Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016 12:31

Ποδηλατόδρομος που λαμπυρίζει τη νύχτα και τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Και ο πλέον τεμπέλης, φαντάζομαι, δεν θα είχε αντίρρηση να κάνει ποδήλατο σε αυτόν τον ποδηλατόδρομο κοντά στο Lidzbark Warminski, στην περιοχή Mazury της Πολωνίας. Καμία αντίρρηση.

Η αίσθηση είναι μαγική. Το «σκηνικό», παραμυθένιο.   

Σε μια ισιάδα, με φαρδύ χαλί από χωράφια στ' αριστερά, συστοιχία δέντρων στα δεξιά, χρώματα που θυμίζουν πίνακες του Τέρνερ στον ανοιχτό ουρανό επάνω, ένας ποδηλατόδρομος αρχίζει να λαμπυρίζει μπλε, καθώς ο ήλιος πάει να γύρει.

Εδώ και καιρό, η Πολωνία κάνει «ορθοπεταλιά» στη δημιουργία υποδομών για τη χρήση του ποδηλάτου ως βασικό μέσο μετακίνησης. Η κατασκευή/εγκατάσταση είναι της πολωνικής εταιρείας TPA, και αντλεί έμπνευση από το παρόμοιο ποδηλατόδρομο «Van Gogh» που δημιούργησε στην Ολλανδία ο Dan Roosegaarde.

Το Designboom μας πληροφορεί ότι, σε συνέντευξη που έδωσε στο ABC, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TPA, Igor Ruttmar εξήγησε ότι η τεχνολογία πίσω από τον συγκεκριμένο ποδηλατόδρομο προβλέπει την ενσωμάτωση στην άσφαλτο σωματιδίων τα οποία αποκαλούνταιluminophores: απορροφούν ενέργεια από τον ήλιο την ημέρα και επιτρέπουν στο μονοπάτι για τους ποδηλατιστές να εκπέμπει φως για δέκα ώρες.

«Καταυγάζει ένα πολύ ζωηρό μπλε, το οποίο, τη νύχτα, είναι πανέμορφο δίπλα στο σκοτεινό δάσος και το ποτάμι. Το φεγγοβόλημα είναι ένα πολύ όμορφο συμπλήρωμα στην όμορφη φύση της περιοχής, τις λίμνες, τους χαμηλούς λόφους» λέει ο Ruttmar.

Για την ώρα, ο ποδηλατόδρομος έχει μήκος μόνον 100 μέτρα. Αναμένουν να δουν πώς θα «συμπεριφερθεί» η κατασκευή στο βαρύ χειμωνιάτικο κλίμα της Πολωνίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: designboom.com / TPA instytut badań technicznych sp. z o.o