Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 16:32

Instagram: Τέλος στον περιορισμό της τετράγωνης φωτογραφίας!

Γράφτηκε από την

Μια στις πέντε φωτογραφίες ή βίντεο που «ανεβαίνουν» στο Instagram εμφανίζονται με ένα ενοχλητικό λευκό πλαίσιο γύρω τους, στην προσπάθεια των χρηστών να προσαρμόσουν τις landscape (οριζόντιες) ή portrait (κάθετες/πορτρέτα) φωτογραφίες τους σε τετράγωνες ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του.

Από χθες, Πέμπτη 27 Αυγούστου, το Instagram για συσκευές iOS και Android καταργεί την προϋπόθεση του όλα τα media (φωτογραφίες και βίντεο) που αναρτώνται να είναι τετράγωνα. Τώρα πια, όταν ένας χρήστης «ανεβάζει» μια φωτογραφία, μπορεί πατώντας επάνω αριστερά από την εικόνα που έχει επιλέξει να ορίσει εάν η εικόνα ή το βίντεό του θέλει να αναρτηθεί ως προσαρμογή σε τετράγωνο ή ως landscape/portrait, αναλόγως με την πρωτότυπη εικόνα. 

 

Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι η αρχή για περισσότερη και πιο ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση μέσω του Instagram. Οι εικόνες και τα βίντεο που εξ' αρχής έχουν τραβηχτεί σε landscape (οριζόντια) μορφή, δεν θα χάνουν πια την κινηματογραφική τους αίσθηση. Οι φωτογράφοι μόδας μισούν το γεγονός ότι η τετράγωνη μορφή των αναρτήσεων στο Instagram του ανάγκαζε να «κόβουν» για παράδειγμα τα παπούτσια -απαραίτητο μέρος ενός outfit- από μια κάθετη φωτογραφία μοντέλου. Όσο για τους απλούς καθημερινούς χρήστες, η αλλαγή αυτή θα τους λύσει τα χέρια. Δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι πριν τραβήξουν μια φωτογραφία/βίντεο να προγραμματίζουν  εάν πρόκειται να την αναρτήσουν στο Instagram, με συνέπεια να την τραβήξουν εξ' αρχής σε τετράγωνη μορφή, ούτε όμως να καταλήγουν να «κόβουν» τα πρόσωπα των φίλων του σε ομαδικές φωτογραφίες, προκειμένου να τις «ανεβάσουν» στο Instagram. 

Εάν, τώρα, αναρωτιέστε για ποιο λόγο αρχικά οι ιδρυτές του app είχαν διαλέξει την τετράγωνη μορφή φωτογραφιών και βίντεο, η απάντηση που δίνει η Ashley Yuki, Project Manager του Instagram, είναι ότι «Φαίνονταν πιο όμορφες στα προσχέδια κατά την κατασκευή της εφαρμογής». Οι χρήστες παραπονιούνταν για το γεγονός ότι «πολλές φορές ήθελαν να μοιραστούν κάτι που δεν μπορούσε να ταιριάξει μέσα σε ένα τετράγωνο, αφού κατά την προσαρμογή θα έμεναν απ' έξω σημαντικά κομμάτια του θέματος. Με αυτήν την αναβάθμιση του app, δίνουμε περισσότερη ελευθερία στη δημιουργικότητά τους», πρόσθεσε. 

Δείτε πώς θα φαινόταν για παράδειγμα μια landscape (οριζόντια) φωτογραφία της Ashley Yuki προσαρμοσμένη σε τετράγωνη μορφή:

 

Και πώς θα φαίνεται τώρα, με τις νέες προδιαγραφές και την αποδοχή landscape φωτογραφιών:

 

Κάθε φωτογραφία ή βίντεο θα συνοδεύεται, όπως και πριν, από τη λεζάντα περιγραφής, το κουμπί σε σχήμα καρδιάς για το αντίστοιχο like και σχόλια από followers, ανεξάρτητα από το μέγεθός της. Πλέον, όμως, οι χρήστες δεν θα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εξωτερικές εφαρμογές, ώστε να προσαρμόσουν μια landscape ή portrait φωτογραφία σε τετράγωνη και να την «ανεβάσουν» στο Instagram. 

Η κατάργηση της προϋπόθεσης της τετράγωνης μορφής, θα βοηθήσει στο να μοιράζονται περισσότερο οι φωτογραφίες και σε άλλα δίκτυα, όπως το Facebook, το οποίο υποστηρίζει μεγαλύτερη γκάμα μεγεθών φωτογραφίας. Τώρα πια, οι φωτογραφίες που θα μοιράζονται οι χρήστες από το Instagram στο Facebook θα απεικονίζουν την πλήρη ομορφιά του θέματός τους, αντί να περιορίζονται μέσα σε ένα παράξενο τετράγωνο που ίσως δεν τους αρμόζει