Σάββατο, 28 Απριλίου 2018 10:26

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το λιμάνι της Γάζας

Γράφτηκε από την
Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το λιμάνι της Γάζας

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της εξαπέλυσαν μια επιδρομή την Παρασκευή το βράδυ ενάντια στο κύριο λιμάνι της Λωρίδας της Γάζας, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να αναφέρουν ότι μια επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατέστρεψε δύο πλοία, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Θα πρόκειται για τον πρώτο βομβαρδισμό ισραηλινών αεροσκαφών στην περιοχή έπειτα από τον πόλεμο του 2014.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «στοχοθέτησαν δύο πλοία στο λιμάνι της Γάζας», υπογράμμισε μια ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών της Λωρίδας της Γάζας, που διοικείται από την Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν έξι στρατιωτικούς στόχους που ανήκαν στις ναυτικές δυνάμεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας». Δεν διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση ποια ήταν τα ακριβή σημεία των βομβαρδισμών.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι δύο πλοία υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς εμπόδισαν δημοσιογράφους να προσεγγίσουν το σημείο.

 

4 νεκροί στις χθεσινές κινητοποιήσεις

Ένας 15χρονος Παλαιστίνιος, που είχε τραυματιστεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

"Υπέκυψε στα τραύματά του ο 15χρονος Άζαμ Οβέιντα, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο κεφάλι χθες στο ανατολικό τμήμα της Χαν Γιουνές" στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Με τον θάνατό του ανέρχονται σε 4 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά την πέμπτη αυτή Παρασκευή κινητοποιήσεων, κατά την οποία χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και πάλι κοντά στη μεθόριο που χωρίζει την Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Συνολικά 45 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών και περισσότεροι από 1.500 έχουν τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησε, στις 30 Μαρτίου, το κίνημα αυτό αμφισβήτησης που ονομάστηκε "η μεγάλη πορεία της επιστροφής". Κανένας Ισραηλινός δεν έχει τραυματιστεί.

Το κίνημα αυτό διεκδικεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν ή έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Οι διαμαρτυρίες αυτές γίνονται επίσης για την καταδίκη του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια για να περιορίσει τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 10.000 άνθρωποι μετείχαν χθες "στις ταραχές" κατά μήκος της μεθορίου.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται για υπερβολική χρήση βίας και βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας από τον ΟΗΕ ή την ΕΕ.

Αυτός δηλώνει ότι ανοίγει πυρ μόνον όταν είναι αναγκαίο και κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι ευθύνεται για τους θανάτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP


NEWSLETTER