Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 12:49

Μήπως τα νέα Windows 10 σας κατασκοπεύουν; Δείτε πώς να απενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις αποστολής προσωπικών δεδομένων!

Γράφτηκε από τον
Μήπως τα νέα Windows 10 σας κατασκοπεύουν; Δείτε πώς να απενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις αποστολής προσωπικών δεδομένων!

Εντάξει ίσως να υπερβάλλουμε, αλλά είναι κρίμα μια τόσο καλή αναβάθμιση (ναι τα 10 είναι αυτό που έπρεπε να ήταν τα 8) με την πλειονότητα της κοινής γνώμης να είναι θετική, να παρακολουθεί τις κινήσεις σας τόσο προσεκτικά. 

 

Σίγουρα είναι μια πολύ καλή ιδέα πριν την αναβάθμιση να έχετε διαβάσει τη δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων της Microsoft και συγκεκριμένα το κομμάτι εκείνο που αναφέρει ότι η Microsoft «θα έχει πρόσβαση, χρήση και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου σας (όπως το περιεχόμενο των e-mail σας, άλλες ιδιωτικές επικοινωνίες ή αρχεία σε ιδιωτικούς φακέλους)». Η πρόσβαση της Microsoft στα προσωπικά σας δεδομένα δεν είναι «για κακό», αν όμως δεν σας αρέσει να μοιράζεστε τα προσωπικά σας με έναν τεχνολογικό κολοσσό, μπορείτε να λάβετε τα εξής μέτρα:

 

Γενικές Ρυθμίσεις Απορρήτου 

 

  

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις Εφαρμογών των Windows 10 και βρείτε τη ρύθμιση Προστασία Προσωπικών Δεδομένων> Γενικά. 

- Να επιτρέπεται σε εφαρμογές να χρησιμοποιούν τη διαφημιστική μου ταυτότητα: Μπορείτε με ασφάλεια να το απενεργοποιήσετε, δεν επηρεάζει τη χρήση των Windows 10.

- Ενεργοποιήστε το Φίλτρο SmartScreen: Αυτό στέλνει τις διευθύνσεις URL που επισκέπτεστε στο Windows Store της Microsoft ώστε να τις συγκρίνει με μια λίστα των δυνητικά επιβλαβών δικτυακών τόπων. Το κρατάτε ενεργοποιημένο.

- Αποστολή πληροφοριών στη Microsoft σχετικά με το πώς γράφω: Το σύστημα μαθαίνει πώς να τελειώνει τις προτάσεις που ξεκινάτε να γράφετε. Συνιστούμε να το απενεργοποιήσετε.

- Οι ιστοσελίδες που επισκέπτεστε να παρέχουν τοπικά σχετικό περιεχόμενο: Το σύστημα καταλαβαίνει ποια γλώσσα μιλάτε, άρα από πού είστε, και έτσι σας παρέχει σχετικό περιεχόμενο. Μπορείτε να το απενεργοποιήσετε.

  

Ρυθμίσεις τοποθεσίας

 

 

Τα Windows 10 μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τοποθεσία σας για να παρέχουν μια καλύτερη εμπειρία σε ορισμένες εφαρμογές. Για παράδειγμα ελέγχουν τη θέση σας, ώστε να μην χρειάζεται να πληκτρολογήσετε τον ταχυδρομικό σας κώδικα ή να σας ενημερώνουν για τον καιρό. 

Σε ένα κανονικό επιτραπέζιο υπολογιστή, μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω όπως θα κάνατε σε ένα τηλέφωνο, γι 'αυτό είναι στο χέρι σας αν θέλετε να ενεργοποιήσετε την ενημέρωση τοποθεσίας.

 

Cortana και Αναζήτηση Start Menu

 

 

Η Cortana (η Siri της Microsoft) έχει μερικές από τις πιο δυναμικές ρυθμίσεις απορρήτου, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο χρήσιμα νέα χαρακτηριστικά. Άρα πρέπει να αποφασίσετε αν αξίζει η απενεργοποίησή της, υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων σας. 

Συγκεκριμένα, η Cortana καταγράφει τη φωνή σας, τα κείμενά σας ,τις επαφές σας, το ημερολόγιο εκδηλώσεων και πολλά άλλα. Αν επιθυμείτε να την απενεργοποιήσετε τότε πηγαίνετε στο μενού Έναρξη και αρχίστε να πληκτρολογείτε. Κάντε κλικ στο εικονίδιο «φορητού υπολογιστή» στην αριστερή μπάρα και επιλέξτε Ρυθμίσεις. Από εκεί, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την Cortana.

 

Είναι ο Edge ο νέος Internet Explorer, και κατα πόσο εισβάλλει στα προσωπικά μας δεδομένα;

 

 

Η νέα μηχανή αναζήτησης της Microsoft, όπως και τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης (συμπεριλαμβανομένου του Chrome και του Firefox), περιλαμβάνει μερικά χαρακτηριστικά τύπου «τηλέφωνο του σπιτιού». Θα τα βρείτε στις Ρυθμίσεις Edge> Ρυθμίσεις για προχωρημένους. 

- H Cortana και ο Edge. Εάν έχετε ανοιχτή την Cortana, τότε θα παρακολουθεί το ιστορικό περιήγησής σας έτσι ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει σε πιθανά ερωτήματα. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα στις προηγμένες ρυθμίσεις του Edge.

- Προτάσεις περιήγησης καθώς γράφετε: Όπως και το μενού Έναρξη, ο Edge καταγράφει τι πληκτρολογείτε ώστε να σας κάνει προτάσεις. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το «Δείτε προτάσεις αναζήτησης κατά την πληκτρολόγηση».

- Βοηθήστε στην προστασία μου από κακόβουλες τοποθεσίες και λήψεις με το Φίλτρο SmartScreen. Όπως αναφέραμε στο πρώτο μέρος, το φίλτρο SmartScreen παρακολουθεί τις διευθύνσεις URL που επισκέπτεστε, αλλά το κάνει για να σας προστατεύσει από δυνητικά επιβλαβείς ιστοσελίδες. Αφήστε το ενεργοποιημένο, αλλά μπορείτε να το απενεργοποιήσετε, αν θεωρείτε τον εαυτό σας προσεκτικό στις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο.

 

Κοινή χρήση Wi-Fi δικτύου

 

 

Τα Windows 10 περιλαμβάνουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Wi-Fi Sense, το οποίο σας επιτρέπει να συνδεθείτε σε προστατευόμενα δίκτυα Wi-Fi χωρίς κωδικό πρόσβασης από το Facebook, Outlook.com, Skype και τους φίλους σας. 

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να συνδεθείτε σε δίκτυο Wi-Fi ενός φίλου χωρίς να σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης. Ο φίλος σας δεν μπορεί να μοιραστεί τα δίκτυά σας με τους φίλους του γιατί δεν βλέπει τον κωδικό. Αυτό κάνει πραγματικά πιο ασφαλές το δίκτυο σας από το να μοιράζετε αυθαιρετα τον Wi-Fi κωδικό πρόσβασής σας.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαδικασίας είναι opt-in, οπότε δεν θα πρέπει να ανησυχείτε πολύ. Θα πρέπει να τσεκάρετε το κουτί για να μοιραστείτε τη σύνδεση δικτύου σας με τις επαφές σας, και πρέπει να κάνουν το ίδιο και αυτοί (και μπορούν να το κάνουν μόνο αν τους δώσετε κωδικό πρόσβασης). 

Από προεπιλογή, τα Windows θα σας δώσουν τη δυνατότητα να συνδεθείτε με τα δίκτυα των φίλων σας που έχουν μοιραστεί μαζί σας. Αν θέλετε να το απενεργοποιήσετε, μπορείτε να το κάνετε στις Ρυθμίσεις> Δίκτυο και Internet> Wi-Fi> Διαχείριση Ρυθμίσεων Wi-Fi.

 

Συγχρονισμός και ο Microsoft λογαριασμός σας

 

 

Πολλές από τις λειτουργίες των Windows 10 απαιτούν λογαριασμό στη Microsoft είτε επειδή αποθηκεύουν πληροφορίες σε απευθείας σύνδεση ή επειδή συγχρονίζουν μέσω του διαδικτύου. Κατά κύριο λόγο:

- Ρυθμίσεις συγχρονισμού. Στο Ρυθμίσεις> Λογαριασμοί> Ρυθμίσεις συγχρονισμού, μπορείτε να αποφασίσετε τι να συγχρονίσετε με άλλες συσκευές με Windows 10. Αυτό περιλαμβάνεται, ανάμεσα σε άλλα, την ταπετσαρία σας και το θέμα σας, τις ρυθμίσεις του πλοηγού σας, τους κωδικούς πρόσβασης, ρυθμίσεις προσβασιμότητας, και πολλά άλλα. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτήν την επιλογή εδώ.

- Κρυπτογράφηση BitLocker. Η κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου σας είναι απαραίτητη και το BitLocker δεν περιλαμβάνεται τελικά με όλες τις εκδόσεις των Windows 10. Ωστόσο, αν έχετε την έκδοση Home, θα συνδέσει αυτόματα ένα κλειδί ανάκτησης με το Microsoft λογαριασμό σας (ή μπορείτε να απαγορεύσετε από την κρυπτογράφηση σκληρό σας δίσκο).

Εναλλακτικά, μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση ενός λογαριασμού Microsoft εξ ολοκλήρου, είτε επιλέγοντας «Σύνδεση με έναν τοπικό λογαριασμό» κατά την εγκατάσταση, ή πηγαίνοντας στο από Ρυθμίσεις> Λογαριασμοί> Ο λογαριασμός σας. Απλά επιλέξτε «Σύνδεση με έναν τοπικό λογαριασμό αντ 'αυτού». Σημειώστε όμως ότι δεν θα είστε σε θέση να κατεβάσετε εφαρμογές από το κατάστημα των Windows με αυτήν την απενεργοποίηση, ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

  

Το Windows Update

·       

Σε αντίθεση με τους προκατόχους τους, τα Windows 10 δεν προσφέρουν την δυνατότητα να απενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις των Windows κάτι το οποίο γίνεται για λόγους ασφαλείας. 

