Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 09:50

Κορονοϊός: Eφαρμογή για κινητά θα προειδοποιεί για τον κίνδυνο μόλυνσης

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός: Eφαρμογή για κινητά θα προειδοποιεί για τον κίνδυνο μόλυνσης

Μια νέα εφαρμογή δημιούργησε ρωσική εταιρεία, η οποία θα προειδοποιεί τον χρήστη για τις πιθανότητες που έχει να μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Η εφαρμογή, αξιοποιώντας την μηχανική μάθησης (machine learning) και την ανάλυση ενός μεγάλου όγκου δεδομένων, προσφέρει την δυνατότητα στον χρήστη να αξιολογεί τις πιθανότητες που έχει ο ίδιος να μολυνθεί από τον κορονοϊό, όπως και να προσδιορίζει το σημείο στο οποίο βρίσκεται στον κοινό εικονικό χάρτη, στον οποίο απεικονίζονται οι τοποθεσίες τις οποίες επισκέπτεται ο κόσμος και οι οποίες με βάση τα στοιχεία δημοσκοπικής έρευνας προκαλούν ανησυχία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την εφαρμογή δημιούργησε η εταιρεία «Softtree» στο πλαίσιο του προγράμματος Εθνικής Τεχνολογικής Πρωτοβουλίας(ΕΤΠ) «Safenet».

«Η εφαρμογή επιτρέπει να κάνετε ανώνυμα το τεστ ανίχνευσης των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου και κυρίως να μάθετε, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες GPS ή Bluetooth, πόσες φορές βρέθηκαν κοντά σας άτομα με συμπτώματα της νόσου. Χάρη στην ενεργό χρήση της, οι Ρώσοι πολίτες, θα έχουν την δυνατότητα να αποφεύγουν τις τοποθεσίες εκείνες στις οποίες βρίσκονται δυνητικοί φορείς του κορονοϊού, καθυστερώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την διασπορά του» δήλωσε στο πρακτορείο TASS το γραφείο ενημέρωσης της ΕΤΠ.

Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη, με την χρήση ενός ερωτηματολογίου να εντοπίσει τα εξωτερικά συμπτώματα της νόσου, όπως και να προσδιορίσει την θέση του στον γενικό εικονικό χάρτη, ο οποίος χωρίς την υπόδειξη προσωπικών στοιχείων απεικονίζει τις τοποθεσίες, τις οποίες επισκέπτονται άτομα, η κατάσταση των οποίων προκαλεί ανησυχία. Παράλληλα το ιστορικό περιγραφής της κατάστασης του κάθε χρήστη, διατηρείται στην εφαρμογή για διάστημα δύο εβδομάδων ώστε να παρακολουθεί πώς εξελίσσονται τα συμπτώματα του. Η εφαρμογή ήδη υπάρχει σε διάφορες γλώσσες και μπορεί να εγκατασταθεί στον λογισμικό Android.

Οι δημιουργοί της εφαρμογής είναι πεπεισμένοι ότι στον βαθμό που συγκεντρώνονται όλο και πιο πολλά στοιχεία, οι υπολογισμοί της εφαρμογής θα γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικοί. Στους προσεχείς μήνες οι δημιουργοί της προτίθενται να διευρύνουν τις λειτουργίες της εφαρμογής σε συνεργασία με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας.

«Προτιθέμεθα να προχωρήσουμε σε μια συνολική λύση, η οποία θα παρακολουθεί τις επαφές και θα προβλέπει για τον χρήστη τον κίνδυνο της προσβολής του από την νόσο, όπως και την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί σε κάποια συγκεκριμένη πόλη. Παράλληλα θα διασφαλίζουμε μια αξιόπιστη προστασία στους χρήστες, καθώς η εφαρμογή δεν συλλέγει προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας», δηλώνει ο διευθυντής της Soft tree Αντρέι Στεπάνοφ.

Η «Εθνική Τεχνολογική Πρωτοβουλία» είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, που αποσκοπεί στο να δημιουργήσει νέες αγορές και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των τεχνολογιών στην Ρωσία ώστε να της εξασφαλίσουν μια ηγετική θέση έως το 2035.


NEWSLETTER