Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 23:30

Τι συνέβη με την Sony Pictures;

Γράφτηκε από την
Τι συνέβη με την Sony Pictures;

Οδηγός "κατανόησης" της ιστορικής επίθεσης των χάκερς 

 

Η εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει σήμερα έναν «οδηγό κατανόησης» του ιστορικού hacking που έγινε στους υπολογιστές της Sony Pictures στις ΗΠΑ, διά του οποίου αφαιρέθηκε ένας τεράστιος όγκος δεδομένων της εταιρείας, από σενάρια ταινιών μέχρι προσωπικά δεδομένα- και άγνωστο ακόμη τι άλλο.     

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, όλα τα δεδομένα έχουν κλαπεί και μπορεί τώρα να είναι προσβάσιμα σε όλους. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι διαχειριστές του γίγαντα του Χόλιγουντ Sony Pictures Entertainment.

Τι συνέβη; 

Οι εργαζόμενοι της Sony Pictures βρέθηκαν να έχουν υποστεί επίθεση κατά την άφιξή τους στο γραφείο τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου. Στον υπολογιστή τους εμφανίστηκε ένα μήνυμα “συνοδευόμενο” από έναν σκελετό με δαιμονικό χαμόγελο: «Έχουμε όλα τα εσωτερικά δεδομένα σας, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών σας και των κωδικών πρόσβασης σας. (...) Αυτή είναι μόνο η αρχή. Αν δεν μας υπακούσετε θα δημοσιεύσουμε όλα τα στοιχεία». Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι όλο το σύστημα των υπολογιστών της εταιρείας είχε καταστραφεί και ήταν άχρηστο. 

"Δεν υπάρχει πλέον εσωτερική πρόσβαση στο e-mail και στο Intranet», εξήγησε ο Eric Brown, διευθύνων σύμβουλος της Sony Pictures, επτά ημέρες μετά την επίθεση. Στις ημέρες που ακολούθησαν οι χάκερς άρχισαν να δημοσιοποιούν διάφορα απόρρητα στοιχεία για νέα προϊόντα της Sony, όπως η οικογενειακή ταινία Annie , με την  Cameron Diaz και τον Jamie Foxx. Η κυκλοφορία της έχει προγραμματιστεί για τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Ακόμη, αρχεία που περιέχουν αμέτρητα εσωτερικά έγγραφα έχουν δημοσιευθεί επίσης στο Διαδίκτυο, μεταξύ αυτών απόρρητα έγγραφα, ακυκλοφόρητα σενάρια ταινιών, έγγραφα εργασίας για τα συμβόλαια, ιδιωτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κλπ. Οι hackers ισχυρίστηκαν ότι έχουν κλαπεί σχεδόν εκατό terabytes εγγράφων (κάτι που ισοδυναμεί με πάνω από 21.780 πρότυπα DVD). 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη Sony Pictures; 

Αντιμετωπίζοντας την αποκάλυψη μεγάλου μέρους των εσωτερικών δεδομένων της στο διαδίκτυο, η διεύθυνση της Sony Pictures προσπάθησε να καθησυχάσει τους υπαλλήλους της. "Αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες εργάζονται πάνω σε αυτό το πρόβλημα» , έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος Μάικλ Λίντον σε ένα εσωτερικό σημείωμα. 

"Όλος ο κόσμος είναι σε πανικό, και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει» , αντέδρασε ένας από τους 7.000 υπαλλήλους στην έδρα της εταιρείας στο Culver City. " Ανησυχούμε για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής , και τις οικογένειές μας," είπε άλλος υπάλληλος στο Fox News αφού είχε δει δημοσιοποιημένο το διαβατήριο, τη βίζα, και τον αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης του. 

Η Sony Pictures φυλάσσει σε σκληρούς δίσκους πολυάριθμα έγγραφα, ενίοτε εμπιστευτικά σχετικά με γυρίσματα ταινιών και σειρών, έγγραφα ανεκτίμητης αξίας για τον ανταγωνισμό. Ένα από αυτά δίνει λεπτομέρειες των αμοιβών των 17 υψηλότερα αμειβομένων υπαλλήλων, -αρχής γενομένης από τον Λίντον που κερδίζει 2,4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν επίσης, όπως αποκαλύφθηκε και μέιλ πουν εκθέτουν την εταιρεία απέναντι σε στάρς, όπως αυτό για την Τζολί η οποία χαρακτηριζόταν ατάλαντη. 

Ποιος είναι υπεύθυνος; 

Το μυστήριο παραμένει. Οι επαγγελματίες χάκερ κατάφεραν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τα τρωτά σημεία της ασφάλειας του συστήματος του υπολογιστή. Η έρευνα έδειξε επίθεση με μια «εξαιρετικά υψηλή πολυπλοκότητα». Από τις 24 Νοεμβρίου, αποδίδεται σε μια ομάδα με το hashtag #GOP, ένα αρκτικόλεξο που σημαίνει τον «θεματοφύλακα της ειρήνης». Δεν υπήρξαν όμως διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό, την εθνικότητα ή την ηλικία των χάκερς που συμμετέχουν στην ομάδα. 

Ποιοι είναι οι λόγοι; 

Αρχικά η επίθεση αποδόθηκε στη Β. Κορέα λόγω της ταινίας για τον ηγέτη της που ετοιμάζει η Sony με τίτλο «Η Συνέντευξη». Εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η επίθεση ξεκίνησε από την Πιονγκγιάνγκ μετά από σύγκριση του κώδικα του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στη Sony Pictures, και σε εκείνον που χρησιμοποιήθηκε  σε μια επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον της Σεούλ το 2013. 

Αλλά αυτοί οι δείκτες δεν είναι επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Ένας από τους αξιωματούχους του FBI είπε ότι δεν είναι ακόμη δυνατό να αποδοθεί η επίθεση σε κανέναν. Επιπλέον, οι hackers έχουν επανειλημμένα προβάλλει οικονομικές απαιτήσεις. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβαν στελέχη της εταιρείας  λίγες ημέρες πριν από την επίθεση, αυτό ήταν εμφανές: «Θέλουμε χρηματική αποζημίωση. Ή πληρώνετε ή θα χτυπηθεί ολόκληρη η Sony Pictures». Όπως φάνηκε δεν ήταν μπλόφα.     

Πηγή: Le Monde  www.lifo.gr


NEWSLETTER