Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 14:08

Άσαντ: "Ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση της Δύσης θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή"

Γράφτηκε από την

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δυτικών κρατών θα προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο πληγμάτων εναντίον της Συρίας.

«Με κάθε νίκη που επιτυγχάνεται επί του εδάφους, υψώνονται οι φωνές ορισμένων δυτικών κρατών και εντείνονται ενέργειες στη προσπάθειά τους να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων... αυτές οι φωνές και οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δεν θα κάνουν τίποτε άλλο από το να συμβάλουν σε μια αύξηση της αστάθειας στην περιοχή, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Άσαντ υποδεχόμενος στη Δαμασκό στον Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί σύμβουλο του Ιρανού ανώτατου ηγέτη.

"Ενεργή η ειδική τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις"

Το Κρεμλίνο δίνει τη διαβεβαίωση ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον ρωσικό και τον αμερικανικό στρατό για τον συντονισμό των επιχειρήσεων των δύο πλευρών στη Συρία είναι «ενεργός», την ώρα που η Ουάσινγκτον απειλεί με ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ που κατηγορείται για μία ακόμη χημική επίθεση στη μακρά σειρά επιθέσεων με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της συριακής σύρραξης.

Ο δίαυλος αυτός επικοινωνίας είναι μία ειδική τηλεφωνική γραμμή και στόχος της είναι ο συντονισμός των αμερικανικών και των ρωσικών επιχειρήσεων για την αποφυγή ατυχημάτων.

Η γραμμή «βρίσκεται σε ενεργή κατάσταση και χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Τραμπ λέει πως η επίθεση στη Συρία «θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή καθόλου σύντομα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας «θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα».

«Ουδέποτε είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Βρετανία: Εκτακτο υπουργικό συμβούλιο με θέμα τη Συρία

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε σήμερα τους βασικούς υπουργούς της σε ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βρετανίας, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε με δηλητηριώδες αέριο εναντίον αμάχων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία για επικείμενη στρατιωτική δράση στη Συρία δηλώνοντας πως πύραυλοι «έρχονται» και καταφερόμενος εναντίον της Μόσχας επειδή υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Δύση να μην επιτεθεί στη Συρία, η οποία υποστηρίζεται και από το Ιράν, και λέει ότι δεν έγινε χημική επίθεση στη συριακή πόλη Ντούμα.

Η Μέι ανακάλεσε τους υπουργούς της από τις πασχαλινές διακοπές τους για μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ για να συζητήσουν την απάντηση της Βρετανίας σ' αυτό που έχει χαρακτηρίσει βάρβαρη επίθεση η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Το BBC μετέδωσε πως η Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για να συμμετάσχει η Βρετανία σε δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χωρίς να ζητήσει προηγουμένως έγκριση από το κοινοβούλιο. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η Μέι έχει δώσει διαταγές σε βρετανικά υποβρύχια να θέσουν τη Συρία εντός του βεληνεκούς των πυραύλων τους και να είναι έτοιμα για πλήγματα κατά των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Η Μέι δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου, όμως υφίσταται μια μη δεσμευτική συνταγματική σύμβαση να το πράξει έπειτα από την ψηφοφορία που έγινε το 2003 για τη συμμετοχή στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ. Τηρήθηκε σε επόμενες στρατιωτικές αναπτύξεις στη Λιβύη και το Ιράκ.

Η Βρετανία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τη στρατιωτική βάση της στην Κύπρο, όμως μόνον εναντίον στόχων που συνδέονται με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ερντογάν: "Η Αγκυρα θα διατηρήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ιράν"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με θέμα την κατάσταση στη Συρία, και συγκεκριμένα τους τρόπους για τον τερματισμό των χημικών επιθέσεων, μία ημέρα αφού είχε αντίστοιχη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Αγκυρα θα διατηρήσει τις σχέσεις της και με τις δύο χώρες, καθώς και με το Ιράν, διευκρίνισε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία θα διατηρήσει επίσης την παρουσία και τις δραστηριότητές της στη Συρία μέχρι η χώρα να γίνει και πάλι ασφαλής.

Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν χθες το θέμα της συριακής κρίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters