Παρασκευή, 18 Μαϊος 2018 11:58

Το ομορφότερο και πιο εύχρηστο λειτουργικό σύστημα είναι κινέζικο και δωρεάν

Γράφτηκε από τον
Το ομορφότερο και πιο εύχρηστο λειτουργικό σύστημα είναι κινέζικο και δωρεάν

Το Deepin OS 15.5 είναι η ομορφότερη και φιλικότερη διανομή Linux για το 2018

Ομορφο, σταθερό και κυρίως φιλικό στους αρχάριους χρήστες Linux, το Deepin της κινεζικής Wuhan Deepin Technology είναι η ανερχόμενη δύναμη στις διανομές Linux.
Στη συνέχεια θα δούμε την εγκατάσταση του, αλλά και μερικά από τα χαρακτηριστικά του.
Σε γενικές γραμμές στα θετικά:
- Ευκολη εγκατάσταση
- Εντυπωσιακός σχεδιασμός και πολύ όμορφη επιφάνεια εργασίας (Deepin Desktop Environment) που προσαρμόζεται γρήγορα στις ανάγκες σας είτε είστε χρήστες windows, είτε MacOsx.
- Πολύ σταθερό. Βασίζεται στο Debian Linux (παλιότερα σε ubuntu) αλλά οι πυρήνες του λειτουργικού είναι "πειραγμένοι" από την εταιρία για μεγαλύτερη συμβατότητα hardware.
- Εξαιρετικά εύχρηστα εργαλεία αντιγράφων ασφαλείας, επισκευών, καθαρισμού δίσκου, επαναφοράς κωδικών κτλ
- Εύκολη εγκατάσταση νέου λογισμικού
Και ελάχιστα στα αρνητικά:
- Πρέπει να το εγκαταστήσεις για να το δοκιμάσεις μιας και δεν υπάρχει η επιλογή Live mode
- Κατάλληλο μόνο για σύγχρονους, δυνατούς υπολογιστές. Τα 4Gb RAM είναι μάλλον απαραίτητα.
- Σε μερικές εγκαταστάσεις λόγω ενός bug πρέπει να κάνεις ένα μικρό "πείραγμα" για να παρακάμψεις την αργή σύνδεση στους κινέζικους servers και να συνδεθείς σε ένα ευρωπαϊκό mirror για ενημερώσεις και νέο λογισμικό. (Οδηγίες για την διόρθωση θα βρείτε σε αυτή την παρουσίαση)
Αν θέλετε να δοκιμάσετε το Deepin χωρίς να το εγκαταστήσετε σε πραγματικό υπολογιστή η ευκολότερη λύση είναι σε Oracle VM VirtualBox.
Το Deepin θα το βρείτε εδώ και τις επίσημες οδηγίες εδώ. Ελληνικό mirror υπάρχει μέχρι στιγμής μόνο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή.  Αφού φτιάξουμε με το iso αρχείο  ένα DVD (ή usb με κάποιο πρόγραμμα όπως το Etcher) κάνουμε boot με αυτό. 

Επιλέγουμε Install Deepin. 

Για την εγκατάσταση επιλέγουμε αρχικά English και μετά την εγκατάσταση θα το γυρίσουμε σε Ελληνικά

Επιλέγουμε όνομα χρήστη, όνομα υπολογιστή και κωδικό

Προσοχή: στην διαδικασία της εγκατάστασης για την παρουσίαση μας σε virtual machine σβήνουμε τελείως τον σκληρό δίσκο. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε "Advanced"

Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε και κάνουμε επανεκκίνηση στο νέο λειτουργικό του υπολογιστή μας.

Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της επιφάνειας εργασίας θυμίζουν Mac, αλλά όπως θα δείτε παρακάτω μπορείτε να τις αλλάξετε να θυμίζουν windows... 

Πατώντας το εικονίδιο που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα έχετε άμεση πρόσβαση στις ρυθμίσεις του συστήματος . Στη συνέχεια θα αλλάξουμε την βασική γλώσσα του συστήματος σε Ελληνικά και θα προσθέσουμε την ελληνική γλώσσα στο πληκτρολόγιο.

Στις ρυθμίσεις του Deepin μπορείτε να επιλέξετε έναν server με γρήγορη σύνδεση προς τη χώρα μας για τις ενημερώσεις. 

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις αν και διαλέξαμε "γρήγορο" server το κατέβασμα των ενημερώσεων και του νέου λογισμικού ήταν αργό. Σε αυτή την περίπτωση θα σας δείξουμε με ποιο τρόπο θα λύσετε μόνιμα το πρόβλημα.

Στην ιστοσελίδα του Deepin πηγαίνουμε στο Community -> Mirrors, βρίσκουμε τον server που μας ενδιαφέρει και αντιγράφουμε την διεύθυνσή του. Προς το παρόν στην Ελλάδα υπάρχει μόνο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στη συνέχεια ανοίγουμε το Deepin Terminal

Δίνουμε sudo -s και τον κωδικό μας και στη συνέχεια nano /etc/apt/sources.list 

* Μπορούσαμε να δώσουμε και απευθείας sudo nano /etc/apt/sources.list 

Σβήνουμε προσεκτικά μόνο την διεύθυνση http://packages.deepin.com/deepin και κάνουμε επικόλληση την διεύθυνση του server που επιλέξαμε νωρίτερα

Με CTRL+O αποθηκεύουμε τις αλλαγές και με CTRL+X κλείνουμε το πρόγραμμα επεξεργασίας nano

Τώρα οι ενημερώσεις γίνονται γρήγορα

Για όσους για κάποιο λόγο θέλουν να τις κάνουν χειροκίνητα, οι εντολές είναι:

sudo apt-get update και αμέσως μετά: sudo apt-get dist-upgrade

Φυσικά ο σωστός τρόπος για αρχάριους χρήστες είναι μέσα από τις ρυθμίσεις του Deepin όπως φαίνεται και στην προηγούμενη εικόνα.

Η εγκατάσταση νέου λογισμικού γίνεται εύκολα από το Deepin Store. Εδω, σε αντίθεση με άλλες διανομές Linux δεν θα βρείτε μόνο τα εντελώς δωρεάν open source προγράμματα αλλά και εμπορικές εφαρμογές που πρέπει να πληρώσετε για να χρησιμοποιήσετε.

Οπως είπαμε νωρίτερα, μπορείτε πολύ εύκολα να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας

Μιας και μιλάμε για διανομή Linux θα βρείτε φυσικά εύκολα δωρεάν εφαρμογές για κάθε ανάγκη σας. Από επεξεργασία βίντεο, εικόνας, ήχου επαγγελματικών προδιαγραφών, επεξεργαστές κειμένου, σχεδιαστικά προγράμματα, εξειδικευμένο επιστημονικό λογισμικό μέχρι παιχνίδια.

Ακόμα και αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό των windows υπάρχει η λύση του wine και του play on linux

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως το Deepin σύντομα μπορεί να γίνει η καλύτερη επιλογή λειτουργικού συστήματος για τον μέσο χρήστη, ειδικά για χρήση σε φορητούς υπολογιστές. 

 Δείτε ακόμα: Linux Mint 18.3

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER