Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 11:39

Υεμένη: Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Γράφτηκε από την
Υεμένη: Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας στην Υεμένη, η οποία έχει ανάγκη έκτακτη βοήθεια προκειμένου να αποτραπεί ο λιμός, προειδοποίησε o Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Σε αυτή τη χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και δύο χρόνια, τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι αντιμέτωπα με προβλήματα που συνδέονται με την πείνα και έχουν ανάγκη ζωτικής σημασίας βοήθεια για την επιβίωσή τους, επεσήμανε ο FAO.

Δύο επαρχίες, η Τάεζ και η Χοντέιντα, όπου ζει περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Υεμένης, κινδυνεύουν «να βυθιστούν στον λιμό», αν δεν τους δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποιεί ο οργανισμός.

Στις δύο αυτές επαρχίες, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις εδώ και δύο χρόνια, καταγράφονται τα πιο αυξημένα κρούσματα οξέος υποσιτισμού, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 17% στην Τάεζ ως 25% στην Χοντέιντα. «Το όριο έκτακτης ανάγκης», όπως το έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι το 15%.

Σύμφωνα με την έκθεση, 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη βρίσκονται σε κατάσταση «κρίσης», ενώ 6,8 εκατομμύρια σε κατάσταση «λιμού».

Στη Χοντέιντα, το μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν σημειωθεί μεγάλες υλικές ζημιές εξαιτίας των μαχών, την ώρα που η χώρα εξαρτάται σε ποσοστό 90% από την εισαγωγή προϊόντων τα οποία περνούν κυρίως από εκεί. Εξάλλου πολλά πλοία και βάρκες έχουν καταστραφεί ή δεν λαμβάνουν άδεια εισόδου στο λιμάνι, ενώ έχουν επίσης υποστεί ζημιές δίχτυα και εξοπλισμός ψαρέματος.

Ο FAO εκτιμά σε δύο εκατομμύρια τον αριθμό των νοικοκυριών που εργάζονταν στον αγροτικό τομέα και τα οποία δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε σπόρους, λίπασμα ή καύσιμα για τη λειτουργία των αρδευτικών τους συστημάτων. Κυρίως οι αυξημένες τιμές των καυσίμων καθιστούν πολύ κοστοβόρα την άρδευση.

Ο Οργανισμός ανησυχεί κυρίως για την τύχη των αγροτικών κοινοτήτων που είναι εγκαταλελειμμένες σε «μια ακραία ανάγκη», αν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας περιοριστεί σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων γύρω από τις μεγαλύτερες πόλεις της Υεμένης, εξαιτίας της κατάστασης ασφαλείας.

Επανέλαβε εξάλλου την έκκλησή του «προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές προκειμένου να διευκολύνουν την άνευ όρων και διαρκή πρόσβαση στις αυτοκινητοπομπές» που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Υεμένη είναι μία από τις τέσσερις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση λιμού ή κοντά σε κατάσταση λιμού μαζί με το Νότιο Σουδάν, τη βορειοανατολική Νιγηρία και τη Σομαλία, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα τους επόμενους έξι μήνες.

Κένυα: Ένα στα τρία παιδιά στη χώρα είναι υποσιτισμένα εξαιτίας της ξηρασίας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Τρία χρόνια περιορισμένων βροχοπτώσεων έχουν προκαλέσει εθνική καταστροφή στην Κένυα, με 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους να πεινούν, κρίσιμα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού και πολλούς θανάτους ζώων, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ κάνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 166 εκατομμυρίων δολαρίων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Περισσότερα από 350.000 παιδιά, έγκυες και νέες μητέρες είναι αντιμέτωπες με οξύ υποσιτισμό, με τα επίπεδα του υποσιτισμού να ξεπερνούν το 30%, διπλάσια από το ποσοστό έκτακτης ανάγκης, σε τρεις βόρειες κομητείες, τονίζει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να δράσουμε από κοινού τώρα για να αποτρέψουμε περαιτέρω δεινά», δήλωσε ο Τζόζεφ Κινούα, επιτελάρχης του προέδρου της Κένυας.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με 20 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν από τον λιμό.

Μια ένωση βρετανικών οργανώσεων αρωγής ξεκίνησε χθες Τετάρτη πρωτοβουλία για την παροχή βοήθειας στους περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους στην ανατολική Αφρική, περιλαμβανομένης της Κένυας, που κινδυνεύουν από την πείνα.

Η ανατολική και η νότια Αφρική επλήγησαν έντονα το 2016 από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας των θαλασσών στον Ειρηνικό Ωκεανό, που κατέστρεψε τις σοδειές, επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη των χωρών και αύξησε τις τιμές των τροφίμων.

Η μισή Κένυα αντιμετωπίζει επισιτιστική κρίση, με την κυβέρνηση να έχει ήδη προσφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια έκτακτη βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ωστόσο ο ΟΗΕ τονίζει ότι είναι απαραίτητοι περισσότεροι πόροι προκειμένου να παρασχεθούν τρόφιμα, νερό και υγειονομικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Οι συνθήκες είναι πιθανό να επιδεινωθούν, αν δεν σημειωθούν αρκετές βροχοπτώσεις την επόμενη περίοδο, όπως λένε οι μέχρι τώρα προβλέψεις», υπογράμμισε ο ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP


NEWSLETTER