Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 12:44

Κορέα: "Ειρήνη και ευημερία" υποσχέθηκαν ο Κιμ Γιονγκ- Ουν και ο Μουν Τζε Ιν

Γράφτηκε από την

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν συζήτησαν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, τη σύναψη ειρηνευτική συμφωνίας και τη βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης σήμερα, ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος.

Ο Κιμ και ο Μουν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συνομιλία στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους που διήρκησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Νοτιοκορεάτη προέδρου, ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το χωριό Πανμουντζόμ στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την πρώτη τους συνομιλία ο Κιμ επέστρεψε στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων για να γευματίσει.

Η σύζυγος του Κιμ, η Ρι Σολ Γιου, αναμένεται να φτάσει στο Πανμουντζόμ γύρω στις 11:15 (ώρα Ελλάδας) για να παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει αργότερα ο Μουν, όπου παρούσα θα είναι και η σύζυγος του, η Κιμ Γιουνγκ-Σοκ.

Ο Κιμ είναι ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1953. Συνοδεύεται από την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλό του, καθώς και τον Βορειοκορεάτη αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος μετέβη στο σημείο της συνάντησης συνοδευόμενος από μεγάλη αυτοκινητοπομπή, ενώ σταμάτησε για λίγο προκειμένου να χαιρετίσει υποστηρικτές της συνόδου που κρατούσαν νοτιοκορεατικές σημαίες κοντά στον Κυανό Οίκο στη Σεούλ.

Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ ή κατά της συνόδου κορυφής.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων.

Έπειτα από μια ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ».

«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προχώρησε σε αυτή την κίνηση, που δεν ήταν προγραμματισμένη, μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος να πατήσει στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο Κιμ διαβεβαίωσε τον Μουν ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Σεούλ «ανά πάσα στιγμή», αν του απευθύνει πρόσκληση. Ο Μουν του απάντησε ότι θα μπορούσε να του «δείξει ωραία πράγματα, αν πάει στον Κυανό Οίκο», και ο Κιμ αποκρίθηκε «αλήθεια; Θα έρθω στον Κυανό Οίκο οποτεδήποτε μου απευθύνετε πρόσκληση».

Μάλιστα λίγα λεπτά προτού ο Κιμ εισέλθει στο Σπίτι της Ειρήνης μια ομάδα ασφαλείας της Βόρειας Κορέας έλεγξε εξονυχιστικά τον χώρο για την ύπαρξη τυχόν εκρηκτικών ή συσκευών παρακολούθησης, ενώ ψέκασε κάτι που έμοιαζε με απολυμαντικό σπρέι τον αέρα, τις καρέκλες και το βιβλίο επισκεπτών.

Κατά την έναρξη της απογευματινής συνάντησής τους οι Κιμ και Μουν φύτεψαν ένα κορεατικό πεύκο στα σύνορα που χωρίζουν τις χώρες τους.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος έριξαν με φτυάρια χώμα στις ρίζες του δέντρου και αποκάλυψαν ένα πέτρινο μνημείο, στο οποίο ήταν χαραγμένη η φράση: «Φυτεύοντας το δέντρο της ειρήνης και της ευημερίας» πάνω από τα ονόματα των δύο ηγετών και τους επίσημους τίτλους τους.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση προτού δειπνήσουν μαζί.

Η σύνοδος κορυφής ακολουθεί τη θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων στη χερσόνησο αφότου ο Κιμ ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου, προς γενική κατάπληξη, ότι η χώρα του σκόπευε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα.

Η σημερινή σύνοδος αποτελεί επίσης το προοίμιο της πολυαναμενόμενης συνόδου του Κιμ και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσει με κάθε ειλικρίνεια με τον Μουν Τζε-ιν για όλα τα προβλήματα (...), προκειμένου να βελτιωθούν οι διακορεατικές σχέσεις και να επιτευχθεί η ειρήνη, η ευημερία και η επανένωση της κορεατικής χερσονήσου», ανέφερε πριν από τη σύνοδο το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, χωρίς να κάνει καμιά νύξη ως προς την αποπυρηνικοποίηση.

Με ανακοίνωσή του την ώρα που ξεκινούσε η διακορεατική σύνοδος κορυφής, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε ένα «μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλη την κορεατική χερσόνησο».

Η Σεούλ έχει ανακοινώσει ότι στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η υπογραφή διμερούς συμφωνίας ειρήνης. Η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα από τεχνική άποψη παραμένουν ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η επανέναρξη των συναντήσεων μελών οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου θα είναι άλλο ένα θέμα που θα θιγεί.

Το Πεκίνο «χειροκροτεί» και χαιρετίζει το «θάρρος» των Κιμ και Μουν, το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει πολύ θετική είδηση τη συνάντησή τους

Η Κίνα «χειροκρότησε» σήμερα τη συνάντηση κορυφής του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν, χαιρετίζοντας «το θάρρος τους» και χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη χειραψία τους στη γραμμή διαχωρισμού που διαιρεί τη χερσόνησο.

«Η Κίνα χειροκροτεί το ιστορικό βήμα που έκαναν οι δύο ηγέτες, θαυμάζουμε το θάρρος και την πολιτική αποφασιστικότητα που επέδειξαν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Χούα Σουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ηγέτες των δύο κορεατικών κρατών άρχισαν σήμερα τη συνάντησή τους έπειτα από μια χειραψία υψηλού συμβολισμού στη γραμμή διαχωρισμού: «μια ιστορική στιγμή», σύμφωνα με την Χούα.

