Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 20:04

Δέκα "μυθιστορήματα" στοχασμού για το καλοκαίρι

Γράφτηκε από την
Δέκα "μυθιστορήματα" στοχασμού για το καλοκαίρι

«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», σύμφωνα με το Ρωμαίο ρήτορα Κικέρωνα.

Για όσους, λοιπόν, ετοιμάζονται για τους κήπους και τις θάλασσες, αλλά και για όσους θα περάσουν τον καυτό Ιούλιο-Αύγουστο κατ' οίκον, παρουσιάζουμε δέκα δοκιμιακά βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα. Ελληνικά και ξένα. Και έχουν επίκεντρο την ελληνική κρίση στην οικονομία, τη διεθνή κρίση λόγω τζιχάντ αλλά και τη διαρκή «κρίση» της πολιτικής φιλοσοφίας.

Μπορεί η προϊούσα πτώση των εισοδημάτων να στερεί τις διακοπές σε μεγάλο αριθμό πολιτών της πάλαι ποτέ ισχυρής μεσαίας τάξης, όμως η εποχή αυτή οδήγησε σε μια άνοδο της διάθεσης για ενημέρωση, πέρα από τα επιβεβλημένα καλοκαιρινά μυθιστορήματα. Εξ αυτού του λόγου και τα «μυθιστορήματα» του στοχασμού, τα οποία συνδυάζουν την απόλαυση του κειμένου με τον εμπλουτισμό της γνώσης για τα αίτια των «κουρεμένων διακοπών»:

-ΗΘΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, Θ. Π. ΤΑΣΙΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι «καθαρώς οικονομική», κατά πως επαναλαμβάνουν οι δημοσιολογούντες σε τηλεοράσεις, ταβέρνες, καφετέριες, καφενεία, αλλά και στη Βουλή. Είναι ηθική. Και κάθε άλλο παρά με ήθος υπήρξαν οι οικονομικές μας επιλογές τα τελευταία 30 χρόνια απέναντι στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, λέει ο συγγραφέας, προτείνοντας η Οικονομική Επιστήμη να συνδεθεί με Ηθολογικές Συνιστώσες. 'Αλλωστε το αποκαλύπτουν οι δύο περιλάλητες λέξεις της εποχής: Πίστωση - Πίστη. Επιπλέον και ο Αριστοτέλης πραγματεύεται τα οικονομικά στο βιβλίο του «Ηθικά Νικομάχεια». Μα, μπορεί σήμερα ένα διοικητικό συμβούλιο επιχείρησης να δρα με συναίσθημα και όχι με στόχο το κέρδος; Ναι, απαντά ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο, πολιτικός μηχανικός και ακαδημαϊκός, υπογραμμίζοντας ότι οι εταιρείες, δαπανώντας με κοινωνική υπευθυνότητα μακροπρόθεσμα αυξάνουν την πελατεία τους. 'Αρα; Τους συμφέρει να… αγαπάνε τον πλησίον!..

-ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

Όχι, δεν είναι ιερεμιάδα, ούτε πολιτική καταγγελία, μήτε δημοσιογραφικό κείμενο θέσης. Είναι μια μελέτη που εξετάζει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές στο ιστορικό- ούτως ή άλλως - πρώτο εξάμηνο του 2015. Από τη νίκη της Αριστεράς, έως την αναγκαστική υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Από τη σκοπιά της διαπραγματευτικής τέχνης και με βάση κανόνες που οδηγούν σε επωφελή αποτελέσματα όλων των πλευρών. Ο συγγραφέας, με σπουδές οικονομικών σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και διευθυντής σε πολυεθνικές εταιρείες, προτείνει ιδέες για μια μελλοντική διαπραγμάτευση που θα οδηγήσουν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Βασικός κανόνας, η σωστή εκτίμηση του συσχετισμού δυνάμεων. Και μετά η επιλογή των κατάλληλων προσώπων, η διαχείριση του χρόνου, η σύναψη συμμαχιών, η αποφυγή άσπρου- μαύρου, τα συνεπή μηνύματα. Χρήσιμο βοήθημα για σημερινούς και αυριανούς διαπραγματευτές...

-ΧΡΥΣΕΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ, ΤΑΚΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗΣ

Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στην πρώτη χρηματοπιστωτική κρίση που έσκασε στην Ολλανδία το 1636-1637, όταν… ξεφύτρωσαν για πρώτη φορά οι μεσάζοντες- ανθοπώλες στο εμπόριο της τουλίπας. Τα … μπουμπούκια αυτά άλλαξαν την αγορά φυσικών προϊόντων σε χρηματοπιστωτική αγορά, ώστε να μπορούν να πολλαπλασιάζουν στο άψε σβήσε τα κέρδη τους εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Από τότε η μέθοδος αυτή αξιοποιείται σε όλο τον φαύλο κύκλο των αγορών. Τα αποτέλεσμα τα ζούμε… Βασισμένος στην ελληνική τραγωδία ο καθηγητής, πρώην υπουργός Οικονομίας στη δεκαετία του 80 και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, αποκαλύπτει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των περιώνυμων funds, των τραπεζών διπλού ρόλου και των αδίστακτων επενδυτών που εκμεταλλεύονται την κατάργηση των προστατευτικών κανόνων υπερδάνεισαν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτη. Δημιουργώντας μια πρόσκαιρη ευμάρεια για να ακολουθήσει η έκρηξη της φούσκας. Και σε ποιον στέλνουν τον λογαριασμό; Κυρίως στη μεσαία τάξη και στους εργαζόμενους, αφήνοντας εκτός κυρώσεων τους συνεργούς πολιτικούς. Λύση; Η αναρρύθμιση των αγορών από μια ισχυρή πολιτική ηγεσία.

-ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, D. EITEMAN, A. STONEHILL, M MOFFETT, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ

Τρείς καθηγητές Οικονομικών παραδίδουν μαθήματα σε… υπουργούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες και σε κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει πως λειτουργούν οι περίφημες αγορές. Με επιμέλεια του καθηγητή Οικονομικών και Τραπεζικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νικολάου Απέργη ο ογκώδης τόμος των 696 σελίδων περιέχει τα πάντα. Τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, τις ατέλειες της αγοράς, την ιστορία του διεθνούς νομισματικού συστήματος, τις αναδυόμενες αγορές, το παγκόσμιο κόστος και τη διαθεσιμότητα του κεφαλαίου, τη φορολογική διοίκηση πολυεθνικών, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τον πολιτικό κίνδυνο, τη χρηματοδότηση διεθνούς εμπορίου και τόσα άλλα γύρω από την απέραντη Οικονομία. Είναι μια Βίβλος εγκυκλοπαιδικών στοιχείων. Ανάμεσα σε ένα ωκεανό οικονομικών πληροφοριών, είναι και η προέλευση της λέξης Bank: Από τον banko , δηλαδή τον πάγκο επί του οποίου οι έμποροι στην Φλωρεντία του 1200 έκαναν τις ασφαλείς συναλλαγές τους.

-ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ, ΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ

Ένας συμβουλευτικός οδηγός, γραμμένος με αμοραλισμό για το πώς να διαχειρίζεται ο πτωχευμένος επιχειρηματίας την… καταστροφή του ! Πως θα αντιμετωπίσει τα ψυχολογικά προβλήματά του έως πως θα πάιξει τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές, τους προμηθευτές, τις τράπεζες, το δημόσιο, τους δικηγόρους και γενικά όσους εμπλέκονται στη διαδικασία του άρθρου 99. Ο συγγραφέας -αγνώστων… λοιπών στοιχείων- δηλώνει ότι οι σπουδές του είναι άσχετες με τα οικονομικά, του αρέσει η γραφή, έχει δύο ανήλικα παιδιά και είχε την τύχη να ζήσει τον επιχειρηματικό κύκλο της ζωής σε ακραίες εντάσεις, από τα ψηλά του χρηματιστηρίου στα Τάρταρα της απόλυτης πενίας, διατηρώντας την αισιοδοξία του. «Μου έλεγε φίλος για ένα βιομήχανο που ήταν στην προπτωχευτική διαδικασία και άνοιξε νέα εταιρεία στη Βουλγαρία, με την ίδια δραστηριότητα, πουλώντας ένα ένα τα μηχανήματα στην βουλγαρική του εταιρεία. Μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι οι πιστωτές είχε πετάξει το πουλάκι»!..

-ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ, ΝΙΚΟΣ Δ. ΒΑΡΜΑΖΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

Σε περίοδο κρίσης θεσμών και έλλειψης κουλτούρας διακυβέρνησης ο μεγάλος του ελληνικού Διαφωτισμού μιλάει και σήμερα. Ο διανοούμενος που πρέσβευε ότι το ελληνικό έθνος, λόγω της δεσποτικής τουρκοκρατίας τεσσάρων αιώνων, έπρεπε πρώτα να ανέλθει πολιτιστικά και μετά να αποτολμήσει την επανάσταση, ώστε να μπορεί ο λαός να λειτουργήσει ώριμα μέσα στους νεωτερικούς θεσμούς της Ευρώπης. Ο συγγραφέας, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει τον πατριωτισμό του Κοραή, εξηγεί τον φανατισμό του κατά των Τούρκων, την φιλοσοφική του αντίληψη ως χριστιανού που φωτίζεται από τον ορθολογισμό των αρχαίων Ελλήνων κλασικών, την παιδεία του, το φιλολογικό του έργο, τη διδακτική του μέθοδο και παραθέτει αναφορές για τη σωζόμενη αλληλογραφία του σε όλες της ηπείρους της γης υπέρ του ελληνικού αγώνα. Από τα 25 του χρόνια εμπορικός αντιπρόσωπος στο 'Αμστερνταμ, έως το θάνατό του το 1833 στο Παρίσι, έστειλε σε πάνω από 220 παραλήπτες 1.300 επιστολές αγώνα και γνώσης. Αυτός ο μέγας ακτιβιστής της εθνεγερσίας μέσα από την παιδεία!

-ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ, ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, JOHN CAR, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ο επί χρόνια ανταποκριτής Times, Wall Street, Journal Europe, γεννημένος στην Αγγλία του 1948, που λάτρεψε την ιστορία μας και ζει στην Αθήνα μετά την συνταξιοδότησή του, αφηγείται την ιστορία του πολεμικού πλοίου το οποίο αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού κατά την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου, τον αγώνα κατά των Ναζί, την ανταρσία του 1944 που κατεστάλη από τους 'Αγγλους, την επιστροφή στην απελευθερωμένη Ελλάδα με τον Γεώργιο Παπανδρέου και κυβερνήτη τον γιο του ηρωικού ναυάρχου Κουντουριώτη, έως την απόσυρσή του από την ενεργό υπηρεσία το 1951 και την προσόρμιση του στο Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου. Είναι ένα από τα τρία θωρακισμένα καταδρομικά που σώζονται παγκοσμίως. Και παραμένει αξιόπλοο. Ειρωνεία της τύχης; Το πλοίο, όταν ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας το 1910, προοριζόταν για το Ιταλικό ναυτικό, αλλά έσπευσε η κυβέρνηση Βενιζέλου να το αγοράσει με το κληροδότημα του Έλληνα μεγιστάνα Γεωργίου Αβέρωφ που είχε πεθάνει δέκα χρόνια πριν. (Ζητούνται εθνικοί ευεργέτες του σήμερα!..).

-ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ, ΑΛΑΙΝ ΜΠΑΝΤΙΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ

Ένα αφυπνιστικό δοκίμιο του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας με θέμα τη μαζική ψύχωση της Γαλλίας υπέρ μιας απάντησης - εκδίκησης στους φρικτούς φόνους των τρομοκρατικών επιθέσεων της 15ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Υπενθυμίζοντας τους αποικιακούς πολέμους στη Μέση Ανατολή, τη διάλυση κρατών όπως η Γιουγκοσλαβία, το διαμελισμό χωρών όπως η Λιβύη το Ιράκ και η Συρία, την άνιση ανάπτυξη με το 1% του πληθυσμού της γης να κατέχει το 46% του παγκόσμιου πλούτου, ο συγγραφέας αποδεικνύει γιατί δημιουργείται ένα εύφλεκτο στρώμα απόκληρων απέναντι στην αόρατη ολιγαρχία του κόσμου. «Ένας θάνατος στη Δύση είναι κάτι το τραγικό. Χίλιοι νεκροί στην Αφρική, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή είναι απλώς μια είδηση στην τηλεόραση». Από την άλλη -επισημαίνει- υπάρχει ένας συνδυασμός ηρωικής αυτοθυσίας του ISIS εγκληματικού τύπου και απόλαυσης αγαθών, αυτοκινήτων και… γυναικών κατά τα πρότυπα της Δύσης. Οι ηγέτες της οποίας διατάσουν… ήρεμοι από τα γραφεία τους βομβαρδισμούς με «παράπλευρες απώλειες» 450 παιδιών στη Γάζα. «Εμείς οι Γάλλοι έχουμε σκοτώσει και με το παραπάνω όχι μόνο στη διάρκεια των αποικιακών πολέμων, αλλά και μετά»! 

-ΒΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ, ΑΔΩΝΙΣ, ΒΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ

'Αδωνις είναι το ψευδώνυμο του Αλί 'Αχμαντ Σαΐντ Έσπερ, Σύριου που σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βυρηττού, εγκατεστημένου στο Παρίσι. Θωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή 'Αραβας ποιητής. Το βιβλίο είναι ένας διάλογος με την Χουρία Αμπντελουαχέντ, μαροκινή ψυχαναλύτρια, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. «Οι χαλίφηδες χρησιμοποίησαν τη θρησκεία ως μέσον για την άσκηση της εξουσίας. Αλλά και το χρήμα εξυπηρετούσε πάντοτε τα συμφέροντα των κυβερνώντων. Ασφαλώς υπήρξαν στην ιστορία στιγμές που αυτού του είδους ο δεσποτισμός αμφισβητήθηκε, όπως άλλωστε υπάρχουν και χωρία στο Κοράνιο που διαπνέονται από πνεύμα φιλευσπλαχνίας. Όμως, η βασική επιλογή ήταν υπέρ της ισχύος, της βίας και της σκληρότητας, και όχι υπέρ της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δίκαιης κατανομής του πλούτου». Ο 'Αδωνις υπογραμμίζει ότι τα ισλαμικά βασανιστήρια και η βία αναφέρονται στο έργο «Εγκυκλοπαίδεια των βασανιστηρίων» του ιρακινού ιστορικού Αμπούντ αλ Σάλτζι». Οπότε, διαβάζοντας αυτόν διάλογο, καταλαβαίνεις γιατί οι κτηνώδεις μαχητές του ISIS έχουν το Know How της ποικιλίας του θανάτου, ενώ οι δυτικοί επιλέγουν κυρίως τον βομβαρδισμό…

-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, STEPHEN TROMBLEY, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Η Φιλοσοφία από το Α έως το Ω, σε 243 σελίδες δια χειρός του αμερικανού διανοούμενου-κινηματογραφιστή που μας ξεναγεί στα φιλοσοφικά οικοδομήματα, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα των προσωκρατικών φθάνοντας στον Μαρκούζε, στον Σαρτρ και στον Χάμπερμας. Είναι ένα εγχειρίδιο εκλαϊκευμένης εξιστόρησης του μεγάλου άλματος από το «Σκέψου» του Σωκράτη, στο «Αγάπα» του Χριστού και στο «Η Φιλοσοφία είναι νεκρή» του Στίβεν Χόκινγκ. Ο οποίος απεφάνθη ότι σήμερα οι επιστήμονες έχουν αναλάβει τα ερωτήματα της φιλοσοφίας και στο τέλος θα τα απαντήσουν όλα, γι' αυτό και η φιλοσοφία δεν θα έχει τίποτα πια να κάνει. Ένα αναλυτικό ευρετήριο παραπέμπει τον αναγνώστη στα ονόματα των μεγάλων στοχαστών και των μεγάλων ιδεών. Κάτι που επιτρέπει την ανάγνωση κατά τρόπο επιλεκτικό. Αν και το αφηγηματικό ύφος του συγγραφέα ελκύει ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι από τον Αβερρόη, τον Αβικέννα, τον Αβραάμ και να καταλήξει στην έννοια του Ωφελιμισμού που σημαίνει «τη σωστή σειρά πράξεων η οποία αποφέρει το μεγαλύτερο καλό στον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων». Μιλάμε για 2.500 χιλιάδες χρόνια προβληματισμού ανήσυχων ανθρώπων για την ύπαρξη, την αλήθεια, την ηθική, το καλό και το κακό. Που κυριαρχεί στην οικονομία και στο διεθνές σύμπαν...

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER