Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 10:41

Το Facebook υποστηρίζει πλέον GIFs

Γράφτηκε από την
Το Facebook υποστηρίζει πλέον GIFs

Πριν μερικές ημέρες το Facebook ανακοίνωσε πως πλέον οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν στο προφίλ τους κινούμενες εικόνες τύπου GIF. Αυτή η νέα προσθήκη δεν είναι ακόμη λειτουργική σε όλους τους χρήστες, αφού -όπως κάθε αλλαγή που κάνει το Facebook- γίνεται διαθέσιμη στο κοινό σταδιακά. 

 

Αξίζει να θυμηθούμε πως το Facebook είχε συνειδητά αποφασίσει να μην υποστηρίζει τη χρήση GIFs, αφού έκρινε πως αυτό το βήμα θα έκανε το News Feed των χρηστών ιδιαιτέρως χαοτικό. Εναλλακτικά, είχε εστιάσει την προσοχή του στη χρήση video. Στα τέλη του 2013 είχαμε δει για πρώτη φορά το auto-play στα videos. Μόλις δηλαδή περνούσαμε μπροστά από ένα video, αυτομάτως ξεκινούσε να παίζει, ευτυχώς χωρίς ήχο (για να ξεκινήσει και ο ήχος πρέπει ο χρήστης να κάνει κλικ επάνω στο video).

Το γεγονός ότι η παραπάνω κίνηση έκανε πιο «ζωντανό» το News Feed των χρηστών, δεν οδήγησε το Facebook να ενσωματώσει τα GIFs στις υποστηριζόμενες μορφές αναρτήσεων. Ούτε όμως και το γεγονός ότι το Twitter ενέταξε τα GIFs στις λειτουργίες του ώθησε το Facebook να κάνει το ίδιο. 

Φτάνοντας στο σήμερα, το Facebook προχώρησε τελικά στην ενσωμάτωση των GIFs, ωστόσο ακόμη στην εταιρεία έχουν την άποψη πως αυτό μπορεί να μετατρέψει το Facebook σε ένα site πηγμένο σε memes χαμηλής ποιότητας. Παρόλα αυτά, το βήμα έγινε!

Για να «ανεβάσει» ένας χρήστης μια GIF εικόνα στο Facebook, χρειάζεται να κάνει επικόλληση (paste) στο πεδίο του Status Update του, τη διεύθυνση (URL) του GIF το οποίο φιλοξενείται σε κάποιο site, όπως Giphy, Imgur, Tumblr κ ά και να πατήσει «Δημοσίευση». Δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να αναρτήσουμε απευθείας GIF εικόνες, τις οποίες μπορεί να έχουμε αποθηκευμένες στον υπολογιστή μας και δεν είναι δημοσιευμένες σε κάποιο site.

Το GIF θα λειτουργεί με auto-play (όπως και τα videos) μόλις το συναντήσετε στο News Feed σας. Εάν έχετε απενεργοποιήσει την επιλογή του auto-play από τις ρυθμίσεις σας, μπορείτε να κάνετε κλικ (ή tap, εάν συνδέεστε από mobile συσκευή) επάνω στο GIF, το οποίο επισημαίνεται και με την ένδειξη “GIF” ώστε να ξεκινήσει να παίζει.

Στο παρελθόν, υπήρχε ένας μόνο τρόπος να αναρτήσει κάποιος GIF εικόνα στο Facebook μέσω του site Giphy, κάτι όμως που δεν θεωρούνταν επίσημη λειτουργία του Facebook. Η νέα λειτουργία του Facebook δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναρτούν GIFs από ολόκληρο το web και όχι μόνο από μια πηγή.

Μέχρι στιγμής, η ανάρτηση GIF είναι διαθέσιμη μόνο στα προσωπικά προφίλ των χρηστών και όχι στις εταιρικές / προϊοντικές σελίδες (business / brand pages). Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει GIFs στο Facebook profile σας; 

 


NEWSLETTER