Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 12:38

Η Apple παρουσίασε την πιο λεπτή ταμπλέτα, το νέο iPad Air 2, και άλλα νέα προϊόντα

Γράφτηκε από την
Η Apple παρουσίασε την πιο λεπτή ταμπλέτα, το νέο iPad Air 2, και άλλα νέα προϊόντα

H Apple παρουσίασε το νέο iPad Air 2, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ο λεπτότερος υπολογιστής - ταμπλέτα στον κόσμο, έχοντας πάχος μόλις 6,1 χιλιοστών. Επίσης η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε το νέο iPad mini 3, μια νέα σειρά επιτραπέζιων υπολογιστών iMac, καθώς και το νέο λειτουργικό σύστημα για Mac, το OS X Yosemite.

 

Το νέο iPad Air 2, μεταξύ άλλων, διαθέτει αισθητήρα ταυτοποίησης του χρήστη μέσω δακτυλικού αποτυπώματος (κάτι που θα βοηθήσει στις online χρηματικές συναλλαγές ασφαλείας), αντιανακλαστική επικάλυψη της οθόνης, τον ταχύτερο νέας γενιάς επεξεργαστή ΑΒΧ και μια οπίσθια κάμερα 8 ΜΡ. Σύμφωνα με την Apple, το iPad Air 2 είναι 18% λεπτότερο και 40% ταχύτερο από το προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο.

Το μικρό iPad mini 3 -που δεν είναι λεπτότερο από το προηγούμενο mini- διαθέτει και αυτό τον αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος Touch ID, αλλά έχει τον παλαιότερης γενιάς επεξεργαστή Α7. Τα νέα μοντέλα θα διατίθενται από τις 24 Οκτωβρίου.

Παρουσιάστηκε επίσης ένας νέος επιτραπέζιος υπολογιστής iMac με τεράστια οθόνη 27 ιντσών (68,6 εκατοστών) και με την υψηλότερη ανάλυση στην αγορά 5210Χ2880 εικονοστοιχείων (πίξελ), καθώς και το νέο Mac Mini.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, είναι ήδη διαθέσιμη για δωρεάν «κατέβασμα» η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple OS X Yosemite για υπολογιστές Macintosh, η οποία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την ευκολότερη ανταλλαγή δεδομένων με iPad και iPhone. Το νέο λειτουργικό iOS 8,1 για κινητές συσκευές θα είναι διαθέσιμο από την επόμενη Δευτέρα.

Η Apple, σύμφωνα με το BBC και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έχει πουλήσει 13,3 εκατ. iPad στο φετινό δεύτερο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, εμφανίζοντας μείωση 9,3% σε σχέση με τις πωλήσεις του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου.

Οι αναλυτές έθεσαν το ερώτημα κατά πόσο τα νέα προϊόντα που θα κυκλοφορήσει η εταιρεία στην αγορά, θα καταφέρουν να αναστρέψουν την πτωτική πορεία των πωλήσεων - με δεδομένο μάλιστα ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ταμπλετών εμφανίζουν φέτος αύξηση 11%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, ενώ διαμορφώθηκαν στα 207 εκατομμύρια το 2013. Αν και το iPad συνεχίζει να έχει τις περισσότερες πωλήσεις από κάθε άλλη ταμπλέτα, το μερίδιό του διεθνώς έχει πέσει από 33% πέρυσι σε 26,9% φέτος, καθώς ανταγωνίστριες όπως η Lenovo και η Αsus εμφανίζουν συνεχή αύξηση πωλήσεων.

Τα μεγάλα «έξυπνα» κινητά -γνωστά και ως phablet καθώς αποτελούν ″ύβρίδιο″ τηλεφώνου (phone) και ταμπλέτας (tablet)- αποτελούν σταδιακά ισχυρότερους ανταγωνιστές των ταμπλετών. Έτσι, μερικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξει «κανιβαλισμός» πωλήσεων, καθώς το νέο iPhone 6 Plus με την μεγάλη οθόνη των 5,5 ιντσών μπορεί να περιορίσει τις πωλήσεις του iPad, ιδίως του mini μοντέλου.

Η Apple πάντως πραγματοποιεί τα μεγαλύτερα κέρδη της (σχεδόν το 70% των συνολικών) από τις πωλήσεις των iPhone και μόλις το 10% από τα iPad.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER