Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 11:56

Η Ρωσία συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Γράφτηκε από την
Η Ρωσία συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τα πλήγματα που κατέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού και τα οποία κατήγγειλε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

«Η Ρωσία συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», αναφέρει σε ανακοινωσή του το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία καταγγέλλει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την επίθεση στη Συρία, όπου ρώσοι στρατιωτικοί βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση να αγωνισθεί κατά της τρομοκρατίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Δαμασκός καταγγέλλει «τη βάρβαρη και βάναυση επίθεση» των Δυτικών

Το συριακό καθεστώς κατήγγειλε σήμερα μια «βάρβαρη και βάναυση επίθεση» των Δυτικών, μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας εναντίον στρατιωτικών βάσεων, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τα πλήγματα αυτά έχουν στόχο «να εμποδίσουν» μια αποστολή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία επρόκειτο να αρχίσει σήμερα την έρευνά της στην Ντούμα για την επίθεση με χημικά που φέρεται ότι είχε πραγματοποιηθεί εκεί, πρόσθεσε το SANA.

«Η επίθεση (...) έχει ως κύριο στόχο να εμποδίσει τη δουλειά της ομάδας (του ΟΑΧΟ), να προλάβει τα συμπεράσματά της και να ασκησει πίεση στην αποστολή σε μια απόπειρα που έχει στόχο την απόκρυψη των ψευδών και των κατασκευών» των Δυτικών, σύμφωνα με το SANA.

Επιθεωρητές όπλων στοχεύουν στην άσκηση πιέσεων για την υλοποίηση σχεδίων προκειμένου να κατευθυνθούν σήμερα στην περιοχή που έγινε η χημική επίθεση, στην πόλη Ντούμα της Συρίας, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο Reuters.

Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφάλειας, μία ομάδα του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων θα αναπτυχθεί στην περιοχή της επίθεσης της 7ης Απριλίου με χημικό όπλο, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε 71 από τους 103 δυτικούς πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν σήμερα πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 71 από τους 103 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος.

«Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των (αντιαεροπορικών) συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.

Ο στρατηγός Ρουντσκόι δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα S-300 τη Συρία και άλλες χώρες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αμερικανικές ενέργειες στη Συρία έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Η κατάσταση στη Δαμασκό και τις άλλες πόλεις της Συρίας είναι τώρα ήρεμη, δήλωσε ακόμη ο ρώσος στρατηγός.

Τερέζα Μέι: "Σωστή και νόμιμη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης"

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η διαταγή που έδωσε για την πραγματοποίηση πυραυλικών επιθέσεων κατά της Συρίας, μετά από μια χημική επίθεση κατά αμάχων στην Ντούμα, ήταν σωστή και νόμιμη.

Σύμφωνα με την ίδια, ο στόχος των επιθέσεων ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές, αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι η χρήση τέτοιων όπλων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

“Ήταν σωστό και νόμιμο ν’ αναλάβουμε στρατιωτική δράση μαζί με τους πιο στενούς συμμάχους μας, προκειμένου ν΄ αποτρέψουμε μία νέα ανθρώπινη δυστυχία, αλλά και να εξουδετερώσουμε την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης για την χρήση χημικών όπλων,” τόνισε η Μέι.

Η ίδια, θα ενημερώσει σχετικά το κοινοβούλιο την Δευτέρα.

Γαλλία: Ο αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων αεροπορικού βομβαρδισμού επιτεύχθηκε

Ο αντικειμενικός σκοπός των διεθνών αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων στην Συρία επιτεύχθηκε, ενώ δεν σχεδιάζεται η πραγματοποίηση νέων πυραυλικών πληγμάτων στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να έχει υπόψη της, ότι νέες αεροπορικές επιδρομές είναι δυνατό να προγραμματιστούν, εάν η ίδια, ξεπεράσει και πάλι, κόκκινες γραμμές, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε επίσης, στην διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στην προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα, επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ρωσία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας εκτόξευσαν 12 πυραύλους στους βομβαρδισμούς που έγιναν σήμερα κατά συριακών στόχων, σύμφωνα με αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι πύραυλοι αυτοί αναχαιτίστηκαν.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει στο πλευρό των συμμάχων της"

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως η ΕΕ «θα παραμείνει στο πλευρό των συμμάχων της με το μέρος της δικαιοσύνης» μετά τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας.

