Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 14:36

ΗΠΑ και Ε.Ε. εξουδετέρωσαν τη διαδικτυακή προπαγάνδα του ISIS

Γράφτηκε από την
ΗΠΑ και Ε.Ε. εξουδετέρωσαν τη διαδικτυακή προπαγάνδα του ISIS

Οι αστυνομίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξουδετέρωσαν τα κυριότερα όργανα διαδικτυακής προπαγάνδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε κοινή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε πολλές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol.

«Με την επιχείρηση αυτή που δεν έχει προηγούμενο, επιφέραμε ένα μεγάλο πλήγμα στην ικανότητα του ΙΚ να διαδίδει την προπαγάνδα του στο διαδίκτυο και να ριζοσπαστικοποιεί τους νέους στην Ευρώπη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που ειδικεύεται στην καταστολή της εγκληματικότητας, Ρομπ Ουέινραϊτ.

Η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, έθεσε στο στόχαστρο κυρίως το πρακτορείο Amaq μέσω του οποίου οι ριζοσπάστες ισλαμιστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις και διαδίδουν τις εκκλήσεις τους για ιερό πόλεμο (τζιχάντ). Πρόκειται το τελευταίο στάδιο μιας εκστρατείας που ξεκίνησε το 2015.

«Με αυτή την επιχείρηση εξάρθρωσης, που είχε στόχο τα κυριότερα όργανα του ΙΚ στον τομέα των ΜΜΕ, όπως το Amaq, αλλά και τον ραδιοφωνικό σταθμό al-Bayan, τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους Halume και Nashir, η ικανότητα του ΙΚ να διαδίδει και να προωθεί το τρομοκρατικό υλικό του έχει εξουδετερωθεί», προστίθεται στο κείμενο.

Η «πολυεθνική και ταυτόχρονη εξάρθρωση» του δικτύου προπαγάνδας του ΙΚ συντονίστηκε από την έδρα της Europol στη Χάγη με την υποστήριξη της Eurojust, της μονάδας δικαστικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, που διεξήχθη υπό την επίβλεψη του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου καθώς και των εθνικών αστυνομιών, κατασχέθηκαν σέρβερ (εξυπηρετητές) στην Ολλανδία, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και ψηφιακό υλικό στη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία.

Συμμετείχε επίσης η βρετανική μονάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας η οποία ταυτοποίησε «μεγάλα δίκτυα καταχώρισης ονομάτων τομέων (domain name) που είχε σφετεριστεί το ΙΚ».

Μέσω του πρακτορείου Amaq οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και αλλού στον κόσμο, μεταξύ των οποίων για τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Βαρκελόνη και στο Βερολίνο.

Η οργάνωση χρησιμοποίησε επίσης το Amaq για να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση σε σούπερμαρκετ στην πόλη Τρεμπ, στη νότια Γαλλία, τον περασμένο μήνα, όταν ένας 25χρονος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων έναν χωροφύλακα που είχε πάρει τη θέση ενός ομήρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER