κέρκυρας, ενώ τη σκυτάλη πήρε το «παιχνίδι του θησαυρού».

Σήμερα το μεσημέρι, θα αναβιώσει η πρώτη πομπή του Σιορ Καρνάβαλου, που ο ερχομός του αναγγέλλεται από τον Ντελάλη. Πλήθος μεταμφιεσμένων θα το υποδεχθεί ,οι μουσικές της πόλης θα τον καλωσορίζουν και στην πόλη θα ξεκινήσει ένα τρικούβερτο γλέντι που θα διαρκέσει μία ολόκληρη εβδομάδα. Βενετσιάνικα έθιμα θα αναβιώσουν, ενώ οι «πετεγολέτσες» τα κουτσομπολιά, θα έχουν την τιμητική τους.

Πρόκειται για ένα από τα κύρια στοιχεία του κερκυραϊκού καρναβαλιού, που βασίζονται στην ντόπια διάλεκτο. Είναι ένα θεατρικό είδος που το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφής τους σπονδυλώνεται από σατυρικά δεκαπεντασύλλαβα με καντάδες, επτανησιακής διαλέκτου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