Κυριακή, 15 Απριλίου 2018 08:02

Προειδοποίηση από τη Γαλλία για τον πιθανό επόμενο στόχο του συριακού στρατού

Γράφτηκε από την
Προειδοποίηση από τη Γαλλία για τον πιθανό επόμενο στόχο του συριακού στρατού

Για ανθρωπιστική καταστροφή προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αναφορικά με τη συριακή ανταρτοκρατούμενη πόλη Ιντλίμπ, που μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο στόχο του συριακού στρατού.

Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιοχή της Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες μαχητές και άμαχοι έχουν δραπετεύσει εκεί από διάφορα μέρη της χώρας, τα οποία ανακατέλαβε ο στρατός με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Όπως τόνισε ο Λε Ντριάν, αυτή τη στιγμή στην Ιντλίμπ κατοικούν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι που έφυγαν από ανταρτοκρατούμενες πόλεις, τις οποίες ανακατέλαβε το συριακό καθεστώς.

«Υπάρχει κίνδυνος νέας ανθρωπιστικής καταστροφής. Η μοίρα της Ιντλίμπ πρέπει να καθοριστεί από πολιτική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τον αφοπλισμό πολιτοφυλάκων» τόνισε σε  συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Αξιωματούχοι των ανταρτών, εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν εκφράσει φόβους για επίθεση στην Ιντλίμπ, την οποία ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος υπέδειξε ως τον επόμενο πιθανό στόχο.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Γαλλία θα παρακολουθεί επίσης στενά την κατάσταση στην βορειοανατολική Συρία, που ελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια της Γαλλίας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρωταρχικός μας εχθρός παραμένει το Ισλαμικό Κράτος καθώς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, που αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας» είπε.

Για τη Ρωσία, ο Λε Ντριάν τόνισε ότι αρνείται την πραγματικότητα στη Συρία και ότι η προστασία που παρέχει στον Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αιτιολογηθεί. «Υπάρχει μια άρνηση της πραγματικότητας και το έχουμε δει αυτό αρκετές φορές. Ήδη το 2013 και ξανά το 2017 οι Ρώσοι διέψευσαν ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα». Εκείνη την περίοδο, είπε, μηχανισμοί εξακρίβωσης που είχαν ήδη ορίσει τα Ηνωμένα Έθνη, είχαν επιρρίψει την ευθύνη στο καθεστώς. «Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η Ρωσία ψήφισε ενάντια στην ανανέωση αυτού του μηχανισμού το περασμένο φθινόπωρο» σημείωσε, καταλήγοντας ότι όταν η Γαλλία πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τη θέσπιση παρόμοιου μηχανισμού, η Ρωσία άσκησε βέτο.


NEWSLETTER