Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 10:16

Τραμπ: "Το διάταγμα δεν στρέφεται κατά των μουσουλμάνων"

Γράφτηκε από την
Τραμπ: "Το διάταγμα δεν στρέφεται κατά των μουσουλμάνων"

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το διάταγμα που υπέγραψε και με το οποίο κλείνει τα σύνορα σε ορισμένους πρόσφυγες και ξένους δεν έχει ως στόχο ειδικά τους μουσουλμάνους , την ώρα που αντιμετωπίζει παγκόσμιο κύμα καταδίκης της απόφασής του.

«Για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα, δεν πρόκειται για μία απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, όπως μεταδίδουν λανθασμένα τα μέσα», αναφέρει ο Τραμπ. «Δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία, αφορά την τρομοκρατία και την ασφάλεια της χώρας μας».

Το διάταγμα του Τραμπ για τους μετανάστες εφαρμόστηκε "με προχειρότητα", καταγγέλλει ανώτατο στέλεχος των ρεπουμπλικανών

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, είπε χθες πως το προεδρικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αφορά τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση "εφαρμόστηκε με προχειρότητα", ιδιαίτερα σε όσους έχουν άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες ("πράσινη κάρτα").

"Όλοι μοιραζόμαστε την επιθυμία να προστατέψουμε τον αμερικανικό λαό, αλλά το προεδρικό αυτό διάταγμα εφαρμόστηκε με προχειρότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά τους κατόχους πράσινης κάρτας", είπε σε δήλωσή του ο Κόρκερ.

"Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα τις απαραίτητες τροποποιήσεις, και ελπίζω ότι μετά από διεξοδική εξέταση και εφαρμογή των αναβαθμίσεων ασφάλειας πολλά από τα προγράμματα αυτά θα βελτιωθούν και θα επανεισηχθούν", είπε.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν σε αμερικανικές πόλεις εναντίον της διαταγής του Τραμπ για τους μετανάστες

Δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας στις αμερικανικές πόλεις και τα αεροδρόμια χθες για να εκφράσουν την οργή τους για το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο περιορίζει την είσοδο στη χώρα για ταξιδιώτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, ένα δεύτερο κύμα διαδηλώσεων ακολούθησε τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις που έγιναν σε αμερικανικά αεροδρόμια το Σάββατο καθώς οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων άρχισαν να εφαρμόζουν τις οδηγίες του Τραμπ. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν προς τα δυτικά κατά τη διάρκεια της μέρας.

^lezanta1^

Η διαταγή, η οποία απαγορεύει την είσοδο Σύρων προσφύγων στη χώρα και αναστέλλει την είσοδο σε άτομα από το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν και άλλες τέσσερις χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει οδηγήσει στην κράτηση ή απέλαση εκατοντάδων ατόμων που αφίχθηκαν σε αμερικανικά αεροδρόμια.

Μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Κυριακής έλαβε χώρα στο Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν, σε οπτική επαφή με το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, το οποίο συμβολίζει την φιλοξενία της χώρας προς τους μετανάστες.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, της Νέας Υόρκης, είπε στο πλήθος ότι το διάταγμα του Τραμπ είναι αντιαμερικανικό και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αξίες της χώρας.

"Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ αποτελεί ζωή ή θάνατο για τόσα πολλά άτομα", είπε ο Σούμερ. "Δεν θα ησυχάσω μέχρι να αποσυρθούν αυτές οι απαίσιες οδηγίες", πρόσθεσε.

Στην Ουάσιγκτον, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Λαφαγιέτ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας, "Όχι μίσος, όχι φόβος, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ".

Είναι η δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα που γίνονται διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον. Το περασμένο Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανίδες συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατόπιν πορεία εναντίον του Τραμπ, μία από δεκάδες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη χώρα.

Χθες, πολλοί από τους διαδηλωτές άφησαν την περιοχή του Λευκού Οίκου και πορεύθηκαν κατά μήκος της οδού Πενσιλβάνια, σταματώντας μπροστά στο Διεθνές Ξενοδοχείο Τραμπ, όπου φώναξαν, "Ντροπή, ντροπή, ντροπή".

