Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 11:42

Τα «τιτιβίσματα» στο Twitter από κινητές συσκευές είναι πιο εγωκεντρικά

Γράφτηκε από την
Τα «τιτιβίσματα» στο Twitter από κινητές συσκευές είναι πιο εγωκεντρικά

Τα σύντομα μηνύματα (tweets) που στέλνουν οι χρήστες του Twitter από «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και από άλλες φορητές συσκευές, έχουν πιο εγωκεντρικό χαρακτήρα, σε σχέση με τα «τιτιβίσματα» που κάνουν από σταθερό υπολογιστή, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντιράτζ Μάρθι του Πανεπιστημίου Γκόλντσμιθς του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επικοινωνίας "Journal of Communication", ανέλυσαν επί έξι εβδομάδες -με ειδικό λογισμικό και με ψυχολογικές μεθόδους- το γλωσσικό περιεχόμενο 235 εκατομμυρίων μηνυμάτων στο Twitter.

Όπως διαπίστωσαν, η αναλογία των εγωκεντρικών σε σχέση με τα μη εγωκεντρικά μηνύματα είναι συστηματικά μεγαλύτερη για όλες τις φορητές συσκευές-πηγές. Έτσι, μετά την κάπως ναρκισιστική μόδα των φωτογραφιών «σέλφι» από τα κινητά τηλέφωνα, έρχεται η αποκάλυψη ότι η εν κινήσει ενασχόληση με το Twitter μάλλον καλλιεργεί τον εγωκεντρισμό των χρηστών.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το λεξιλόγιο των κινητών «τιτιβισμάτων» τείνει να περιέχει λέξεις που παραδοσιακά θεωρούνται «ανδρικές», άσχετα με το φύλο του αποστολέα. «Η έρευνά μας δείχνει ότι, όταν στέλνουμε ένα μήνυμα στο Twitter, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουμε αρνητική γλώσσα, αν το στείλουμε από κινητές συσκευές», δήλωσε ο Μάρθι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER