Τρίτη, 01 Ιανουαρίου 2019 11:20

Ορισμένα από τα καλύτερα παιχνίδια του PS2 - Της πιο διαχρονικής κονσόλας! (vids)

Γράφτηκε από τον
Ορισμένα από τα καλύτερα παιχνίδια του PS2 - Της πιο διαχρονικής κονσόλας! (vids)

Μπορεί κανείς να βρει χίλιες λίστες με τα καλύτερα video games όλων των εποχών, και να είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους.

Πέρα από το καθαρά υποκειμενικό του πράγματος, διαφορετικά κριτήρια επιλογής δίνουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.

Άλλη λίστα βγάζει η αντοχή στο χρόνο, άλλη οι πωλήσεις, άλλη η επίδραση σε άλλα παιχνίδια και άλλη σε αυτή που έχει μείνει στη μνήμη των gamers, κυρίως γιατί συντρόφευσαν τα εφηβικά τους χρόνια.

Είναι παιχνίδια που δύσκολα παίζονται πλέον σήμερα, μιας και κυκλοφόρησαν για χάρη της ίσως πιο διαχρονικής κονσόλας, του PlayStation 2, αλλά και γιατί την θέση τους πήραν νεότερες εκδόσεις.

Γιατί ναι μεν το PlayStation 1 ήταν αυτό που κάναμε τα πρώτα μας βήματα στον κόσμο των games, όμως η επόμενη έκδοση του έφερε για πρώτη φορά το "καινούργιο", την εξέλιξη των γραφικών που εκείνη την περίοδο έμοιαζε εξωπραγματική.

Ανατρέχοντας λοιπόν σχεδόν μια δεκαπενταετία πίσω θα αναφέρουμε τα παιχνίδια εκείνα που "μίλησαν" στις καρδιές μας...

Grand Theft Auto San Andreas

Το San Andreas είναι το καλύτερο GTA με διαφορά από πολλές απόψεις αλλά και ένα από τα καλύτερα games στην ιστορία, αφού παίζεται ακόμα και στις μέρες μας. Οι αποστολές με τις συμμορίες μας βάζουν στο κλίμα των περασμένων δεκαετιών, το «black» χιούμορ δεν απουσιάζει ενώ η γενικότερη ελευθερία κινήσεων που δίνει το παιχνίδι από την πρώτη στιγμή που ξεκινάς να οδηγείς ένα ποδήλατο σε κάνει αμέσως να το αγαπήσεις.

Στο San Andreas υπάρχουν τρεις μεγαλουπόλεις που βασίζονται στις πραγματικές πόλεις Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο και Λας Βέγκας (Λος Σάντος, Σαν Φιέρο και Λας Βεντούρας). Για μεταφορές υπάρχει ένα μεγάλο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς επίσης και αεροπορικές πτήσεις. Εκτός των τριών μεγάλων πόλεων, υπάρχουν 13 κωμοπόλεις και χωριά, προσφέροντας μια ωραία αντίθεση. Εμάς πάντως μας άρεσε πιο πολύ το Palomino Greek!

Επίσης, σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια όπου ολόκληροι οι κόσμοι του καθενός ήταν αστικές περιοχές, στο San Andreas υπάρχουν και μεγάλες ακατοίκητες εκτάσεις: δάση, χωράφια, λοφώδεις εκτάσεις (κάποιες μάλιστα με ποτάμια και γέφυρες, ενίοτε και σήραγγες), ορεινές περιοχές, μια αμμώδης έρημος και δίπλα της μια βραχώδης έρημος.

Πέρα πάντως από τις αποστολές, το συγκεκριμένο παιχνίδι προσφέρει στον παίκτη κάτι μοναδικό. Να μεταφερθεί σε ένα κόσμο στον οποίο θα μπορούσε να κάνει πράγματα που στην πραγματικότητα δεν είναι εφικτά αλλά και νόμιμα. Να μπει π.χ. δηλαδή σε ένα αυτοκίνητο και να πέφτει πάνω σε άλλα Ι.Χ., να καβαλάει μια μηχανή και να διασχίζει βουνά και καταπράσινες πεδιάδες, αλλά και να παίρνει ένα get back, πετώντας στον ουρανό.

Επιπλέον, μια ξεχωριστή πνοή δίνουν και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στα οχήματα, έχοντας ο καθένας το δικό του ύφος. Εμείς, από την πλευρά μας, είχαμε κολλημένη την συχνότητα στο K-DST, έναν σταθμό με κομμάτια ραμμένα και δεμένα με το παιχνίδι.

