Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 10:20

Πώς να κάνετε το παλιό smartphone σας να τρέχει πιο γρήγορα

Γράφτηκε από την
Πώς να κάνετε το παλιό smartphone σας να τρέχει πιο γρήγορα

Όπως ακριβώς και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα smartphones επιβαρύνονται από όλες αυτές τις εφαρμογές που τρέχουν διαρκώς, τα ανοιχτά προγράμματα, τις διεργασίες στο παρασκήνιο κι άλλα πολλά.

Αν λοιπόν το πρόβλημα δεν εδράζεται στο hardware, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε τις επιδόσεις του κινητού και δεν είναι ακριβώς μυστικό. Είναι απλώς πως τα παραμελούμε.

Τις συμβουλές μας δίνει η γνωστή ιστοσελίδα τεχνολογίας Tech Radar και δουλεύουν όλες τους, με καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι ένα update στο λειτουργικό μας, κατεβάζοντας τη νεότερη έκδοση του Android ή του iOS. Αυτό θα λύσει από μόνο πολλά, εξομαλύνοντας τη λειτουργία του κινητού.

Το δεύτερο είναι το update στις εφαρμογές που τρέχουμε, ώστε να έχουν βέλτιστες επιδόσεις, εναρμονισμένες με τις νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Το Tech Radar προτείνει επίσης να απενεργοποιούμε την επιλογή του αυτόματου update (auto-update), ώστε να επιλέγουμε εμείς τον χρόνο που θα γίνουν και να μην καταναλώνουν επεξεργαστική ισχύ όταν κάνουμε απαιτητική χρήση της συσκευής (ταινίες και παιχνίδια).

Τέταρτο βήμα και σημαντικό, ο καθαρισμός της μνήμης cache, που απαλλάσσει τη συσκευή από όλο το βάρος των αρχείων που δεν χρησιμοποιούνται αλλά και άπειρων δεδομένων περιήγησης, βελτιώνοντας τις επιδόσεις και εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο.

Αν θέλετε δραστική αλλαγή, καλή ιδέα είναι η απεγκατάσταση των εφαρμογών που δεν τρέχουμε πια, καθώς όχι μόνο καταλαμβάνουν πολύ χώρο, αλλά επιβραδύνουν κιόλας τη συσκευή, αφού οι περισσότερες δουλεύουν χωρίς να το ξέρεις στο περιθώριο. Αν κάποιες είναι απαραίτητες αλλά το κινητό δείχνει να μην τις σηκώνει, μπορείτε να αναζητήσετε πιο ελαφριές εκδόσεις των αγαπημένων εφαρμογών ή ακόμα και τις αντίστοιχες ιντερνετικές εφαρμογές τους (web apps). Οι πιο γνωστές είναι τα apps Facebook Lite, Facebook Messenger Lite, Google Maps Go, Gmail Go, Line Lite και YouTube Go.

Κι αν όλα αυτά αποτύχουν να τονώσουν τις επιδόσεις του παλιού smartphone, υπάρχει πάντα η επιλογή επαναφοράς των εργοστασιακών ρυθμίσεων, το απόλυτο μέτρο εδώ. Ένα σωστό reset δηλαδή που θα καθαρίσει τα πάντα επαναφέροντας το τηλέφωνο στην κατάσταση που ήταν όταν το αγοράσαμε. Προσοχή μόνο, καθώς η επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις θα σβήσει τα πάντα, εφαρμογές, φωτογραφίες και κάθε άλλο δεδομένο από τη συσκευή, κρατώντας μόνο όσα είναι αποθηκευμένα στην κάρτα μνήμης ή το cloud…


NEWSLETTER