Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 17:02

Με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Γράφτηκε από την

Με τον αριστοφανικό «Πλούτο», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, σηκώνει αυλαία σήμερα το Φεστιβάλ Επιδαύρου, το οποίο θα φιλοξενήσει, έως τις 20 Αυγούστου, δεκατρείς θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, τόσο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όσο και στο Μικρό Θέατρο.

Τρεις δημοφιλείς πρωταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανοίγουν τα φετινά Επιδαύρια (1-2 Ιουλίου) με την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη, που έθεσε ήδη από το 388 πΧ το ζήτημα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου. «Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί, πλέον, το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παράσταση εστιάζει, ως προς την ερμηνεία αυτής της αριστοφανικής κωμωδίας, σ' ένα γεγονός που σχεδόν στις περισσότερες παραβλέπεται: Ότι ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά τον θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίνοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, από τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει», σημειώνει ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος κρατά διπλό ρόλο στην παράσταση. Υποδύεται τον Πλούτο, αλλά και την Πενία, έχοντας στο πλευρό του τον Γιάννη Μπέζο στον ρόλο του υπερχρεωμένου Χρεμύλου, και τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ρόλο του υπηρέτη Καρίωνα.

Μία διαφορετική προσέγγιση της «Ορέστειας» που επιχειρεί να ρίξει γέφυρες στο σήμερα παρουσιάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς, στις 8 και 9 Ιουλίου, σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Μία σφιχτή ομάδα δώδεκα εκλεκτών ηθοποιών (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Ψαρράς, Άλκηστις Πουλοπούλου κ.ά.) μοιράζεται όλους τους ρόλους της τριλογίας του Αισχύλου -συμπεριλαμβανομένου του Χορού- και στα τρία έργα (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες). Με τα ελάχιστα δυνατά σκηνικά μέσα αλλά με όλες τις δυναμικές της ατομικής, οικογενειακής, πολιτικής και κοινωνικής βίας, αφηγούνται τον κύκλο αίματος μίας οικογένειας ως τον ιστορικό κύκλο ενός έθνους που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του προκειμένου να ξαναγεννηθεί.

Στην πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο Στάθης Λιβαθινός θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο, στις 15 και 16 Ιουλίου, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής επέλεξε τη δεύτερη αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή, σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, ανεβάζοντας στη σκηνή τρεις γενιές ηθοποιών. Η νεαρή Αναστασία Ραφαέλα-Κονίδη κρατά τον ομώνυμο ρόλο. Στο πλευρό της, ως Κρέοντας, θα σταθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή της Μπέτυς Αρβανίτη για να υποδυθεί τον Τειρεσία.

Μία εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, την οποία το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ο διεθνούς φήμης Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις παρουσιάζει, στις 22 και 23 Ιουλίου, τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε μία νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα. «Χρειαζόμαστε μία τραγωδία προκειμένου ν' ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι και μας ενώνει η κοινή ανθρώπινη μοίρα», αναφέρει ο Λιθουανός σκηνοθέτης και προσθέτει: «Όλοι οι συντελεστές της παράστασης αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: Προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία». Στον ρόλο του Ετεοκλή εναλλάσσονται ο Χρίστος Στυλιανού (22 Ιουλίου) και ο Γιάννης Στάνκογλου (23 Ιουλίου), την Αντιγόνη υποδύεται η Νάντια Κοντογεώργη και την Ισμήνη η Ιώβη Φραγκάτου.

Ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή θα μιλήσει ρωσικά και ελληνικά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 29 και 30 Ιουλίου. Ο πολυβραβευμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Ρίμας Τουμίνας, στην παρθενική εμφάνισή του στη διοργάνωση, θα ανεβάσει, με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ της Ρωσίας και με το δικό μας Εθνικό Θέατρο, την τραγωδία του Σοφοκλή, στο επίκεντρο της προβληματικής της οποίας τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση. Μία παράσταση με Έλληνες και Ρώσους ηθοποιούς, τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο και μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, που αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβρη και στη Μόσχα.

Στην τρίτη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντάται για πρώτη φορά με τον Αριστοφάνη, σκηνοθετώντας το πιο αντιπολεμικό έργο του, τη «Λυσιστράτη» (5 και 6 Αυγούστου). Η Λένα Κιτσοπούλου υποδύεται την εμβληματική ηρωίδα, έχοντας δίπλα της δυνατή θεατρική ομάδα (Αιμίλιος Χειλάκης, Λένα Παπαληγούρα, Αθηνά Μαξίμου, Λένα Δροσάκη, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Βογιατζής, Σοφία Κόκκαλη, Θέμης Πάνου, Αγλαϊα Παππά κ.ά.).

Οι παραστάσεις του Φεστιβάλ στο αργολικό θέατρο ολοκληρώνονται με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη (19 και 20 Αυγούστου), σε μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Μετά τη συγκλονιστική «Γκόλφω» του, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με έναν πρώτης γραμμής θίασο (Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά.) και μία παράσταση γιορτή των αισθήσεων, που πραγματεύεται τη φυγή δύο ανθρώπων από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού. «Για μία πτήση στο απίστευτο μιλά ο Αριστοφάνης», λέει ο Ν. Καραθάνος, ο οποίος κρατά τον ρόλο του αγανακτισμένου Πεισθέταιρου και καλεί στη σκηνή, στην πρώτη θεατρική εμφάνισή της, τη Νατάσσα Μποφίλιου, αλλά και δύο μη ηθοποιούς που «γνωρίζουν τι σημαίνει υπέρβαση»: Τον αθλητή Παραολυμπιακών Αγώνων Γιάννη Σεβδικαλή και μια δημόσια υπάλληλο από τη Λάρισα που είναι γυναίκα-νάνος, τη Βασιλική Δρίβα.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το Μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου θα φιλοξενήσει έξι παραστάσεις: Ο Στέφανος Κορκολής και η νεαρή ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη θα παρουσιάσουν κορυφαία έργα του Μίκη Θεοδωράκη( «Συνάντηση», 1η και 2 Ιουλίου), το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα ανεβάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σατιρικό έργο του Πέρσυ Σέλλεϋ «Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος» (5 Ιουλίου), η Τάνια Τσανακλίδου θα χαρίσει στο κοινό μία μουσική παράσταση με εμβληματικά τραγούδια που έχουν αφήσει το δικό τους σημάδι στο θεατρικό σανίδι («Μείναν τα τραγούδια μόνα», (8 και 9 Ιουλίου), ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με τη Σπείρα-Σπείρα και την Ελένη Ουζουνίδου θα παρουσιάσει μία μελοποιημένη παράσταση που συνομιλεί με το πρόσφατο ηρωικό παρελθόν μας («8 Οκτωβρίου 1838. Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα», 16 Ιουλίου), ο Αργύρης Πανταζάρας θα ανεβάσει με την καλλιτεχνική ομάδα Momentum μία παράσταση πάνω στις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης («Μητρόπολη: Χορός και Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα», 22 και 23 Ιουλίου) και τέλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης θα παρουσιάσει το κείμενο του Γιώργου Κοροπούλη («Η ριμάδα, η ζωή», 29 και 30 Ιουλίου).

ΑΠΕ-ΜΠΕ