Pro Evolution Soccer 4

Κρίνοντας από το εξώφυλλο του 2004 με το φετινό, καταλαβαίνει κανείς την ποιότητα που είχαν οι παίκτες τότε και τώρα, αφού στο Pro 19 έχει τοποθετηθεί ο Κουτίνιο ενώ τότε δέσποζαν οι Ανρί και Τότι.

Ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που περιλάμβανε αδειοδοτημένα πρωταθλήματα, κάνοντας ουσιαστικά τους φίλους του παιχνιδιού να δοκιμάσουν και νέες ομάδες, πέρα από τις κλασικές.

Παράλληλα, τα γραφικά για την εποχή εκείνη ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, ενώ καλή δουλειά είχε γίνει και στα πρόσωπα των παικτών.

Tekken 4

Το Tekken 4, ίσως το καλύτερο της σειράς που κυκλοφόρησε, εισήγαγε σημαντικές νέες προσθήκες στον τρόπο παιχνιδιού σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι αγορές νέων στολών στους χαρακτήρες.

Για πρώτη φορά οι παίκτες μπορούσαν να κινηθούν σε οποιοδήποτε σημείο της αρένας και να αλληλεπιδράσουν με τοίχους, κολώνες, αγάλματα και άλλα εμπόδια, ώστε να προκαλέσουν επιπλέον ζημιά στον αντίπαλο.

Διέθετε συνολικά είκοσι τρεις επιλέξιμους παίκτες. Από το Tekken 3 ήταν οι Paul Phoenix, Bryan Fury, Eddy Gordo, Heihachi Mishima, Hwoarang, Jin Kazama, Julia Chang, King, Kuma, Lei Wulong, Ling Xiaoyu, Nina Williams, Yoshimitsu και το Panda. Υπήρχαν ακόμα τρεις χαρακτήρες από το Tekken 2 και το Tekken Tag Tournament. Ο λόγος για τους Kazuya Mishima, Lee Chaolan, και Marshall Law.

Επίσης, στην διαθέσιμη λίστα προστέθηκαν έξι νέοι μαχητές. Η Christie Monteiro, ο Eddy Gordo, o Combot, o Craig Marduk, η Miharu Hirano, o Steve Fox και ο Violet.

Resident Evil 4

Το Resident Evil 4 αναπτύχθηκε και εκδόθηκε από την Capcom. Πρόκειται για την έκτη προσθήκη στη σειρά Resident Evil, η οποία κυκλοφόρησε αρχικά για το GameCube στη βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία τον Ιανουάριο του 2005, και στην Ευρώπη και την Αυστραλία το Μάρτιο του ίδιου έτους.

Η ιστορία του παιχνιδιού ακολουθεί τον Leon S. Kennedy, στον οποίο ανατίθεται η αποστολή να σώσει την Ashley Graham, κόρη του Προέδρου της Αμερικής, που έχει απαχθεί από μία αίρεση. Ταξιδεύοντας σε μια αγροτική περιοχή στην Ισπανία, ο Leon πολεμά τις ορδές των εχθρικών χωρικών, και συναντά ξανά τη μυστηριώδη κατάσκοπο, Ada Wong.

Το Resident Evil 4 δέχθηκε πολλές θετικές κριτικές. Έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως του Παιχνιδιού της Χρονιάς το 2005, και έγινε cross-platform επιτυχία, η οποία επηρέασε την εξέλιξη των ειδών επιβίωσης τρόμου και βολών τρίτου προσώπου. Το παιχνίδι πρωτοπόρησε και έκανε πιο γνωστή την οπτική τρίτου προσώπου "over the shoulder" (δηλ. "πάνω από τον ώμο") στα βιντεοπαιχνίδια. Από την κυκλοφορία του, θεωρείται ευρύτερα ως ένα από τα καλύτερα βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών.

God of War

To God of War δημιουργήθηκε από τον David Jaffe στο στούντιο Santa Monica της Sony. 

Η σειρά του «God of War» ξεχώρισε και έγινε μία από τις καλύτερες όλων των εποχών για το PlayStation επειδή έβαλε στο μείγμα της την αρχαία ελληνική μυθολογία, βία που σόκαρε με την ωμότητά της, quick time events (στην ουσία πρόκειται για βίντεο στη διάρκεια των οποίων ο παίκτης πρέπει να πατήσει το κατάλληλο πλήκτρο την κατάλληλη στιγμή) που έδιναν την εντύπωση κινηματογραφικής ταινίας και γραφικά που έσπρωχναν την κάθε πλατφόρμα στα όριά της.

Gran Turismo 4

Το Gran Turismo 4 ήταν η τέταρτη δόση της σειράς Gran Turismo και κυκλοφόρησε για το Sony PlayStation 2.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του GT4 ήταν ότι περιλάμβανε πάνω από 700 αυτοκίνητα όλων των γνωστών κατασκευάστριων εταιρειών (πάνω από 80 στον αριθμό) καθώς και 50 πίστες (σε άσφαλτο, χώμα, χιόνι και πάει λέγοντας).

Τα αυτοκίνητα ξεκινούσαν από παλιά μοντέλα απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και έφταναν μέχρι τα πιο νέα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Gran Turismo 4 σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις ήταν τα γραφικά αφού είχε να μας επιδείξει τον επανασχεδιασμό των 3D models των αυτοκινήτων, ακόμη πιο προσεγμένα lightning effects, καθώς και frame rate το οποίο δεν έπεφτε ποτέ, ακόμα κι αν είχαμε πολλά αυτοκίνητα στην οθόνη.

Prince Of Persia

Το Prince of Persia κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2003 από την Ubisoft. Η ιστορία ακολουθεί έναν πρίγκιπα, που αναφέρεται μόνο ως Prince μέσα στο παιχνίδι, του οποίου ο πατέρας λεηλατεί την πόλη ενός Μαχαραγιά, με την παρότρυνση του προδότη Βεζίρη της πόλης. 

Το εν λόγω game επικεντρώνεται κυρίως στα ακροβατικά και στην ευκινησία. Καθ 'όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο παίκτης θα πρέπει να διασχίσει το παλάτι αποφεύγοντας τις παγίδες, πηδώντας από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και λύνοντας γρίφους.

Ως προς τη μάχη, το παιχνίδι παρέχει στον παίκτη μια πληθώρα τεχνικών για να νικήσει τους εχθρούς.

Crash Nitro Kart

Το παιχνίδι ήταν η ένατη δόση στη σειρά Crash Bandicoot. Πρόκειται για έμμεση συνέχεια του Crash Team Racing και το πρώτο παιχνίδι της σειράς.

Η ιστορία του παιχνιδιού επικεντρώνεται στην απαγωγή του Crash Bandicoot, μαζί με άλλους χαρακτήρες της σειράς, από τον αδίστακτο δικτάτορα αυτοκράτορα Velo XXVII.

Στην συνείδηση των gamers πάντως έχει μείνει ως ένα χαλαρό και διασκεδαστικό παιχνιδάκι, το οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε νεαρές ηλικίες, για ευνόητους λόγους.

NBA Live 07

Το NBA Live 07 ήταν η δόση του 2006 της σειράς NBA Live, από την EA Sports.

Το gameplay για την εποχή εκείνη σε έκανε να βιώνεις κάθε ματς σαν να ήταν αληθινό, μέσα από τα τρίποντα, τις δυνατές άμυνες αλλά και τα εντυπωσιακά καρφώματα.

Επίσης, οι παίκτες εκείνης της σαιζόν ήταν από μόνοι τους μια πρόκληση για να καείς στα "διπλά" με τον κολλητό σου. ΜακΓκρέιντι, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι, Σακίλ Ο'Νιλ, Κόμπι Μπ καιράιαντ, Στιβ Νας, Γιάο Μινγκ, Ντιρκ Νοβίτσκι, Τζόε Τζόνσον και πολλοί ακόμα σε... καλές ηλικίες έκαναν το NBA Live 07 ένα από τα καλύτερα "μπασκετάκια", όπως τα λέγαμε μικροί.

Devil May Cry

To Devil May Cry προοριζόταν για νέος τίτλος στη σειρά Resident Evil αλλά πήρε μία τροπή στο σχεδιασμό και οδηγήθηκε προς το extreme hack-n’-slash, είδος που ενέπνευσε αρκετά μεταγενέστερα παιχνίδια.

Όμως αυτή η επιρροή δεν είναι ο μοναδικός λόγος που το παιχνίδι είναι σε αυτή τη λίστα. Οι δύσκολοι γρίφοι, τα αντίστοιχα boss fights και το πολύ έντονο gameplay γενικότερα καθιστούν το παιχνίδι ένα από τα καλύτερα της εποχής και της κονσόλας του. 

Βεβαίως, παιχνίδια που έγραψαν την δική τους ιστορία ήταν και τα: Tomb Raider, Metal Gear Solid, Final Fantasy X, Colin MacRae Rally3, Manhunt, Ico, Shadow of the Colossus, Silent Hill 2, και Medal of Honor.

Ωστόσο, τα προαναφερόμενα, έχοντας την δικιά τους προσωπικότητα, έρχονται πρώτα στην δική μας μνήμη μας, σε συζητήσεις για τα καλύτερα παιχνίδια του PS2...


NEWSLETTER