Ένα πλήθος που η αστυνομία υπολόγισε γύρω στους 8.000 έφτασε στα σκαλοπάτια του αμερικανικού Καπιτωλίου, το οποίο είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς.

Καθώς το πλήθος περνούσε την Καναδική πρεσβεία, καθ' οδόν για το Καπιτώλιο, οι διαδηλωτές φώναζαν, "Χέι, χέι, χο, χο, θα' θελα ο ηγέτης μας να ήταν ο Τριντό". Ήταν μια αναφορά στον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος σε μήνυμα tweet το Σάββατο επαναβεβαίωσε την πολιτική φιλοξενίας της χώρας του προς τους πρόσφυγες.

Ο Τραμπ αμύνθηκε του προεδρικού διατάγματος σε δήλωσή του την Κυριακή, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναρχίσουν την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων (βίζες) για όλες τις χώρες μόλις εφαρμοστούν ασφαλείς πολιτικές τις επόμενες 90 μέρες.

"Για να το ξεκαθαρίσουμε, αυτή δεν αποτελεί μουσουλμανική απαγόρευση, όπως αναφέρουν παραπλανητικά τα ΜΜΕ. Αυτό δεν έχει σχέση με θρησκεία - έχει σχέση με τρομοκρατία και με το να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή", είπε ο Τραμπ.

"Ποτέ ξανά σημαίνει ποτέ"

Η Άρια Γκραμπόφσκι, 30, από την Ουάσιγκτον, κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε, "Ποτέ ξανά σημαίνει ποτέ ξανά για τους πάντες".

Πάνω από τη φράση υπήρχε μια φωτογραφία εβραίων προσφύγων που άφησαν τη Γερμανία το 1939 σε πλοίο του οποίου ο κατάπλους απαγορεύτηκε από την Αβάνα της Κούβας, και αναγκάστηκε σε επιστροφή στην Ευρώπη. Οι επιβαίνοντες, πάνω από 250 άτομα, τελικά δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

Η Ρόντα Ρίς, 56, από τη βόρεια Βιρτζίνια, είπε, "Ως μουσουλμάνα, όντως εκτιμώ την υποστήριξη που βλέπω. Η κοινότητά μας τώρα νιώθει ότι βρίσκεται υπό πολιορκία".

Περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα χθες το απόγευμα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles στη βόρεια Βιρτζίνια, κοντά στη Ουάσιγκτον. Ο ίδιος περίπου αριθμός ατόμων συγκεντρώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη, όπου ανήσυχα μέλη οικογενειών περίμεναν συγγενείς που είχαν βρεθεί υπό κράτηση για ώρες μετά από πτήσεις από χώρες που επηρεάζονται από την προεδρική διαταγή.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, εκατοντάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο τμήμα Tom Bradley του αεροδρομίου για να διαμαρτυρηθούν για τη διαταγή του Τραμπ, καθώς αντηχούσε το σύνθημα "οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ" στην αίθουσα αφίξεων. Οι ταξιδιώτες δυσκολεύτηκαν μερικές φορές να προχωρήσουν λόγω του θορυβώδη αλλά ειρηνικού πλήθους, του οποίου η παρουσία εμπόδιζε την πρόσβαση στην αίθουσα.

Οι διοργανωτές υπολόγισαν ότι πάνω από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Κόπλεϊ Σκουέρ στη Βοστόνη για να ακούσουν ομιλητές όπως η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν της Μασαχουσέτης, δημόσια επικριτής του Τραμπ και ηγέτης του φιλελεύθερου τμήματος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, δεκάδες μουσουλμάνοι, μερικοί γονατισμένοι πάνω στις πινακίδες διαμαρτυρίας, έσκυβαν το κεφάλι προσευχόμενοι σε χαλιά που είχαν τοποθετηθεί σε ένα κομμάτι από γρασίδι στην πλατεία.

Στο Χιούστον, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει από επισκέπτες για το πρωτάθλημα Super Bowl την ερχόμενη Κυριακή, περίπου 500 άτομα έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η Τζένιφερ Φέιγκαν, 47, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lamar στο Μπομόντ του Τέξας, είπε πως ελπίζει ότι δεν θα χάσει τη δουλειά της λόγω της συμμετοχής της στη διαδήλωση.

