Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 22:11

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία των δημοσιογράφων

Γράφτηκε από την
Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία των δημοσιογράφων

Καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων που συχνά αντιμετωπίζουν αγωγές που αποσκοπούν στη λογοκρισία, τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στην ΕΕ για τη στήριξη της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας και σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για την προστασία των καταγγελλόντων ζητούν οι ευρωβουλευτές, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε, σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία και το οποίο καταδικάζει τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου/ρεπόρτερ Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του Μαρτίνα Κουσνίροβα, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επίσης οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις για την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ και να έχει καλύτερο έλεγχο της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Στο ίδιο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να μετονομαστεί σε «Jan Kuciak» το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Ευρωκοινοβουλίου στον δημοσιογραφικό τομέα.

Παράλληλα ζητούν από τη Σλοβακία να εξασφαλίσει διεξοδική, ανεξάρτητη και διεθνή έρευνα σε συνεργασία με τη Europol σχετικά με τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ.

Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποίησε, επίσης για ενδεχόμενη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος σε όλα τα επίπεδα της σλοβακικής οικονομίας και πολιτικής, την πολιτική επιλογή των ανώτατων εισαγγελέων στη Σλοβακία και για πολλές καταγγελίες για διαφθορά εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν πραγματικά, και έκαναν έκκληση για μεγαλύτερη αμεροληψία στη εφαρμογή του νόμο στη Σλοβακία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER