Σάββατο, 09 Απριλίου 2016 16:40

Φαμπρ προς Έλληνες καλλιτέχνες: Ανοίξτε τα αυτιά και τα μάτια σας

Γράφτηκε από την
Φαμπρ προς Έλληνες καλλιτέχνες: Ανοίξτε τα αυτιά και τα μάτια σας

Ο 58χρονος Φλαμανδός καλλιτέχνης εκφράζει παράπονα για το ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν εκλήθησαν στην συγκέντρωση των καλλιτεχνών την 1η Απριλίου στο θέατρο "Σφενδόνη".

 

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου, Γιαν Φαμπρ, απάντησε στους Έλληνες καλλιτέχνες που συσπειρώθηκαν εναντίον του με νέα του επιστολή, γραμμένη σε ιδιαιτέρως σκληρό τόνο.

Στο κείμενο του κατηγορεί τους Έλληνες καλλιτέχνες επειδή δεν τον κάλεσαν στη συγκέντρωσή τους για να αναπτύξει τη σκέψη του σε διάλογο μαζί τους. "Χρειάστηκε να βρούμε το γράμμα σας σε ένα ελληνικό άρθρο στο διαδίκτυο και να καταφύγουμε στο Google Translate για να πάρουμε μια ιδέα του περιεχομένου του" της επιστολής των Ελλήνων καλλιτεχνών, αναφέρει ο Γιαν Φαμπρ.

Σε άλλο σημείο επεξηγεί εκ νέου τον ρόλο που θα είχε: "Σε αντίθεση με τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διευθυντή, θα ήμουν καλλιτεχνικός επιμελητής. Αυτό σημαίνει ότι θα ήμουν υπεύθυνος για όλες τις καλλιτεχνικές επιλογές και το συνολικό καλλιτεχνικό όραμα του Φεστιβάλ. Ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού ή και του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ να παράσχει τις απαραίτητες παράλληλες λειτουργίες ως προς τα μη καλλιτεχνικά θέματα, όπως τα χρηματοοικονομικά, τη διεκπεραίωση (logistics), τα τεχνικά και τη διοίκηση. Απαιτήσαμε τον διορισμό ενός Έλληνα χρηματοοικονομικού διευθυντή που θα είχε τη συνολική οικονομική ευθύνη για το Φεστιβάλ. Η κ. Λιάνα Θεοδωράτου ορίστηκε από το υπουργείο ως συντονίστρια του Φεστιβάλ και εκτελεστική διευθύντρια. Υπήρξε ο απευθείας σύνδεσμος μας και θα θέλαμε να την ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή και τη σκληρή της δουλειά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, Ο ΓΙΑΝ ΦΑΜΠΡ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

"Από την αρχή, η ομάδα μου κι εγώ καταστήσαμε σαφές ότι δεν ήμαστε ακόμη επαρκώς εξοικειωμένοι με το ελληνικό καλλιτεχνικό τοπίο ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές. Θα ήταν αλαζονικό να ισχυριστούμε ότι γνωρίζουμε το καλλιτεχνικό τοπίο σε μια χώρα όπου δεν ζούμε και δεν είμαστε μέλη της καλλιτεχνικής της κοινότητας. Επίσης, ένα καλλιτεχνικό τοπίο είναι σε διαρκή κίνηση. Κατόπιν συστάσεως του νεοδιορισμένου Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, συμφωνήσαμε ότι η επιλογή για την πρώτη μας χρονιά θα ήταν κυρίως διεθνής.

Ωστόσο, μέσα από συζητήσεις με Έλληνες συναδέλφους και φίλους συνειδητοποιήσαμε την καίρια σημασία του Φεστιβάλ ως προς την υποστήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών. Ζητήσαμε αμέσως έναν Έλληνα καλλιτεχνικό επιμελητή για την επιλογή ελληνικών παραστάσεων για το φεστιβάλ του 2016, που θα μελετούσε τις υποβληθείσες προτάσεις και θα μας παρουσίαζε μια πρώτη επιλογή. Τα ρητά αυτά αιτήματα από πλευράς μας υπάρχουν στα πρακτικά των συναντήσεών μας με την κα Θεοδωράτου.

Η ιδέα της πρόσληψης Έλληνα καλλιτεχνικού επιμελητή για αυτή τη χρονιά απορρίφθηκε από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ λόγω του περιορισμένου εναπομένοντος χρόνου. Επιπροσθέτως, η επιμελητική μας ομάδα πληροφορήθηκε ότι όλοι οι υποψήφιοι του 2015 είχαν ενημερωθεί και είχαν λάβει σαφείς εξηγήσεις για την τρέχουσα κατάσταση.

Μας προξενεί τρομερή έκπληξη ότι εκείνο που μάς παρουσιαζόταν ως "αδύνατο" έγινε ξαφνικά ένα από τα κύρια σημεία του προγράμματος του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου".

Περισσότερα στο news247.gr


NEWSLETTER