Το Πεκίνο «ελπίζει ειλικρινά ότι αυτή η ιστορική συνάντηση θα φέρει καρπούς (...) και θα αποτελέσει την ευκαιρία για να ανοιξει μια νέα οδός προς τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», υπογράμμισε η Χούα Σουνγίνγκ, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε σ' ένα ποίημα του μεγάλου κινέζου λογοτέχνη του 20ου αιώνα Λου Σουν: «Έπειτα απ' όλες τις δοκιμασίες που περάσαμε, παραμένουμε αδέλφια / όταν ξανασυναντιόμαστε, ένα χαμόγελο διώχνει την πίκρα».

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο χαιρέτισε κι αυτό σήμερα ως «πολύ θετική είδηση» τη συνάντηση κορυφής και τις συνομιλίες ανάμεσα στον Κιμ και τον Μουν.

«Είναι πολύ θετική είδηση!», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα πως μια βιώσιμη και σταθερή διευθέτηση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο δεν μπορεί παρά να βασίζεται σ' έναν απ' ευθείας διάλογο», υπενθύμισε.

«Και σήμερα βλέπουμε πως αυτός ο απ' ευθείας διάλογος πραγματοποιήθηκε και ανοίγει ορισμένες προοπτικές», υπογράμμισε ο Πεσκόφ χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν, καθώς και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών τους».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πάντως ότι είναι «πρόωρο» να γίνεται λόγος για ενδεχόμενη υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

«Προς το παρόν μιλάμε για τη βούληση των δύο πλευρών να αναζητήσουν μια συμφωνία και, το σημαντικότερο, για τη βούληση να αρχίσουν και να συνεχίσουν τον διάλογο», εκτιμά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Τα νουντλς της Πιονγκγιάνγκ, η απρόσμενη επιτυχία της συνόδου κορυφής

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σήμερα έξω από εστιατόρια της Σεούλ που σερβίρουν κρύα νουντλς όπως τα μαγειρεύουν στην Πιονγκγιάνγκ, αφού το πιάτο αυτό βρέθηκε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορική σύνοδο μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν έφερε τέτοια νουντλς για το επίσημο δείπνο που θα του παραθέσει σήμερα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-Ιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου.

«Κάναμε προσπάθειες να φέρουμε τα νουντλς της Πιονγκγιάνγκ», δήλωσε ο Κιμ κατά το άνοιγμα της συνόδου. «Οπότε ελπίζω ότι ο κύριος πρόεδρος θα μπορέσει να τα ευχαριστηθεί», πρόσθεσε.

Τα νουντλς αυτά είναι φτιαγμένα με κρύο ζωμό κρέατος και περιέχουν μοσχαρίσιο κρέας, ραπανάκι, κομμένα αγγούρια και μισό βραστό αυγό.

Ο Μουν πρότεινε το πιάτο αυτό να περιλαμβάνεται στο μενού του επίσημου δείπνου και ζήτησε από τον Κιμ να φέρει μερικές μερίδες από το διάσημο εστιατόριο της Πιονγκγιάνγκ Okryu Gwan.

Οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι αποκρίθηκαν με χαρά στο αίτημα και μάλιστα έστειλαν έναν σεφ του εστιατορίου για να προετοιμάσει το πιάτο.

Οι Νοτιοκορεάτες ήταν εμφανώς εντυπωσιασμένοι και μέχρι το μεσημέρι το hashtag με το όνομα του πιάτου #Pyongyang Naenmyeon ήταν πρώτο στο Twitter, ενώ έξω από τα εστιατόρια που το σερβίρουν είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές.

Τα νουντλς είχαν απρόσμενη επιτυχία στη σύνοδο, την οποία πολλοί Νοτιοκορεάτες αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία, καθώς ελπίζουν ότι η πρώτη επίσκεψη στη Νότια Κορέα ενός Βορειοκορεάτη ηγέτη θα αποτελέσει σημείο καμπής για την επίτευξη ειρήνης στη χερσόνησο.

«Είμαι γεμάτος συγκίνηση», σχολίασε ο Παρκ Χα-Σέοκ, 60 ετών, την ώρα που παρακολουθούσε στην τηλεόραση τη μετάδοση της συνάντησης των δύο ηγετών. «Δεν περιμένων μεγάλες αλλαγές, αλλά είναι μια αρχή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η 32χρονη Λι Τζι-Έουν, γιατρός και μητέρα ενός βρέφους, δήλωσε ότι οι εικόνες από τη συνάντηση την ώθησαν να ξεπακετάρει την τσάντα έκτακτης ανάγκης που είχε τοποθετήσει στην εξώπορτά της πριν έξι μήνες φοβούμενη ότι θα ξεσπάσει πόλεμος.

«Στην τσάντα είχα τοποθετήσει πάνες για την κόρη μου, ένα φορητό ραδιόφωνο και ένα γκαζάκι», εξήγησε. «Τώρα μου φαίνεται αστείο που είπα στη μπέιμπι-σίτερ να πάρει αυτή την τσάντα και την κόρη μου και να καταφύγει στο υπόγειο σε περίπτωση πολέμου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Xinhua