Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 10:40

Συσκευή θα αναγνωρίζει αν οι οδηγοί χρησιμοποιούν smartphone

Γράφτηκε από την
Συσκευή θα αναγνωρίζει αν οι οδηγοί χρησιμοποιούν smartphone

Μια συσκευή η οποία αναγνωρίζει αν οι οδηγοί χρησιμοποιούν smartphone θα θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία η αστυνομία σε δύο περιοχές της Αγγλίας, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων.

Η συσκευή κατασκευάστηκε από την Westcotec και μπορεί να εντοπίσει αν ο οδηγός χρησιμοποιεί το smartphone του απευθείας ή μέσω bluetooth καθώς στη δεύτερη περίπτωση δεν παραβιάζεται ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που εντοπίσει κάποιον χρήστη smartphone πίσω από το τιμόνι, θα του υπενθυμίζει πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται μέσω μιας ειδικής ένδειξης στην οθόνη. Η αστυνομία σκοπεύει να σταματά τους παραβάτες που θα τους υποδείξει η νέα τεχνολογία.

Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 15 και 21 Απριλίου στις περιοχές του Hampshire και του Thames Valley, στα πλαίσια μιας εβδομαδιαίας καμπάνιας με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των οδηγών.

Από τον Μάρτιο του 2017, στη Μ.Βρετανία ισχύουν αυστηρότερες ποινές για όσους χρησιμοποιούν smartphone ενώ οδηγούν, με έξι πόντους ποινής στο δίπλωμα οδήγησης και ένα πρόστιμο £200. Σε περίπτωση μάλιστα που υποπέσουν ξανά στο ίδιο παράπτωμα, οι οδηγοί μπορεί να χάσουν το δίπλωμά τους και να αναγκαστούν να καταβάλλουν πρόστιμο £1.000.

Η χρήση smartphone κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων καθώς αποσπά την προσοχή του οδηγού από το δρόμο αυξάνοντας επικίνδυνα το χρόνο αντίδρασης. Στη Μ.Βρετανία, μόνο μέσα στο 2017, η αστυνομία συνέλαβε περίπου μισό εκατομμύριο οδηγούς να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο χωρίς hands-free, με τα πραγματικά νούμερα να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Πηγή: Autoexpress.co.uk


NEWSLETTER