Τα Windows Update χρησιμοποιούν BitTorrent, και peer-to-peer μεθόδους διανομής αρχείων με τις ενημερωμένες εκδόσεις, κάτι αρκετά προοδευτικό, αλλά αν δεν θέλετε άλλα άτομα να χρησιμοποιούν την σύνδεσή σας για να κάνουν λήψη ενημερώσεων, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε. 

Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις> Ενημέρωση & Ασφάλεια> Επιλογές για προχωρημένους> και γυρίστε τον διακόπτη «Επιλέξτε πού επιτρέπονται οι ενημέρωσεις» στη θέση "Off" ή, ακόμα καλύτερα, να αλλάξετε το κουμπί επιλογής σε «υπολογιστές στο τοπικό δίκτυό μου». Αυτό επιτρέπει στους υπολογιστές σας στο σπίτι να επιτρέπουν ενημερώσεις για το εσωτερικό δίκτυο και μόνο.

 

Σχόλια και Διαγνωστικά

 

 

Όπως πολλές εφαρμογές και λειτουργικά συστήματα, η Microsoft σας δίνει τη δυνατότητα να της στείλετε διαγνωστικά δεδομένα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα προβλήματα επιδόσεων και να βελτιώσει τις υπηρεσίες της. Ωστόσο, αυτό συχνά σημαίνει ότι εκ παραδρομής αποστέλλει πληροφορίες που δεν θέλετε να αποσταλούν, όπως «στιγμιότυπα μνήμης» ή πληροφορίες για τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Πηγαίνετε επομένως στις Ρυθμίσεις> Απόρρητο> Σχόλια & Διαγνωστικά και θα δείτε δύο ρυθμίσεις:

Συχνότητα Feedback: Τα Windows θα σας ζητήσει κατά καιρούς σχόλια και προτάσεις σας για τα Windows 10. Αν δεν θέλετε αυτήν την ενόχληση, μπορείτε να το ρυθμίσετε στο «Ποτέ».

- Διαγνωστικά και χρήση δεδομένων: Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να στείλει πολλά δεδομένα στη Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των πόσο συχνά χρησιμοποιείτε ορισμένες εφαρμογές, ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείτε πιο συχνά, και «στιγμιότυπα μνήμης» (τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την ακούσια αποστολή τμημάτων ενός εγγράφου στο οποίο εργάζεστε, εάν συμβεί κάποιο «κρασάρισμα»). Μπορείτε να αλλάξετε τη ρύθμιση σε «Πλήρη», «Ενισχυμένη», ή «Βασική». 

 

Υπάρχει επομένως πρόβλημα με τα Windows 10;

 

Είναι τα Windows 10, ο χειρότερος εισβολέας στα προσωπικά δεδομένα; Μάλλον όχι, αλλά έχει μερικά θέματα όπως:

- Η «γλώσσα» της Microsoft για κάποιες ρυθμίσεις είναι πολύ ασαφής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πότε συλλέγει και πότε δεν συλλέγει προσωπικά δεδομένα. Η ρύθμιση «Θέλουμε να σας γνωρίσουμε» είναι ιδιαίτερα ασαφής και προβληματική.

- Όλες οι ρυθμίσεις είναι opt-out αντί του opt-in, δηλαδή καλούν τον χρήστη να βρει μόνος του πώς να απενεργοποιήσει τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αντί να γίνεται το ανάποδο, δηλαδή να επιλέγει ο χρήστης πού θέλει να μοιράζεται τα δεδομένα του.

- Ταυτόχρονα υπάρχουν πάρα πολλές ρυθμίσεις με τις οποίες οι περισσότεροι περιστασιακοί χρήστες δεν θα ασχοληθούν καν να μάθουν τι κάνουν και αν τους συμφέρει να τις έχουν ενεργοποιημένες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Microsoft παρέχει αυτές τις επιλογές δίνοντας τη δυνατότητα απενεργοποίησης, αποτελεί τουλάχιστον ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εκτός από τη γλώσσα στην ρύθμιση «Θέλουμε να σας γνωρίσουμε», τίποτα άλλο δεν είναι νέο. Οι περισσότερες από τις άλλες ρυθμίσεις υπάρχουν σε πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα, για να μην αναφέρουμε τα λειτουργικά συστήματα των smartphone σας τα οποία γνωρίζουν εξίσου, αν όχι περισσότερα για σας από ό,τι ο υπολογιστής σας. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε και να νιώθετε άβολα με οποιαδήποτε από τις παραπάνω ρυθμίσεις, ή αν δεν εμπιστεύεστε τη Microsoft καλό είναι να ενεργοποιήσετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Θα πρέπει όμως να ξεχάσετε αρκετά άλλα ίσως και χρήσιμα χαρακτηριστικά.

Είναι στο χέρι σας να επιλέξετε τι είναι πιο σημαντικό στο λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιείτε, η ανωνυμία ή η ευχρηστία;

 

 

 


NEWSLETTER