«Τα πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ξεκάθαρα πως το συριακό καθεστώς, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

Συζήτηση τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

«Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και στην αποτροπή της επιδείνωσης των ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως τα δεινά του λαού της Συρίας. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί συζήτηση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο» γράφει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Μέρκελ: "Απαραίτητη και κατάλληλη προειδοποιητική ενέργεια"

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ως μία «απαραίτητη και κατάλληλη για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του διεθνούς αποκήρυξης της χρήσης χημικών όπλων και την προειδοποίηση του συριακού καθεστώτος να μην προβεί σε περαιτέρω παραβιάσεις». Τονίζει ακόμη ότι «καλούμαστε όλοι να αντιδράσουμε σε μια διάβρωση της σύμβασης για τα χημικά όπλα» και σημειώνει ότι η Γερμανία θα στηρίξει αποφασιστικά όλα τα διπλωματικά βήματα που θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην «αποτρόπαια επίθεση» με χημικά όπλα στη Ντούμα, πριν από λίγες ημέρες, όπου έχασαν τη ζωή τους πολλά παιδιά, γυναίκες και άνδρες, σημειώνοντας ότι «όλα τα υπάρχοντα στοιχεία παραπέμπουν στην ευθύνη του καθεστώτος Άσαντ, το οποίο και κατά το παρελθόν πολλαπλώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά του ίδιου του λαού του» και επισημαίνοντας ότι «για πολλοστή φορά η Ρωσία και στην προκειμένη περίπτωση εμπόδισε με την αρνητική της ψήφο στο Σ.Α. του ΟΗΕ τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας των συμβάντων».

«Έχοντας αυτά υπόψη, οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι σύμμαχοί μας πραγματοποίησαν σήμερα τη νύχτα στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του συριακού καθεστώτος» προσθέτει η Άγγελα Μέρκελ και τονίζει:

«Αυτή η επιχείρηση έχει σκοπό να περικόψει την ικανότητα του καθεστώτος να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και να το αποτρέψει από περιατέρω παραβιάσεις της σύμβασης για τα χημικά όπλα.

Στηρίζουμε την ανάληψη ευθύνης κατ’ αυτόν τον τρόπο από τους αμερικανούς, βρετανούς και γάλλους συμμάχους μας ως μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ. Η στρατιωτική επέμβαση ήταν απαραίτητη και κατάλληλη για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του διεθνούς αποκήρυξης της χρήσης χημικών όπλων και την προειδοποίηση του συριακού καθεστώτος να μην προβεί σε περαιτέρω παραβιάσεις. 100 χρόνια μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου καλούμαστε όλοι να αντιδράσουμε σε μια διάβρωση της σύμβασης για τα χημικά όπλα. Η Γερμανία θα στηρίξει αποφασιστικά όλα τα διπλωματικά βήματα που θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία δεν χρησιμοποίησε την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, για τους σημερινούς βομβαρδισμούς 

Οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ δεν χρησιμοποίησαν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ που βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος για την πραγματοποίηση των σημερινών βομβαρδισμών κατά στόχων στην Συρία.

“Ο τερματισμός της ένοπλης διαμάχης και η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης, είναι υποχρεωτικές εξελίξεις στην Συρία,” έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Ο ανώτατος ιρανός ηγέτης Χαμενεΐ χαρακτηρίζει «εγκληματίες» τους Τραμπ, Μακρόν και Μέι

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε δριμύτατα τα δυτικά πλήγματα κατά της Συρίας χαρακτηρίζοντας «εγκληματίες» τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε το πρωί εναντίον της Συρίας είναι ένα έγκλημα. Δηλώνω καθαρά πως ο αμερικανός πρόεδρος, ο γάλλος πρόεδρος και η βρετανίδα πρωθυπουργός είναι εγκληματίες (...) δεν θα επιτύχουν τίποτε και δεν θα έχουν κανένα όφελος», δήλωσε ο Χαμενεΐ υποδεχόμενος τους ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο Telegram και την ιρανική τηλεόραση.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση μεγαλύτερης καταστροφής στην Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasmιn News.

“Τέτοιες επιθέσεις δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, αλλά προκαλούν μόνο περισσότερη καταστροφή. Οι Αμερικανοί -μέσω τέτοιων επιθέσεων- επιδιώκουν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην περιοχή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ροχανί.

Η Βαγδάτη καλεί τους Άραβες ηγέτες “να ξεκαθαρίσουν την θέση τους,” για την κατάσταση στην Συρία

Το Ιράκ κάλεσε σήμερα τους Άραβες ηγέτες “να ξεκαθαρίσουν την θέση τους” σχετικά με την κατάσταση στην Συρία, σε μία διάσκεψη που προγραμματίζεται να διεξαχθεί αύριο στην Σαουδική Αραβία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters


NEWSLETTER