Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 22:55

Οι κινητήρες του ανανεωμένου Toyota Yaris

Γράφτηκε από την
Οι κινητήρες του ανανεωμένου Toyota Yaris

Με νεότερη και πληρέστερη ανακοίνωση της η Toyota Ελλάς, δίνει περισσότερα στοιχεία για τη γκάμα των κινητήρων του ανανεωμένου Toyota Yaris. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το ιαπωνικό supermini στην ανανεωμένη του εκδοχή, θα εισαχθεί στην Ελλάδα με τέσσερις κινητήρες. Η παλέτα των διαθέσιμων κινητήριων μονάδων περιλαμβάνει ένα υβριδικό σύνολο 1.5 , δυο βενζίνης 1.0 και 1.5 και ένα ντίζελ 1.4 D-4D. 

Το Yaris παραμένει μοναδικό στην κατηγορία B που διατίθεται με υβριδικό σύστημα κίνησης. Η φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία προσφέρει χαμηλή  κατανάλωση και τις  χαμηλότερες εκπομπές ρύπων στην κατηγορία (από 75γραμ. CO2/χλμ).   

Στη πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης η Toyota λάνσαρε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης ύψους 90 εκατομμυρίων Ευρώ για να ενισχύσει το Yaris, Το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέα στιλιστικά στοιχεία και εκδόσεις, αναβάθμιση της οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας καθώς το λανσάροντας ενός νέου βενζινοκινητήρα 1.5. Ο νέος τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.5 αντικαθιστά την τρέχουσα μονάδα 1.33. Εξελίχθηκε με γνώμονα τα μελλοντικά πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 6c και τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου RDE (Real Driving Emission), ενώ την παραγωγή του έχει αναλάβει η Toyota Motor Industries Poland.

Ο κινητήρας είναι μέλος της οικογένειας Toyota ESTEC (Economy with Superior Thermal Efficiency), και υιοθετεί νέα τεχνικά χαρακτηριστικά για καλύτερες επιδόσεις και μείωση της κατανάλωσης έως 12% , σύμφωνα με τις τρέχουσες παραμέτρους δοκιμών NEDC. Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας 1.5 αποδίδει μέγιστη ισχύ 111 ίππων και μέγιστη ροπή 13,6 χλγμ. στις 4.400 σ.α.λ. Συγκριτικά με τον 1.33, είναι 0,8΄΄ ταχύτερος στην επιτάχυνση 0 ? 100 χλμ./ώρα (11΄΄ έναντι 11,8΄΄), ενώ στην ταχύτητα προσπέρασης με 5η σχέση η βελτίωση είναι πάνω από ένα δευτερόλεπτο, πετυχαίνοντας το 80 - 120 χλμ./ώρα σε 17,6?? συγκριτικά με τα 18,8??.

Η θερμική απόδοση του νέου κινητήρα είναι 38,5%, τιμή που τον κατατάσσει ανάμεσα στους καλύτερους της αγορές, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Αυτό έγινε εφικτό με τη χρήση μιας υψηλής αναλογίας συμπίεσης 13.5:1, την υιοθέτηση ενός συστήματος ανακυκλοφορίας καυσαερίων με ψυγείο (EGR) και την επέκταση της λειτουργίας μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων, ώστε ο κινητήρας να μπορεί να αλλάζει από κύκλο Otto σε Atkinson για βέλτιστη απόδοση σε διαφορετικές οδηγικές συνθήκες.

Η υψηλότερη αναλογία συμπίεσης είναι αποτέλεσμα σχεδίασης του θαλάμου καύσης και των νέων εμβόλων, που συμβάλλουν σε ένα ομοιογενές μίγμα αέρα / βενζίνης και στην ταχεία καύση. Το σύστημα EGR με ψυγείο μειώνει τη θερμοκρασία καύσης και συμβάλλει στην αποφυγή της κρουστικής καύσης. Επιπλέον, η ποσότητα των ανακυκλωμένων καυσαερίων επιτρέπει  μία μείωση στις ροϊκές απώλειες σε χαμηλά και μεσαία φορτία, βελτιώνοντας τη συνολική απόδοση του κινητήρα.

Η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων εισαγωγής  VVT-iE, επιτρέπει στον κινητήρα να αλλάζει από Otto σε κύκλο Atkinson (και το αντίστροφο) σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, το κλείσιμο των βαλβίδων εισαγωγής καθυστερεί, μειώνοντας τη φάση συμπίεσης, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση των ροϊκών απωλειών (κύκλος Atkinson), και επιτρέποντας ταχεία επιστροφή στον κύκλο Otto για καλύτερες επιδόσεις υπό υψηλά φορτία. Η αλλαγή φάσης του εκκεντροφόρου εξαγωγής είναι υδραυλικά ελεγχόμενη.

Οι μηχανικοί θέλησαν επίσης να βελτιώσουν την κατανάλωση σε σταθερές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο, κάτι που οδήγησε στη χρήση ? για πρώτη φορά σε μοντέλο Toyota ? μιας υδρόψυκτης πολλαπλής εξαγωγής. Περιορίζοντας τη θερμοκρασία των καυσαερίων, αυτό αποτρέπει τη ανάγκη για εμπλουτισμό μείγματος με σκοπό τη μείωση της θερμοκρασίας καύσης σε οποιαδήποτε ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο. Έτσι, τόσο η κατανάλωση καυσίμου όσο και οι εκπομπές ρύπων μειώνονται.

Ο 3-κύλινδρος βενζινοκινητήρας 1.0 , δίνει έμφαση στη μείωση των εκπομπών ρύπων καθώς και των επιπέδων θορύβων και κραδασμών. Πληροί τα πρότυπα Euro 6, και πετυχαίνει επίπεδο θερμικής απόδοσης ? το ποσοστό της ενέργειας που περιέχεται στο καύσιμο και μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια ? πάνω από 37%. Οι εκπομπές CO2 του 1.0 έχουν μειωθεί από 110 σε 99 γραμ./χλμ.

Για να το πετύχουν, οι μηχανικοί επεδίωξαν πάνω από όλα να βελτιστοποιήσουν το λόγο ισχύος/βάρους του κινητήρα. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός κυλινδροκεφαλής και πολλαπλής εξαγωγής έχει μειώσει το βάρος κάνοντας παράλληλα τη διάταξη πιο συμπαγή.

Για μείωση της κατανάλωσης με διατήρηση των επιδόσεων, ο λόγος συμπίεσης έχει αυξηθεί από 10,5 σε 11,5. Εξάλλου, μία ακόμα εξέλιξη της τεχνολογίας μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων της Toyota επιτρέπει στον κινητήρα να αλλάζει μεταξύ κύκλων Atkinson και Otto.

Ο κινητήρας υιοθετεί τώρα τον κύκλο Atkinson σε χαμηλά φορτία για καλύτερη απόδοση καυσίμου στην πόλη και κατά την οδήγηση με χαμηλές στροφές, ενώ μπορεί να επιστρέφει στον κύκλο Otto σε υψηλά φορτία και υψηλές ταχύτητες.

Οι βαλβίδες εισαγωγής και τα έμβολα έχουν επανασχεδιαστεί για να αυξήσουν τον κάθετο στροβιλισμό στο θάλαμο που βοηθά στην ταχύτητα καύσης. Η σάρωση και η ψύξη του θαλάμου καύσης έχουν αυξηθεί για καθυστέρηση της αυτανάφλεξης και χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα ?κρύων καυσαερίων? μέσω της ανακύκλωσης για μείωση των απωλειών ροής εισαγωγής.

Τέλος, τα επίπεδα τριβών έχουν μειωθεί με την υιοθέτηση DLC στους ενεργοποιητές των βαλβίδων, με αλλαγές στην επεξεργασία της επιφάνειας των εμβόλων και στο μηχανισμό της καδένας χρονισμού και με την καλύτερη διαχείριση ψύξης του κινητήρα, κυρίως λόγω σχήματος του κάρτερ λαδιού που διασφαλίζει ότι η βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας επιτυγχάνεται πολύ γρήγορα.

Συνδυάζεται με 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

Ο κινητήρας 1.4 ντίζελ ωφελείται από δευτερεύουσες μετατροπές οι οποίες στοχεύουν στη μείωση θορύβων και κραδασμών. Ειδικότερα, προσφέρει καλύτερη μόνωση  το σύστημα εξαγωγής και χρησιμοποιείται μία ανασχεδιασμένη βάση κινητήρα τύπου ράβδου στρέψης .

Με το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, η τελική ταχύτητα φτάνει τα 175 χλμ./ώρα και η κατανάλωση μικτού κύκλου είναι 3.5 λίτρα/100χλμ. σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κατασκευαστή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER