Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 13:17

ΟΗΕ: Το Ισραήλ επιβάλλει "καθεστώς απαρτχάιντ" στον παλαιστινιακό λαό

Γράφτηκε από την
ΟΗΕ: Το Ισραήλ επιβάλλει "καθεστώς απαρτχάιντ" στον παλαιστινιακό λαό

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την απόσυρση μιας έκθεσης υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιβάλλει «καθεστώς απαρτχάιντ» στους Παλαιστίνιους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πήρε αποστάσεις από την έκθεση αυτή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία (ESCWA), όμως η πρέσβης των ΗΠΑ στον οργανισμό Νίκι Χέιλι ζήτησε την απόσυρσή της.

«Οι ΗΠΑ είναι εξοργισμένες από την έκθεση αυτή», επεσήμανε η Χέιλι σε ανακοίνωσή της. «Η υπηρεσία του γενικού γραμματέα είχε δίκιο που πήρε τις αποστάσεις της, όμως θα πρέπει να πάει πιο μακριά και να αποσύρει εντελώς την έκθεση».

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι «το Ισραήλ έχει εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό λαό ως σύνολο».

Στην ESCWA ανήκουν 18 αραβικά κράτη της Δυτικής Ασίας. Μεταξύ των σκοπών της είναι να υποστηρίζει την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη των χωρών μελών της. Η έκθεση συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος κρατών-μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με τη Ρίμα Χαλάφ, εκτελεστική γραμματέα της ESCWA.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντιζαρίτς σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς να υπάρξει καμιά διαβούλευση εκ των προτέρων με τη γραμματεία του ΟΗΕ.

«Η έκθεση, ως έχει, δεν αντανακλά τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα» του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, πρόσθεσε ο Ντιζαρίτς, ο οποίος ωστόσο επισήμανε πως στο ίδιο έγγραφο τονίζεται πως οι απόψεις που διατυπώνονται δεν αντανακλούν παρά μόνο τις απόψεις των συντακτών.

Συντάκτες της έκθεσης είναι ο Ρίτσαρντ Φολκ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, και η Βιρτζίνια Τίλι, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Southern Illinois University.

«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μια τόσο αντιισραηλινή προπαγάνδα προέρχεται από έναν οργανισμό σχεδόν όλα τα μέλη του οποίου δεν αναγνωρίζουν το Ισραήλ», τόνισε η Χέιλι, χαρακτηρίζοντας τον Φολκ «έναν άνδρα που επανειλημμένα έχει κάνει προκατειλημμένα και πολύ προσβλητικά σχόλια κατά του Ισραήλ και έχει υιοθετήσει γελοίες θεωρίες συνωμοσίας».

Παράλληλα η Αμερικανίδα πρέσβης κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι μεροληπτεί εις βάρος του Ισραήλ και τόνισε ότι έχει δεσμευθεί ως εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπερασπίζεται το Ισραήλ με νύχια και με δόντια.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Νάντον επίσης καταδίκασε την έκθεση, την οποία αποκάλεσε «απόπειρα να δυσφημιστεί και να κακολογηθεί η μόνη πραγματική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP


NEWSLETTER