"Είμαι εβραία, και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει ξανά", είπε, αναφερόμενη στο Ολοκαύτωμα. "Οι εβραίοι θα πρέπει να είναι οι πρώτοι στην υπεράσπιση των μουσουλμάνων, δεδομένου του τί συνέβη σε εμάς, και φαίνεται να επαναλαμβάνεται υπό τον Τραμπ", πρόσθεσε.

Το διάταγμα του Τραμπ αποδεικνύει το αμερικανικό μίσος προς τους μουσουλμάνους, εκτιμούν υποστηρικτές των ισλαμιστών

Η απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε πολίτες από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες να εισέρχονται στις ΗΠΑ είναι απόδειξη «του μίσους της Αμερικής προς τους μουσουλμάνους», δήλωσαν υποστηρικτές ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως ανέφερε ο ιστότοπος παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων των ΗΠΑ (SITE).

Η ισλαμιστική ιστοσελίδα Scholars of Haq ρώτησε μέσω του καναλιού της στο Telegram, μια υπηρεσία μηνυμάτων, αν οι πολιτικές του Τραμπ σημαίνουν ότι πλέον έχει αναχθεί στον καλύτερο «προσηλυτιστή του ισλάμ», ένας χαρακτηρισμός που δίνεται σε αυτούς που προσελκύουν νέους πιστούς.

Από τους 48 πρώτους χρήστες που μπήκαν στην υπηρεσία, οι 34 απάντησαν θετικά, σύμφωνα με το SITE.

 

Ένας από τους χρήστες ανέφερε: «Αυτό που έκανε ο Τραμπ αποκάλυψε ξεκάθαρα την αλήθεια και τη σκληρή πραγματικότητα πίσω από το μίσος της αμερικανικής κυβέρνησης για τους μουσουλμάνους».

Ψυχραιμία συστήνουν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ 

Ψυχραιμία συστήνουν αρκετοί από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στον απόηχο των εύλογων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος κατά της εισόδου μεταναστών και προσφύγων στις ΗΠΑ.

Στο προάστιο Μάντσεστερ του Σαϊντ Λούις, στο Μιζούρι, η 72χρονη Τζοάν Τιέκεν, υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εγείρει το βασικό θέμα σε μια συζήτηση που προκαλεί αντιδράσεις. “Κάποιος πρέπει να σηκωθεί και να δει πως μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα,” δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια. “Υποστηρίζω ότι θα πρέπει όλοι να σταματήσουν και να πάρουν μια βαθιά αναπνοή. Δώστε του μια ευκαιρία,” τονίζει.

Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή ο Τραμπ, απαγόρευσε τη μετανάστευση από επτά χώρες μουσουλμανικής πλειοψηφίας (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Υεμένη) προς τις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύτηκε προσωρινά και η είσοδος προσφύγων. Στις περιοχές που στήριξαν εκλογικά τον Τραμπ, οι ψηφοφόροι του δείχνουν σαστισμένοι από τις εικόνες των τηλεοπτικών πλάνων, ενώ υποβαθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με τα νομικά ερωτήματα που εγείρονται, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Από την άλλη μεριά, σε πόλεις όπως, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, αλλά και άλλες αμερικανικές πόλεις, η ενέργεια του Τραμπ να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

Η ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Καλιφόρνια) παρουσίασε μία εικόνα του Αγάλματος της Ελευθερίας με δάκρυα. Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ (Νέα Υόρκη) εμφανίστηκε δακρυσμένος στην κάμερα, εκδηλώνοντας το θυμό του για τη “σκόπιμη κι αντιαμερικανική” απαγόρευση μετανάστευσης.

Βετεράνοι από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά και το υπουργείο των Εξωτερικών, άσκησαν έντονη κριτική στο επιτελείο του προέδρου Τραμπ για τον ελλιπή προγραμματισμό, αλλά και για την έλλειψη ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών. Ωστόσο, την κριτική αυτή, απέρριψε ο Λευκός Οίκος.

Στα αεροδρόμια, το προσωπικό ασφαλείας προσπαθούσε να εφαρμόσει τους νέους κανόνες ασφάλειας, οι οποίοι, σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράζονται επιδέχονται ευρεία ερμηνεία.

Ωστόσο, οι καταγγελίες για λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα, θα επηρεάσουν ελάχιστα τον ενθουσιασμό για έναν πρόεδρο, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκλέχτηκε στην εξουσία εξαγγέλλοντας προεκλογικά την κεντρική εφαρμογή μέτρων προστατευτισμού, σύμφωνα με την άποψη των πολιτικών αναλυτών.

Οι βρετανικές αρχές εξασφάλισαν μια εξαίρεση από το διάταγμα Τραμπ

Η Βρετανία εξασφάλισε χθες την εξαίρεση από τους νέους περιορισμούς που αφορούν την απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών 7 χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό για τους κατοίκους της που έχουν πάρει τη βρετανική ιθαγένεια και αυτούς που έχουν και τις δύο υπηκοότητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε την εξαίρεση αυτή έπειτα από "συνομιλίες που είχε με την αμερικανική κυβέρνηση", διευκρινίζει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του.

Όπως προσθέτει, από την απαγόρευση που επέβαλε με διάταγμά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που έχουν τη βρετανική υπηκοότητα και αυτή μιας από τις επτά χώρες που αφορά η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη), οι οποίοι "μεταβαίνουν στις ΗΠΑ από μια άλλη χώρα" από αυτές τις επτά.

Οι μόνοι Βρετανοί πολίτες που μπορεί "να υποστούν επιπλέον ελέγχους είναι αυτοί που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ από μια από τις επτά αυτές χώρες, για παράδειγμα ένας Βρετανο-λίβυος που μεταβαίνει στις ΗΠΑ από τη Λιβύη", προσθέτει στην ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος οι βρετανικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι όλοι οι Βρετανοί πολίτες που "έχουν γεννηθεί σε μια από αυτές τις χώρες" θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ακόμη κι αν έχουν αναχωρήσει από το Ιράκ, το Ιράν, την Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη, τη Σομαλία ή το Σουδάν.

 

Το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι καταδίκασε τελικά την απαγόρευση αυτή αφού προηγουμένως όμως είχε επικριθεί έντονα για την αρχική της άρνηση να το κάνει.

Η Οτάβα θα χορηγήσει προσωρινές άδειες παραμονής σε όσους επλήγησαν από το διάταγμα Τραμπ

Ο Καναδάς θα χορηγήσει προσωρινές άδειες διαμονής σε όσους ταξιδιώτες έχουν παγιδευτεί εξαιτίας του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ανώτατος καναδός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Αχμεντ Χούσεν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν ξέρει πόσους ανθρώπους θα αφορούσε το μέτρο και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επιβατών που επρόκειτο να πετάξουν για τις ΗΠΑ από τον Καναδά και τους απαγορεύθηκε είναι μικρός.

«Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι όποιος πιθανόν έχει παγιδευτεί στον Καναδά ότι θα κάνω χρήση της εξουσίας μου ως υπουργού για να τους χορηγηθεί προσωρινή άδεια παραμονής εάν την χρειάζονται, όπως έχουμε κάνει κατά το παρελθόν», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να επικρίνει τις ΗΠΑ προς τις οποίες κατευθύνεται το 75% των καναδικών εξαγωγών και προτίμησε να τονίσει ότι ο Καναδάς είναι ανοικτός στους πρόσφυγες.

Ο Τζάστιν Τριντό δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως της πίστης σας», μία ημέρα μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων για 120 ημέρες και πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών για 90 ημέρες.

«Οσοι διαφεύγετε τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο να γνωρίζετε ότι ο Καναδάς θα σας υποδεχθεί ανεξαρτήτως της πίστης σας», έγραψε στο Twitter o Τριντό.

«Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας #WelcometoCanada».

Ο Τζάστιν Τριντό δεν σχολίασε απευθείας την απόφαση Τραμπ, αλλά το tweet του ήταν απολύτως εύγλωττο.

Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί περί τους 35.000 σύρους πρόσφυγες. Ο ίδιος ο Τζάστιν Τριντό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο την πρώτη ομάδα τον Δεκέμβριο 2015.

Νωρίτερα σήμερα τα στελέχη σειράς εταιρειών start up και επενδυτές κάλεσαν την Οτάβα να χορηγήσει αμέσως προσωρινές άδειες παραμονής σε όσους επλήγησαν από την απόφαση του Τραμπ.

Οι καναδικές τεχνολογικές εταιρείες κατανοούν τη δύναμη της ενσωμάτωσης και της διαφορετικότητας της σκέψης και ότι τα ταλέντο και οι ικανότητες δεν έχουν σύνορα, αναφέρεται στην επιστολή που έστειλαν στη κυβέρνηση.

Ο Καναδάς επιδιώκει να προσελκύσει εξειδικευμένο τεχνολογικό προσωπικό από το εξωτερικό και να κρατήσει εργαζόμενους και φοιτητές που συχνά φεύγουν στο εξωτερικό για να εργασθούν σε πολυεθνικές εταιρείες.

Περισσότεροι από 300.000 Καναδοί εργάζονται στην Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Τον Νοέμβριο, ο Καναδάς εισήγαγε νέα νομοθεσία περί βίζας που επιτρέπει στις τεχνολογικές εταιρείες να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες υψηλών προδιαγραφών προσωπικό από το εξωτερικό.

Οι Ιαπωνικές Αερογραμμές ελέγχουν τους επιβάτες των επτά μουσουλμανικών χωρών που επηρεάζονται από το προεδρικό διάταγμα Τραμπ, πριν αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ

Οι Ιαπωνικές Αερογραμμές ( Japan Airlines Co) ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν τη διενέργεια ελέγχων για τους επιβάτες των επτά μουσουλμανικών χωρών, που επηρεάζονται από το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ, πριν από την αναχώρησή τους για τις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας στην Ιαπωνία θα ενημερώνουν την Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ, όταν επιβάτες από αυτές τις χώρες εντοπίζονται στα αεροδρόμια πριν από την αναχώρησή τους και προκειμένου να διευκρινιστεί ότι επιτρέπεται η είσοδός τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αναφερόμενης αεροπορικής εταιρίας.

Σε αλλαγή της σύνθεσης των πληρωμάτων της, που πετούν προς τις ΗΠΑ, προχώρησε η αεροπορική εταιρία Emirates

Η αεροπορική εταιρία Emirates προχώρησε σε αλλαγή της σύνθεσης των πληρωμάτων της σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ, μετά την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, που περιλαμβάνει την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών. Η εξέλιξη αυτή, σηματοδοτεί τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου ν' ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα των κανόνων ασφάλειας εισόδου στις ΗΠΑ.

Η Emirates πετάει καθημερινά σε 11 πόλεις στις ΗΠΑ ενώ έχει προχωρήσει “στις απαραίτητες αλλαγές στα πληρώματα μας, προκειμένου να συμμορφωθεί με την αλλαγή των κανονισμών,” δήλωσε μία εκπρόσωπος της εταιρίας μέσω της αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος, χθες στο Reuters. Η ίδια, πρόσθεσε ότι οι πτήσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα της εταιρίας, προς τις ΗΠΑ.

Μικρός αριθμός επιβατών εμποδίστηκε να πετάξει προς τις ΗΠΑ, από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι

Μία “ μικρή ομάδα ανθρώπων” εμποδίστηκε να πετάξει προς τις ΗΠΑ από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι (Dubai International Airport ) μετά το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που εφαρμόζεται έναντι των πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου του αναφερόμενου αεροδρομίου.

“Οι συνέπειες είναι σε ελάχιστο επίπεδο για την ώρα. Δεν έχουμε τα ακριβή στοιχεία, αλλά ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μετρημένων στα δάκτυλα του χεριού ελέγχθηκαν κι επαναπροωθήθηκαν στις πατρίδες τους,” δήλωσε σήμερα, ο Πολ Γκρίφιθς, επιχειρησιακός διευθυντής του αεροδρομίου στο ραδιόφωνο Dubai Eye radio.

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι έχει τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση διεθνώς, ενώ είναι η έδρα της αεροπορικής εταιρίας Emirates.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER