Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 23:56

"Η Δώρα και το δώρο της"

Γράφτηκε από την

Το βιβλίο «Η Δώρα και το δώρο της», που μιλάει για την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμού (bullying), μέσα από τη σχολική διαμεσολάβηση, άρχισε σήμερα το ταξίδι του, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΙΔΕΜΕΔ) στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του με την Εκκλησία της Ελλάδoς για τη σχολική διαμεσολάβηση.

«Η συγγραφή του βιβλίου “Η Δώρα και το δώρο της” εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που έχει αναλάβει το ΙΔΕΜΕΔ και το ΕΒΕΑ για τη διάδοση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών. Για τα παιδιά είναι η σχολική διαμεσολάβηση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συγγραφέας του βιβλίου, Αλεξία Κουκκουλλή, γενική γραμματέας του ΙΔΕΜΕΔ. Όπως τόνισε, η σχολική διαμεσολάβηση «είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος που μπορούμε να προτάξουμε και να διδάξουμε στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του bullying, ένα ζήτημα που απασχολεί καθημερινά την κοινωνία μας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο αυτών των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που βιώνουμε».

«Η Δώρα από σήμερα είναι η πρέσβειρα της σχολικής διαμεσολάβησης και θα την εφοδιάσουμε με πάρα πολλά όπλα. Για παράδειγμα, μια ιστοσελίδα διαδραστική, mydora.gr, θα έχει το δικό της προφίλ στο facebook και θα είναι και το twitter για να μπορούμε να ενημερωνόμαστε καθημερινά για τις δράσεις της σε όλη την Ελλάδα» περιέγραψε η κ Κουκκουλλή και συμπλήρωσε: «Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος θα είμαστε κοντά στις μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα».

«Στόχος της αποψινής εκδήλωσης είναι να εγκαινιάσει μια νέα φιλόδοξη σειρά δράσεων που ξεκινά στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΙΔΕΜΕΔ σε συνεργασία με την Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για δράσεις που έχουν στόχο την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμού, μέσα από την αξιοποίηση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ και του ΙΔΕΜΕΔ. «Η Δώρα και το δώρο της ξεκινούν το ταξίδι τους από εδώ, με σκοπό να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, να βοηθήσουν να προστατέψουν τον εαυτό τους, τους φίλους τους, το σχολείο τους» συμπλήρωσε ο κ Μίχαλος.

«Ορθώς αντελήφθη η συγγραφεύς ότι τα πάντα είναι θέμα παιδείας και πως η στάση την οποία διαμορφώνουμε κατά τα σχολικά μας χρόνια, μας ακολουθεί σε πλείστες τόσες εκφάνσεις της κατοπινής ζωής μας» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης.

«Γονείς, μαθητές και δάσκαλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενδοσχολική βία μπορεί να αποφευχθεί με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των μαθητών, με την εθελοντική προσφορά για εκπαίδευση, πάντοτε όμως με γνώμονα το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια κάθε παιδιού» είπε η Σταυρούλα Μοσχίδου δικηγόρος και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών τονίζοντας ότι « Δεν υπάρχουν κακά παιδιά». Σημείωσε επίσης ότι «Η Δώρα και το δώρο της δεν διδάσκει τη σχολική διαμεσολάβηση με κανόνες και στερεότυπες αντιδράσεις ή ενέργειες καθώς με ιδιαίτερες πτυχές και συμβολισμούς στοχεύει στην αφύπνιση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας.

Πηγή έμπνευσης της συγγραφέως, όπως ανέφερε η ίδια, είναι πρόσωπα και καταστάσεις μέσα από την πραγματική ζωή. Η ιστορία του βιβλίου αφορά δύο μαθήτριες του δημοτικού σχολείου, τη Μαρία και την Καρολίνα. Η Δώρα, η νέα γυμνάστρια του σχολείου έχοντας εκπαιδευθεί στη σχολική διαμεσολάβηση αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και τις διαφορές των δύο μαθητριών, και τις βοηθά να επιλύσουν τις διαφορές τους και να επιστρέψει η ομαλότητα στο σχολείο.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη Βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης και από την Κύπρο, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