Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 16:20

«Πρόβα τζενεράλε» της ιστορικής συνάντησης για Βόρεια και Νότια Κορέα

Γράφτηκε από την
«Πρόβα τζενεράλε» της ιστορικής συνάντησης για Βόρεια και Νότια Κορέα

Πρόβα τζενεράλε πραγματοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας για την επικείμενη σύνοδο κορυφής με τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να ελέγξουν ότι όλα είναι έτοιμα για την αυριανή ιστορική συνάντηση, όπως ανακοίνωσε ο προεδρικός Γαλάζιος Οίκος της Σεούλ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Νότιας Κορέας, του Μουν Τζε-ιν, η τελική πρόβα πραγματοποιήθηκε γύρω στις 14.00 (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας) στο Πανμουντζόμ, στο «χωριό της ειρήνης», στη μεθόριο μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.

Ο Μουν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να έχουν αύριο την πρώτη συνάντηση κορυφής στη νοτιοκορεατική πλευρά του Πανμουντζόμ. Ο Κιμ θα γίνει ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που θα εισέλθει στο έδαφος της Νότιας Κορέας από το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-53).

Ο Κιμ θα δρασκελίσει τη στρατιωτική οροθετική γραμμή μεταξύ των δύο χωρών, που σηματοδοτείται μόνο από ένα χαμηλό τσιμεντένιο πεζούλι σε ένα στενό διάδρομο μεταξύ των γαλάζιων κτιρίων του χωριού. Εκεί θα τον αναμένει ο Μουν, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσουν χειραψία δίπλα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Εκεχειρίας.

Οι δύο ηγέτες, συνοδεία τιμητικού αγήματος της Νότιας Κορέας, θα κατευθυνθούν σε προαύλιο χώρο του Πανμουντζόμ για την τελετή υποδοχής. Ο χώρος αυτός βρίσκεται μεταξύ του Οίκου της Ελευθερίας και του Οίκου της Ειρήνης, ενός τριώροφου κτιρίου που πρόσφατα ανακαινίστηκε για τη συνάντηση Μουν-Κιμ.

Μετά την τελετή υποδοχής, που θα περιλαμβάνει και την επιθεώρηση του αγήματος, ο Μουν και ο Κιμ θα κινηθούν πεζή στον Οίκο της Ειρήνης, όπου ο Κιμ θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών και θα απαθανατιστεί από τον φωτογραφικό φακό στο πλάι του Μουν, στον πρώτο όροφο του κτιρίου πριν τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στον δεύτερο όροφο.

Για την τρίτη κατά σειρά σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών "η πρώτη έγινε το 2000 και η δεύτερη το 2007" έξι από τους επτά αξιωματούχους του στενού περιβάλλοντος του Μουν συμμετείχαν στην τελική πρόβα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο προσωπάρχης, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και οι υπουργοί Επανένωσης, Άμυνας και Εξωτερικών.

Η γενική δοκιμή έγινε με βάση τον αυριανό προγραμματισμό. Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας έλεγξαν με κάθε λεπτομέρεια πώς ο Κιμ θα διασχίσει πεζός τη στρατιωτική διαχωριστική γραμμή, πώς θα γίνει η χειραψία των δύο ηγετών και πώς θα τραβηχτεί η αναμνηστική τους φωτογραφία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER