Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016 10:27

Η Κλυταιμνήστρα και η Δυσδαιμόνα στο Δώμα του Θεάτρου Νέου Κόσμου

Γράφτηκε από την
Η Κλυταιμνήστρα και η Δυσδαιμόνα στο Δώμα του Θεάτρου Νέου Κόσμου

Δύο μονόλογοι της Christine Brückner, με ηρωίδες βγαλμένες από τους κόσμους του Ομήρου και του Σαίξπηρ, παρουσιάζονται παράλληλα από το Σάββατο 19 Μαρτίου και για ελάχιστες παραστάσεις, στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Πρόκειται για τις παραστάσεις «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» και «Εάν είχες μιλήσει, Δυσδαιμόνα!» με την Ευαγγελία Βαλσαμά, σε σκηνοθεσία Barbara Hoffmann και Till Sterzenbach.

Η Κλυταιμνήστρα και η Δυσδαιμόνα είναι δύο διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες, με διαμετρικά αντίθετες συμπεριφορές. Και οι δύο όμως μεταφέρουν ισχυρά μέσα από το λόγο τους πανανθρώπινα  μηνύματα αγάπης, σεβασμού, ελευθερίας και ειρήνης.

 

Α. «ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΡΑ, ΝΕΚΡΕ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ;»

 Η Κλυταιμνήστρα μόλις έχει πνίξει στο λουτρό τον σύζυγό της και βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα, ο οποίος είχε σκοτώσει τον πρώτο της άνδρα, το πρώτο της παιδί και θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια στους θεούς, με αντάλλαγμα τον ούριο άνεμο για την εκστρατεία των καραβιών του προς την Τροία. Αυτή η δολοφονία είναι για τη Κλυταιμνήστρα  μια πράξη απελευθέρωσης και χειραφέτησης, ενώ συνειδητοποιεί ​και τον δικό της επικείμενο  θάνατο ακολουθώντας την κατάρα που καταδιώκει το γένος των Ατρειδών: «Στους Ατρείδες υπάρχει μόνο να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς».

«Ο μονόλογος της Κλυταιμνήστρας είναι ένας αντι-επιτάφιος: ένα χειμαρρώδες κατηγορητήριο ενάντια σ’ έναν άντρα σκληρό, φιλοπόλεμο και τυφλό μπροστά στις απολαύσεις της φύσης και της ειρηνικής ζωής.

Η Κλυταιμνήστρα της Γερμανίδας συγγραφέως είναι μια πολύπαθη γυναίκα η οποία έχει γευτεί την αδικία, την ταπείνωση, την καταπίεση και τη βία που της έχει "προσφέρει" ο μισαλλόδοξος αρσενικός δυνάστης. Επίσης είναι μία γυναίκα που δεν καταδέχεται να αποδώσει στους Θεούς τις πράξεις των ανθρώπων. Τέλος, είναι μία γυναίκα που, συνοψίζοντας τις δυστυχισμένες στιγμές της πλάι σ’ έναν άντρα-θύτη, δεν μπορεί παρά να νιώθει πικρία, οργή και μίσος, έστω και αν αυτός είναι πια νεκρός.

Ωστόσο η εκδίκηση της Κλυταιμνήστρας σηματοδοτεί αναπόφευκτα και το δικό της τέλος, αφού μετά το μίσος της, δεν κερδίζει τίποτα άλλο από μία ισότιμη θέση στο πλευρό του νεκρού Αγαμέμνονα».

Χαρά Μπακονικόλα

Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος

Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Barbara Hoffmann, Till Sterzenbach 

Μετάφραση: Εφη Funck

Σκηνογράφος: Χρυσηίδα Stroghoff

Κοστούμια: Francoise Dangon

Επιμέλεια ήχου: Μηνάς Εμμανουήλ

Φωτογραφία: Σάββας  Σπυρίδωνος

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καλαμαρά

Τεχνική υποστήριξη: Claudia Loeblein

 

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από το Σάββατο 19 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου, Τετάρτη με Κυριακή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.15

Κυριακή: 21:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: Κανονικό 12€, Φοιτητικό 10€, Ανέργων 8€

Σάββατο, Κυριακή: Κανονικό 13€, Φοιτητικό-Ανέργων 10€.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

60 λεπτά

 

Β. «ΕΑΝ ΕΙΧΕΣ ΜΙΛΗΣΕΙ, ΔΥΣΔΑΙΜΟΝΑ!»

Η Δυσδαιμόνα, κόρη του Βενετού γερουσιαστή Μπραμπαντίνο, παντρεύεται τον Μαυριτανό της Βενετίας, τον Οθέλο, ο οποίος την παίρνει μαζί του στην Κύπρο όπου διοικεί αυτούς που πολεμούν τους Τούρκους στην υπηρεσία της Γαληνοτάτης. Μέσα από μια διαβολική ίντριγκα ο υπασπιστής του Οθέλου, ο Ιάγος, καταφέρνει να κεντρίσει τη ζήλεια του Οθέλου σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φτάσει στο σημείο να πνίξει την αγαπημένη του Δυσδαιμόνα στο κρεβάτι.

Κάπως έτσι είναι η ιστορία που μας διηγείται το σαιξπηρικό δράμα. Η  Christine Bruckner όμως εμπνεύστηκε μία εντελώς διαφορετική κατάληξη, κατά την οποία η Δυσδαιμόνα πολεμά να επιβιώσει χρησιμοποιώντας όλα τα γυναικεία της μέσα. Παρεμβαίνει στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ «Oθέλος» και λίγο πριν τον στραγγαλισμό της η Δυσδαιμόνα ζητά από τον Οθέλο να της δοθούν 15 λεπτά  ζωής, μιας και η ίδια για χάρη του εγκατέλειψε την Βενετιά, τις φιλενάδες της, τον ίδιο της τον πατέρα.

Αφού της δοθήκαν τα 15 λεπτά ξετυλίγει έξυπνα, αλλά με πολλή αγάπη και σεβασμό την πολυδιάστατη φύση της γυναικείας ύπαρξης. Εκφράζει παράπονο για το άδικο, γίνεται αυστηρή, τον συμβουλεύει και μέσα από ένα συνειρμό σκέψεων αντιλαμβάνεται την σκευωρία του Ιάγου. Η δύναμη της αλήθειας, το αίσθημα του άδικου και η ανάγκη επιβίωσης την οδηγούν στην έκφραση της γυναικείας, ερωτικής της φύσης, όπου η λύση δίνεται μέσα από την απόλυτη ερωτική τους ένωση.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Εφη Funck, Μαρία Παπακωνσταντίνου  

Σκηνογράφος - ενδυματολόγος:  Μαρία Καλαμαρά   

Κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Τσοπανόγλου  

Μουσική: Σπύρος Παπαναστασίου    

Φωτογραφία: Thierry Boulley

 

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από το Σάββατο 19 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου, κάθε Σαββατοκύριακο για 6 μόνο παραστάσεις.

Σάββατο: 18.30

Κυριακή: 19.00

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 10€

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

45 λεπτά

 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΔΩΜΑ

Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 11743, Αθήνα

Τηλ.: 2109212900 / Φαξ: 2109212901

Κρατήσεις θέσεων (περιορισμένος αριθμός): τηλ. 210 9212900

 

ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ

Δευτέρα - Παρασκευή 17:00 - 22:00

Σάββατο 14:00 - 22:00

Κυριακή 10:00 - 22:00


NEWSLETTER