Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 11:10

«Γριφομπότ» - Ένα διαδικτυακό παιχνίδι για μαθητές από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

Με την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι» να βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω κορονοϊού, αρκετοί είναι οι γονείς που αναζητούν δημιουργικούς τρόπους για τα παιδιά τους, έτσι ώστε η καθημερινότητα τους να μην περιορίζεται μόνο στην ξεκούραση και την ψυχαγωγία, αλλά να επεκτείνεται στην εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το «Γριφομπότ» (grifobot.vacilos.com), ένα δωρεάν, διαδικτυακό παιχνίδι που αναπτύχθηκε προκειμένου να μπορούν μαθητές δημοτικού να απασχοληθούν δημιουργικά, συνδυάζοντας ασκήσεις γλώσσας και μαθηματικών με κώδικα. Το παιχνίδι παρουσιάζει ένα ταμπλό (πίνακα) μεγέθους 6x6 (36 τετράγωνα) από τα οποία, 6 είναι μπλοκαρισμένα (μαύρα), 9 περιέχουν ασκήσεις (ένδειξη άσκηση) και σε ένα από τα υπόλοιπα τοποθετείται ο παίκτης. Κάθε παίκτης καλείται να λύσει ασκήσεις ανάλογα με το επίπεδό του (τάξη). Κάθε φορά που λύνεται μια άσκηση, ο παίκτης πρέπει χρησιμοποιώντας τα βελάκια που υπάρχουν στο δεξί μέρος της οθόνης να μετακινήσει τον παίκτη του στο πράσινο τετράγωνο. Σκοπός είναι να λυθούν σωστά όλες οι ασκήσεις του πίνακα με τέτοιο τρόπο ώστε ο παίκτης να κάνει τις λιγότερες δυνατές κινήσεις. Το παιχνίδι, πέραν από τους μαθηματικούς και γλωσσικούς γρίφους μαθαίνει τις έννοιες του κώδικα (διαδοχικές ενέργειες μετακίνησης) ενώ παράλληλα βάζει και το γρίφο της εύρεσης της πιο σύντομης διαδρομής μεταξύ πολλών σημείων. Η νέα έκδοση του παιχνιδιού είναι διαθέσιμη από σήμερα και θα εμπεριέχει ορισμένες αλλαγές, βάζοντας τους παίκτες σε έναν άτυπο διαγωνισμό με σχετική, καθημερινή κατάταξη.

«Στο πλαίσιο προγραμμάτων που κάνουμε στο Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 3 χρόνια μια έντονη δράση όσο αφορά τον χώρο εκτός Πανεπιστημίου, η οποία απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού αρχικά και μεγαλύτερων τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου δευτερευόντως» ανέφερε στην «Ε» ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αναπληρωτής διευθυντής στο Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας Βασίλης Πουλόπουλος. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα σε όλη την Πελοπόννησο μέσα από δράσεις που να έχουν στόχευση εκτός της έδρας που εργαζόμαστε. Μάλιστα, στο Ναύπλιο έχει αναπτυχθεί χώρος καινοτομίας στον οποίο μπορούν μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου να γνωρίσουν περισσότερα πράγματα για την επιστήμη» επισήμανε ο υπεύθυνος υλοποίησης του εν λόγω παιχνιδιού. «Την μέρα που έκλεισαν τα σχολεία είχαμε μια συζήτηση με το διευθυντή του εργαστηρίου Μανώλη Γουάλλες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουνε, προκειμένου να βοηθήσουμε τους μαθητές, θεωρώντας πως ο ρόλος του Πανεπιστημίου πρέπει να διευρύνεται γενικότερα στην εκπαίδευση και στην υποστήριξή της. Έτσι, μέσα σε μια εβδομάδα δημιουργήσαμε το εν λόγω παιχνίδι και το σηκώσαμε στο διαδίκτυο» συμπλήρωσε. 

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΙΝΤΡΙΓΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ»

«Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί διαπιστώσαμε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα παιδιά τα οποία είναι αναγκασμένα να μένουν μέσα στο σπίτι. Πολλά από αυτά δεν έχουν αναπτύξει κάποιες δραστηριότητες σε τακτική βάση, μένοντας μόνιμα μπροστά από μια οθόνη. Οποιοδήποτε παιχνίδι βέβαια έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ακόμα και αυτά που εμπεριέχουν βία. Παρ' όλα αυτά προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι το οποίο να συνδυάζει πράγματα που χάνουν τα παιδιά απ' το σχολείο τους. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία προσπαθούμε να ιντριγκάρουμε τους μαθητές έτσι ώστε να γνωρίσουν το παιχνίδι αυτό» τόνισε ο κ. Πουλόπουλος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ 

«Από πλευράς δασκάλων υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς θέλουν να βοηθήσουν στο παιχνίδι, προσθέτοντας τις δικές τους ασκήσεις. Οι ίδιοι, προτείνουν τις ιδέες τους οι οποίες μπορεί να αφορούν τα παιδιά της τάξης τους, ωστόσο με αυτή την ευκαιρία θα τις δουν όλα τα παιδιά όλων των σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Άρα, με αυτό τον τρόπο υπάρχει μια διάχυση γνώσης η οποία είναι πανέμορφη για εμάς. Το παιχνίδι είναι πολύ εύκολο για να το παίξει κάποιος. Πρακτικά η φιλοσοφία που γεννιέται μέσα από αυτό είναι το πιστεύω μας, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής.

ΟΙ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά θα παίρνουν μετάλλια, ανάλογα, με την πρόοδο που θα έχουν στο σύστημα. Δηλαδή ανάλογα με το πόσα παιχνίδια έχουν, πόσες κινήσεις έχουν κάνει και πόσους πόντους έχουν συγκεντρώσει, θα παίρνουν κάποια μετάλλια. Επίσης θα μπαίνουν αναλυτικά στατιστικά τα οποία θα χωρίζονται ανά επίπεδο. Τα επίπεδα είναι οι τάξεις (1η έως 6η Δημοτικού), οπότε θα υπάρχει κατάταξη ανάλογα με την τάξη που βρίσκεται ο κάθε μαθητής. Επιπλέον, για να μην μονοπωλεί κάποιος στην κατάταξη, αυτή θα είναι του τελευταίου εικοσιτετραώρου, δίνοντας τη δυνατότητα στο κάθε παιδί να δει το όνομα του στη βαθμολογία.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η φιλοσοφία του παιχνιδιού είναι να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε επίπεδο. «Ήδη είμαστε σε επαφή με κάποιους ανθρώπους που το είδαν εξ’ αρχής και τους άρεσε, για το γεγονός πως μπορεί να υποστηρίξει παιδιά τα οποία έχουν προβλήματα μάθησης. Αντίστοιχα έχουμε επαφή με καθηγητές ξένων γλωσσών όπου επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν πάνω στην εκμάθηση της δουλειάς τους. Συνεπώς, μπορούμε να σκεφτούμε το παιχνίδι σαν ένα σκελετό και πάνω σε αυτό να χτίσουμε το οτιδήποτε. Όλες οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις μπαίνουν με χειροκίνητο τρόπο, όπως χειροκίνητα καθορίζονται και τα επίπεδα, οπότε στο σύστημα μπορούν να μπουν όλες οι τάξεις Γυμνασίου – Λυκείου, ξένες γλώσσες και οτιδήποτε άλλο» επισήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής του Εργαστηρίου. «Τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη αυτή την περίοδο από διασκέδαση. Ωστόσο, ένα κομμάτι της ψυχαγωγίας των παιδιών μπορεί να είναι το «Γριφομπότ». Δεν λέμε να αφήσουν τα παιχνίδια τους που έχουν τόσο ανάγκη αυτή την εποχή, αλλά αν τους αρέσει αυτή η προσπάθεια μας μπορούν να τη βάλουν σε ένα κομμάτι της καθημερινότητας τους» πρόσθεσε ο κ. Πουλόπουλος σχετικά με το μήνυμα που θέλει να περάσει στους μαθητές σε ό,τι έχει να κάνει με το παιχνίδι. 

*Το παιχνίδι και ειδικότερα τα πολλά διαφορετικά ταμπλό που μπορούν να δημιουργηθούν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον αριθμό των διαφορετικών ασκήσεων που υπάρχουν ανά επίπεδο. Γι' αυτό αν επιθυμείτε να συμμετέχετε σαν δημιουργός ασκήσεων, στείλτε το email σας στο vacilos@uop.gr για να δημιουργηθεί λογαριασμός διαχειριστή.