Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 10:31

Η Sony αποκάλυψε τα πρώτα χαρακτηριστικά του Playstation 5 (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Η Sony αποκάλυψε τα πρώτα χαρακτηριστικά του Playstation 5 (Βίντεο)

Τα αποκαλυπτήρια του Playstation 5 έκανε το απόγευμα της Τετάρτης η Sony, παρουσιάζοντας την αρχιτεκτονική της κονσόλας που θα κυκλοφορήσει εκτός απροόπτου τα Χριστούγεννα.

Το PlayStation 5 έχει έναν custom οκταπύρηνο AMD Zen 2 επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.5GHz και μία επίσης custom GPU βασισμένη στην αρχιτεκτονική RDNA 2 της AMD και χρονισμένη στα 2.23GHz. Η Sony υπόσχεται 10.28 teraflops και 36 compute units. Επιπλέον, το PS5 έχει 16GB GDDR6 RAM και έναν custom SSD με χωρητικότητα 825GB, ο οποίος προσφέρει super-fast loading times – via Sony.

Όπως και στο Xbox Series X, η μεγαλύτερη αναβάθμιση από της προηγούμενης γενιάς κονσόλες στις νέες είναι ο SSD. Δεν έχει σημασία τι λένε οι εταιρείες, τα demo δείχνουν περισσότερα γιατί απλά μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, πόσο μάλιστα ένα βίντεο δευτερολέπτων. Σε παλαιότερο demo είδαμε το Spider-Man να φορτώνει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο στο PlayStation 5, αντίστοιχα, στο PS4 θέλει περίπου 8 δεύτερα.

Ο lead του τμήματος hardware της PlayStation, Mark Cerny, αναφέρθηκε εκτενέστερα στον SSD και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Για παράδειγμα, στο PS4 το 1GB θέλει περίπου 20 δευτερόλεπτα για να φορτωθεί. Από την άλλη, το PlayStation 5 φορτώνει 5GB σε ένα δευτερόλεπτο, χάρη στον SSD.

To PlayStation 5 δεν σταματά στον SSD, αλλά υποστηρίζει και εξωτερικούς USB δίσκους, οι οποίο ωστόσο προορίζονται για το τρέξιμο παλαιότερων τίτλων του PS4 σε λειτουργία συμβατότητας. Επίσης, όπως ήδη γνωρίζαμε το PS5 έχει 4K Blu-ray drive. Παρ’ όλο βέβαια που δέχεται δισκάκια τα παιχνίδια πρέπει να γίνονται εγκατάσταση στον SSD, κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το techmaniacs, ο SSD χρησιμοποιεί ένα τυπικό NVMe SSD που επιτρέπει μελλοντικές αναβαθμίσεις, αλλά και πάλι θα πρέπει να γίνεται χρήση SSD που μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά στάνταρ της Sony, δηλαδή μιλάμε για τουλάχιστον 5.5GB/s.

Η Sony αναφέρει ότι η CPU και η GPU θα λειτουργούν σε μεταβλητές συχνότητες, κάτι που σημαίνει ότι οι συχνότητες στις οποίες τρέχει το hardware θα διαφέρουν ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος τη δεδομένη στιγμή.

Τέλος, η Sony είχε επιβεβαιώσει και παλαιότερα ότι το PlayStation 5 υποστηρίζει 8K και 4K στα 120Hz. Επίσης, θα υπάρχει υποστήριξη 3D audio, και λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.


NEWSLETTER