Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017 22:28

Τουρκία: Σύλληψη δύο αλλοδαπών, ύποπτων για την προετοιμασία επίθεσης στην Ευρώπη

Γράφτηκε από την
Τουρκία: Σύλληψη δύο αλλοδαπών, ύποπτων για την προετοιμασία επίθεσης στην Ευρώπη

Ένας Δανός και ένας Σουηδός, ύποπτοι για την προετοιμασία επίθεσης στην Ευρώπη στο όνομα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συνελήφθησαν πριν από περίπου 10 ημέρες στη νότια Τουρκία, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Οι δύο άνδρες, ένας 35χρονος Δανός λιβανικής καταγωγής και ένας 38χρονος Σουηδός ιρακινής καταγωγής, είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία και είχαν μπει παράνομα στην Τουρκία πριν από 12 ημέρες, διευκρινίζει το Dogan.

Η αστυνομία έκανε έρευνα σε ένα σπίτι μέσα στο οποίο οι δύο άνδρες κρύβονταν στα 'Αδανα της νότιας Τουρκίας. Αστυνομικοί ανέκριναν τους δύο ύποπτους επί 10 ημέρες, προσθέτει το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο οι δύο άνδρες προσχώρησαν στο ΙΚ πριν από τρία χρόνια.

Οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας (Säpo) επιβεβαίωσαν την πληροφορία στην εφημερίδα Aftonbladet. "Λάβαμε την πληροφορία από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη σύλληψη ενός σουηδού πολίτη στην Τουρκία", δήλωσε η εκπρόσωπος της Säpo, Νίνα 'Οντερμαλμ Σέι, την οποία επικαλείται η σουηδική εφημερίδα. "Εστιάζουμε πλέον στη λήψη περισσοτέρων πληροφοριών όσον αφορά τη σύλληψη αυτή και στην ενημέρωσή μας γι αυτό που έδειξε η τουρκική έρευνα", πρόσθεσε.

Τυνησία: "Πυρήνας τρομοκρατών" που δρούσε για λογαριασμό τζιχαντιστικών οργανώσεων εξαρθρώθηκε στην πόλη Μοναστίρ

Εξαμελής "πυρήνας τρομοκρατών", του οποίου η δράση συνίστατο κυρίως στη στρατολόγηση μαχητών για λογαριασμό τζιχαντιστικών οργανώσεων, εξαρθρώθηκε στην ανατολική Τυνησία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι έξι ύποπτοι, ηλικίας 19 έως 51 ετών, συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Εθνοφρουράς στην περιοχή Μοναστίρ.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους, οι συλληφθέντες παραδέχτηκαν ότι ήταν σε επαφή με μέλη της ακραίας ριζοσπαστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη και ότι είχαν συμμετάσχει στη στρατολόγηση Τυνήσιων για να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα έξι αυτά πρόσωπα δήλωσαν επίσης ότι είχαν παρακολουθήσει πολλές φορές "στρατιωτική εκπαίδευση" με την προοπτική να προσχωρήσουν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στο εξωτερικό. Οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση και σε βάρος τους θα ασκηθούν ποινικές διώξεις, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ομάδα εργασίας του ΟΗΕ, η Τυνησία έχει έως 5.500 πολίτες της που εντάχθηκαν τα τελευταία χρόνια στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, αριθμός που την κατατάσσει σε μια από τις πλέον πληγείσες χώρες από το φαινόμενο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Οι τυνησιακές αρχές αναφέρουν ότι έχουν καταγράψει σχεδόν 3.000 πολίτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER