Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 14:30

Harmony OS: Το νέο λογισμικό της Huawei που ανταγωνίζεται το Android

Γράφτηκε από την
Harmony OS: Το νέο λογισμικό της Huawei που ανταγωνίζεται το Android

Η Huawei, κινέζικος τιτάνας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αποκάλυψε σήμερα το δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones και άλλες συσκευές, μετά την απειλή απώλειας πρόσβασης στο Android, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων.

Το νέο λογισμικό ονομάστηκε «HarmonyOS» και παρουσιάστηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή Ρίτσαρντ Γιου, σε συνέδριο στο Ντονγκουάν στη βόρεια Κίνα, όπου έχει δημιουργηθεί πολυτελές παράρτημα της εταιρείας.

«Πρόκειται για ένα λογισμικό πολύ διαφορετικό από το Android και το iOS», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στα λειτουργικά συστήματα της Google, που ανήκει στην Alphabet, και της Apple αντίστοιχα. Εξήγησε, μάλιστα, ότι στο νέο αυτό λογισμικό θα μπορεί κανείς να κατεβάζει τις εφαρμογές μια φορά και στη συνέχεια να τις προωθεί με ευκολία σε ποικίλες άλλες συσκευές.

Η Huawei, που είναι η δεύτερη σε πωλήσεις smartphones παγκοσμίως και θεωρείται εταιρεία-ηγέτης της τεχνολογίας 5G, βρίσκεται στην 'μαύρη λίστα' της κυβέρνησης Τραμπ, που την κατηγορεί για κατασκοπία προς όφελος του Πεκίνου, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται πλέον οι αμερικάνικες εταιρείες να πουλούν στην κινεζική εταιρία τα τεχνολογικά τους προϊόντα. Συμφωνήθηκε, όμως να δοθεί μια τρίμηνη παράταση, η οποία λήγει την επόμενη εβδομάδα.

Η απαγόρευση αυτή αφορά και την Google και περιλαμβάνει και τα εξαρτήματα του συστήματος Android, που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της πλειοψηφίας των smartphones παγκοσμίως.

Ο Γιου τονίζει πως με το νέο σύστημα επιχειρούν να φέρουν «περισσότερη αρμονία στον κόσμο». Αναγνωρίζει, πάντως, πως θα είναι δύσκολο με τους δεδομένους περιορισμούς να γίνει η Huawei ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο και υπολογίζει πως δίχως τις συγκεκριμένες κυρώσεις η εταιρεία θα πουλούσε τη φετινή χρονιά 300 εκατομμύρια smartphones.

Η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι ήταν πάντα ενάντια στην αντικατάσταση του λογισμικού Android, η στάση όμως των Aμερικανών δεν τους άφησε άλλα περιθώρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER